| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-09 08:02:09
Temat: Ktoś ma może przepis na placekz suszonymi śliwkami !
z góry dziękuję
RB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-09 10:00:26
Temat: Re: Ktoś ma może przepis na placekUżytkownik "xzxzxz" <r...@p...fm> napisał:
> z suszonymi śliwkami !
http://glinki.com/?l=an79
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-12 12:26:45
Temat: zdobyłem przepis i WARTOto zrobić jest przepyszne !!!!!!!!!!!!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~
35 dkg mąki - (2 i 1/2 szklanki) - mąki np. poznańskiej
1 - masło
25 dkg cukru - (1 i 1/2 szklanka cukru pudru)
3 żółtka
3 - 4 łyżki śmietany (18%)
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ciasto
Zarobić z wyżej wymienionych składników ciasto i upiec (dzień wcześniej) lub
po upieczeniu zaczekać aż ostygnie i nasączyć sokiem z cytryny i obficie
alkoholem (najlepiej rumem). Na to wystudzone i nasączone rumem ciasto
wlewamy cieplą masę śliwkową )(przepis poniżej) i zostawiamy wszystko w
chłodnym miejscu lub lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień !
Masa śliwkowa
1/2 kg śliwek suszonych kalifornijskich (bez pestek-lub wyłuskać pestki)
15 dkg orzechów włoskich
3/4 szklanki mleka
3 - 4 łyżki duże łyżki kakao
1 1/4 szklanki cukru kryształu
25 dkg - 250 g masła (1 i 1/4 kostki masła)
Skórka pomarańczowa
Na koniec dodać 3 małe kieliszki spirytusu !
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Zagotować mleko z masłem, cukrem i kakao po czym wrzucić to tego wcześniej
pokrojone śliwki, oraz posiekane orzechy. Wszystko będzie ciepłe i lekko
gęste. Po ostygnięciu na cieście zgęstnieje. Wtedy jeżeli ktoś jeszcze chce
to można zrobić jeszcze na wierzch cienką polewę:
Polewa czekoladowa
Na 1 tabliczkę gorzkiej czekolady wedla dodać od 50 do 75 g masła (tzn.
trochę wiecej niż 1/3 kostki masła) do tego dołożyć resztę pozostałej
śmietany (18%) czyli ok. 2 - 3 dużych łyżek i jedną dużą łyżkę prawdziwej
zmielonej kawy. ęłęóRozpuscic wszystko w mikoralówce 3 min. na 240 W w małej
porcelanowej kokilce i po wyjęciu z mikrofali, jak gorące, rozmieszać
wszystko porządnie i polać gorące po masie śliwkowej.
Jak wszystko ostygnie (najlepiej w lodówce) to można lekko posypać cukrem
pudrem i jeść, ale najlepiej na drugi dzień. Smacznego !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |