Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ews.internetia.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!uw.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!n
ot-for-mail
From: "xzxzxz" <r...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: zdobyłem przepis i WARTO
Date: Mon, 12 Jan 2004 13:26:45 +0100
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 64
Message-ID: <btu4c3$8ui$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
References: <btlnnf$i5c$1@srv.cyf-kr.edu.pl> <btlu90$v9$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: bjws027.bj.uj.edu.pl
X-Trace: srv.cyf-kr.edu.pl 1073910979 9170 149.156.94.27 (12 Jan 2004 12:36:19 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 12 Jan 2004 12:36:19 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:186574
Ukryj nagłówki
to zrobić jest przepyszne !!!!!!!!!!!!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~
35 dkg mąki - (2 i 1/2 szklanki) - mąki np. poznańskiej
1 - masło
25 dkg cukru - (1 i 1/2 szklanka cukru pudru)
3 żółtka
3 - 4 łyżki śmietany (18%)
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ciasto
Zarobić z wyżej wymienionych składników ciasto i upiec (dzień wcześniej) lub
po upieczeniu zaczekać aż ostygnie i nasączyć sokiem z cytryny i obficie
alkoholem (najlepiej rumem). Na to wystudzone i nasączone rumem ciasto
wlewamy cieplą masę śliwkową )(przepis poniżej) i zostawiamy wszystko w
chłodnym miejscu lub lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień !
Masa śliwkowa
1/2 kg śliwek suszonych kalifornijskich (bez pestek-lub wyłuskać pestki)
15 dkg orzechów włoskich
3/4 szklanki mleka
3 - 4 łyżki duże łyżki kakao
1 1/4 szklanki cukru kryształu
25 dkg - 250 g masła (1 i 1/4 kostki masła)
Skórka pomarańczowa
Na koniec dodać 3 małe kieliszki spirytusu !
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Zagotować mleko z masłem, cukrem i kakao po czym wrzucić to tego wcześniej
pokrojone śliwki, oraz posiekane orzechy. Wszystko będzie ciepłe i lekko
gęste. Po ostygnięciu na cieście zgęstnieje. Wtedy jeżeli ktoś jeszcze chce
to można zrobić jeszcze na wierzch cienką polewę:
Polewa czekoladowa
Na 1 tabliczkę gorzkiej czekolady wedla dodać od 50 do 75 g masła (tzn.
trochę wiecej niż 1/3 kostki masła) do tego dołożyć resztę pozostałej
śmietany (18%) czyli ok. 2 - 3 dużych łyżek i jedną dużą łyżkę prawdziwej
zmielonej kawy. ęłęóRozpuscic wszystko w mikoralówce 3 min. na 240 W w małej
porcelanowej kokilce i po wyjęciu z mikrofali, jak gorące, rozmieszać
wszystko porządnie i polać gorące po masie śliwkowej.
Jak wszystko ostygnie (najlepiej w lodówce) to można lekko posypać cukrem
pudrem i jeść, ale najlepiej na drugi dzień. Smacznego !
|