| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-08-31 10:30:34
Temat: Chałwa - troche inna.Witam!
Od osoby bedacej na wakacjach w Bulgarii dostalem
chalwe - przywiozla 3, kazda inna w plastikowym
pojemniczku 500 gram.
Po otworzeniu pudelka ktore sie nam dostalo 'troszke'
sie zdziwilem, bo chalwa ma zapach jak mi znana,
w smaku jest pyszna - chociaz cholernie slodka:)
Jednak .... konsystencja nie jest typowej chalwy,
nie jest to wloknisty blok, a bardzo gesta,
bardzo przyczepna maz.
Ze wzgledu na bardzo slodki smak nie bardzo da sie te
pol kilo zjesc - jestem jedyna osoba w domu, ktorej
taki slodki deser smakuje.
Moze ma ktos jakis fajny przepis na wykorzystanie tej
chalwy - to moze ktos poza mna bedzie mial z niech
pozytek?
z gory dziekuje.
--
Sawi
www.fruitysite.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-08-31 10:36:20
Temat: Re: Chałwa - troche inna.
> Jednak .... konsystencja nie jest typowej chalwy,
> nie jest to wloknisty blok, a bardzo gesta,
> bardzo przyczepna maz.
Dokładnie taką samą chałwę przywiozłam kiedyś z obecnej Ukrainy, wtedy
jeszcz ZSRR. Pyszna była.
> Ze wzgledu na bardzo slodki smak nie bardzo da sie te
> pol kilo zjesc - jestem jedyna osoba w domu, ktorej
> taki slodki deser smakuje.
> Moze ma ktos jakis fajny przepis na wykorzystanie tej
> chalwy - to moze ktos poza mna bedzie mial z niech
> pozytek?
> z gory dziekuje.
>
Przepisów nie mam, ale pamiętam, że też byłam tam jakoś w sierpniu, chałwa
leżała sobie w tej puszce owinięta reklamówką (ja to chyba kilogramową nawet
wtedy przywiozłam) i nic jej nie było, dość powiedzieć, że zjedliśmy ją do
końca dopiero na Boże Narodzenie :).
--
KingAM
'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-08-31 10:54:34
Temat: Re: Chałwa - troche inna.Użytkownik Sawi napisał:
> Witam!
> Od osoby bedacej na wakacjach w Bulgarii dostalem
> chalwe - przywiozla 3, kazda inna w plastikowym
> pojemniczku 500 gram.
> Po otworzeniu pudelka ktore sie nam dostalo 'troszke'
> sie zdziwilem, bo chalwa ma zapach jak mi znana,
> w smaku jest pyszna - chociaz cholernie slodka:)
> Jednak .... konsystencja nie jest typowej chalwy,
> nie jest to wloknisty blok, a bardzo gesta,
> bardzo przyczepna maz.
Chyba miałam podobną ukraińską... Potwornie lepka i potwornie słodka
maź, z możliwym do zidentyfikowania słonecznikiem. Nie wiem, co z nią
robić, dla mnie była niejadalna, choć ogólnie chałwę uwielbiam, taką
turecką, egipską, izraelską, grecką z wyraźnymi włóknami.
Jadłam u kogoś mazurek chałwowy, na kruchym cieście, ale nie pytalam,
jak robiony, bo nie zachwycał mnie.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-08-31 11:08:55
Temat: Re: Chałwa - troche inna.> Chyba miałam podobną ukraińską... Potwornie lepka i potwornie słodka maź,
> z możliwym do zidentyfikowania słonecznikiem. Nie wiem, co z nią robić,
> dla mnie była niejadalna, choć ogólnie chałwę uwielbiam, taką turecką,
> egipską, izraelską, grecką z wyraźnymi włóknami.
Trzymać i częstować gości. Jak trafisz na wielbiciela - sprezentować mu
całość :)
> Jadłam u kogoś mazurek chałwowy, na kruchym cieście, ale nie pytalam, jak
> robiony, bo nie zachwycał mnie.
W tym temacie przypomniały mi się tarty i pytanie trochę odbiegające od
tematu, ale kulinarne: czy ktoś z Was jadł tartę czekoladową? Nie jest za
słodka?
