| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-10 16:06:35
Temat: Re: Chili
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:btnfie$g1s$1@inews.gazeta.pl...
> ===
> Kurczę, tzn. sikorka. Ludzie przestańcie chrzanić czyli papryczyć.
> Chilli powder to normalne czili w proszku, w odróżnieniu od czili w
strąku,
> i tyle.
> Notabene, moim skromnym zdaniem, kajen (cayenne) jest znacznie lepszy do
> wielu zastosowań niż czili (chilli). Różnice w smaku dyskretne, ale
wyraźnie
> wyczuwalne.
Moim skromnym zdaniem pieprz cayenne to czysta, sproszkowana papryczka
chili.
Pieprz cayenne jest zaś głównym składnikiem przyprawy o nazwie chili w
której skład wchodzą pieprz cayenne i parę dodatków = chili powder.
TomekD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-10 16:36:01
Temat: Re: ChiliLe vendredi 9 janvier 2004 ŕ 14:42:03, Ulka a écrit :
>> Nie wiem, ale na razie nic z niego nie wynika. Na razie dostałem odnośnik do
>> strony z przyprawą chili, oraz opis jak kropnąć sikorkę i daniela. Nadal nie
>> wiem czy istniej coś takiego jak "chili powder"
> Ponizej wyjasnienie ze strony http://www.kuchnia.3miasto.pl/4242.htm
> Chili powder, to spreparowana przyprawa specjalna do chili. Jest w niej proszek
> chili, zmielony kminek,
Nie, zmielony kmin rzymski (cumin), wyglad jest bardzo podobny di
kminku, ale smak *zupelnie* inny
> oregano, czosnek i cos tam jeszcze.
Obowiazkowe przyprawy do chili to sproszkowne papryczki (jak je tam
zwal tak je zwal) i kmin rzymski wlasnie. Cala reszta jest
fakultatywna.
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-10 20:50:19
Temat: Re: Chili> > Chili powder, to spreparowana przyprawa specjalna do chili. Jest w niej
proszek
> > chili, zmielony kminek,
> Nie, zmielony kmin rzymski (cumin), wyglad jest bardzo podobny di
> kminku, ale smak *zupelnie* inny
> > oregano, czosnek i cos tam jeszcze.
> Obowiazkowe przyprawy do chili to sproszkowne papryczki (jak je tam
> zwal tak je zwal) i kmin rzymski wlasnie. Cala reszta jest
> fakultatywna.
Oprócz oregano i czosnku dodałabym jeszcze majeranek.
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-12 08:29:55
Temat: Re: Chili====
Nazewnictwo:
1. Jest wiele odmian papryki chilli, tak jak jest wiele odmian pomidorów,
ogórków, czy gruszek. Jedną z tych odmian jest chilli cayenne i to z niej
wytwarzany jest proszek cayenne sprzedawany u nas jako pieprz cayenne.
2. Proszek o nazwie chilli jest wytwarzany z podstawowej odmiany chilli.
3. Tak jest w Polsce. Co do tego, czy gdzieś w świecie nie funkcjonuje
chilli jako _mieszanka_przypraw_ do potrawy chilli nie będę się wypowiadał.
waldek
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-29 18:49:44
Temat: Re: ChiliWitam,
> Kurczę, tzn. sikorka. Ludzie przestańcie chrzanić czyli papryczyć.
> Chilli powder to normalne czili w proszku, w odróżnieniu od czili w
> strąku, i tyle.
A więc po kolei. Istnieje coś takiego jak "Chilli powder" i nie jest to
zwykłe chili w proszku tylko mieszanka. Coś takiego znalazłem tutaj
http://www.mccormick.com/productdetail.cfm?ID=6413 . Można sobie także
samemu zrobić taką mieszankę. Kilka przepisów poniżej:
http://southernfood.about.com/library/rec03/bl30420j
.htm
http://www.recipesource.com/side-dishes/spices/00/re
c0015.html
http://www.cooks.com/rec/doc/0,171,150180-231195,00.
html
Jacek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |