Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate
.onet.pl!newsgate.pl
From: j...@w...pl (Joanna Michalska)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: RE: Chałwa - troche inna.
Date: 2 Sep 2005 22:01:05 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 70
Message-ID: <000101c5aff9$83a9fbc0$fe931d3e@mshome.net>
References: <43185aed$1@news.home.net.pl>
Reply-To: <j...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1125691265 2972 213.180.130.18 (2 Sep 2005 20:01:05
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Sep 2005 20:01:05 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook CWS, Build 9.0.2416 (9.0.2910.0)
X-Received: from mm (62-29-147-254.ols.vectranet.pl [62.29.147.254]) (authenticated
bits=0) by thor.wm.pl (8.13.4/8.13.4) with ESMTP id j82K0bp9017343 for
<p...@n...pl>; Fri, 2 Sep 2005 22:00:40 +0200
X-Received: from mm (62-29-147-254.ols.vectranet.pl [62.29.147.254]) (authenticated
bits=0) by thor.wm.pl (8.13.4/8.13.4) with ESMTP id j82K0bp9017343 for
<p...@n...pl>; Fri, 2 Sep 2005 22:00:40 +0200
X-Received: from mm (62-29-147-254.ols.vectranet.pl [62.29.147.254]) (authenticated
bits=0) by thor.wm.pl (8.13.4/8.13.4) with ESMTP id j82K0bp9017343 for
<p...@n...pl>; Fri, 2 Sep 2005 22:00:40 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:247278
Ukryj nagłówki
> Moze ma ktos jakis fajny przepis na wykorzystanie tej
> > chalwy - to moze ktos poza mna bedzie mial z niech
> > pozytek?
> > z gory dziekuje.
> >
>
> Gdzie?, kiedy? widziałam przepis na masę (do tortu) chałwowš, ale za
> cholerkę nie pamiętam szczegółów :))
>
> Ania
Witam!
Przypomniałam sobie że właśnie taki przepis na ciasto z chałwą mnie
zainteresował i dodałam go do swoich przepisów a oto on:
====================================================
==
Sezamowiec
Składniki:
Produkty na ciasto:
- 1/2 kg maki,
- 5 żółtek,
- 1 kostka margaryny,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki śmietany.
Masa sezamowa:
- 30 dkg sezamu,
- 1/2 kostki margaryny,
- 2 łyżki miodu,
- 1/2 szklanki cukru.
Masa z chałwa:
- 0,5 kostki margaryny,
- 25 dkg chałwy,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mleka.
- paczka budyniu śmietankowego
Przygotowanie:
Z podanych produktów na ciasto: zagnieść ciasto, podzielić na 2 części.
Jedna cześć ciasta wyłożyć na blachę i upiec, na druga cześć ciasta
przygotować masę sezamowa: z podanych składników na masę sezamowa - to
wszystko zagotować, żeby masa była zagęszczona, gotować ciągle mieszając,
ale tak zeby nie zrobił sie karmel, wiec nie za długo gotować.
Te masę wyłożyć na 2 cześć ciasta (surowego) i upiec.
Pozostawić do ostygnięcia ciasto samo i ciasto z masa sezamowa.
W tym czasie przygotować masę z chałwą: (z podanych składników na masę
chałwowa) - rozpuścić margarynę, wkruszyć chałwę dodać cukier i mleko z
budyniem. Wszystko gotować do zgęstnienia masy, ciągle mieszając. Pozostawić
do przestygnięcia.
Jak juz wszystko ostygnie to masę chałwową wykładamy na ciasto samo, na to
kładziemy ciasto z masa sezamowa.
Niestety ciasto musi postać do zupełnego zgęstnienia a wręcz ściśnięcia sie
masy chałwowej !
Pod masą z chałwy świetnie też komponuje się dżem wiśniowy. Można też dodać
piankę z białek - dozwolone wszelkie modyfikacje :-))
Jini
===============================================
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|