--
KingAM
'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-08-31 14:10:47
Temat: Re: Chałwa - troche inna.Kinga 'Słowotok' Macyszyn wrote:
>
>W tym temacie przypomniały mi się tarty i pytanie trochę odbiegające od
>tematu, ale kulinarne: czy ktoś z Was jadł tartę czekoladową? Nie jest za
>słodka?
>
>
Zalezy ile cukru dodasz ;)
Kot
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-09-02 14:05:41
Temat: Re: Chałwa - troche inna.Użytkownik "Sawi" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:df40rv$d8p$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam!
> Od osoby bedacej na wakacjach w Bulgarii dostalem
> chalwe - przywiozla 3, kazda inna w plastikowym
> pojemniczku 500 gram.
> Po otworzeniu pudelka ktore sie nam dostalo 'troszke'
> sie zdziwilem, bo chalwa ma zapach jak mi znana,
> w smaku jest pyszna - chociaz cholernie slodka:)
> Jednak .... konsystencja nie jest typowej chalwy,
> nie jest to wloknisty blok, a bardzo gesta,
> bardzo przyczepna maz.
> Ze wzgledu na bardzo slodki smak nie bardzo da sie te
> pol kilo zjesc - jestem jedyna osoba w domu, ktorej
> taki slodki deser smakuje.
> Moze ma ktos jakis fajny przepis na wykorzystanie tej
> chalwy - to moze ktos poza mna bedzie mial z niech
> pozytek?
> z gory dziekuje.
>
Gdzieś, kiedyś widziałam przepis na masę (do tortu) chałwową, ale za
cholerkę nie pamiętam szczegółów :))
Ania
--
~*~*~* Moje dziecki: http://tinyurl.com/bdgxw *~*~*~
*~* Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *~*
*~* Chcesz zagrać? Szukaj na Kurniku: jainaproudmoore *~*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-09-02 20:01:05
Temat: RE: Chałwa - troche inna.> Moze ma ktos jakis fajny przepis na wykorzystanie tej
> > chalwy - to moze ktos poza mna bedzie mial z niech
> > pozytek?
> > z gory dziekuje.
> >
>
> Gdzie?, kiedy? widziałam przepis na masę (do tortu) chałwowš, ale za
> cholerkę nie pamiętam szczegółów :))
>
> Ania
Witam!
Przypomniałam sobie że właśnie taki przepis na ciasto z chałwą mnie
zainteresował i dodałam go do swoich przepisów a oto on:
====================================================
==
Sezamowiec
Składniki:
Produkty na ciasto:
- 1/2 kg maki,
- 5 żółtek,
- 1 kostka margaryny,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki śmietany.
Masa sezamowa:
- 30 dkg sezamu,
- 1/2 kostki margaryny,
- 2 łyżki miodu,
- 1/2 szklanki cukru.
Masa z chałwa:
- 0,5 kostki margaryny,
- 25 dkg chałwy,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mleka.
- paczka budyniu śmietankowego
Przygotowanie:
Z podanych produktów na ciasto: zagnieść ciasto, podzielić na 2 części.
Jedna cześć ciasta wyłożyć na blachę i upiec, na druga cześć ciasta
przygotować masę sezamowa: z podanych składników na masę sezamowa - to
wszystko zagotować, żeby masa była zagęszczona, gotować ciągle mieszając,
ale tak zeby nie zrobił sie karmel, wiec nie za długo gotować.
Te masę wyłożyć na 2 cześć ciasta (surowego) i upiec.
Pozostawić do ostygnięcia ciasto samo i ciasto z masa sezamowa.
W tym czasie przygotować masę z chałwą: (z podanych składników na masę
chałwowa) - rozpuścić margarynę, wkruszyć chałwę dodać cukier i mleko z
budyniem. Wszystko gotować do zgęstnienia masy, ciągle mieszając. Pozostawić
do przestygnięcia.
Jak juz wszystko ostygnie to masę chałwową wykładamy na ciasto samo, na to
kładziemy ciasto z masa sezamowa.
Niestety ciasto musi postać do zupełnego zgęstnienia a wręcz ściśnięcia sie
masy chałwowej !
Pod masą z chałwy świetnie też komponuje się dżem wiśniowy. Można też dodać
piankę z białek - dozwolone wszelkie modyfikacje :-))
Jini
===============================================
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |