| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-16 10:43:15
Temat: Chipsy Chrupki PrzyprawyWitam Was
Szukam dobrego przepisu na domowe Chipsy (czpisy ;-)
Do tej pory robilem je z ziemniakow krojonych na krajalnicy do chleba ,
wszystko ok ale nie potrafie ich dobrze przyprawic. Jestem z tych 'slonych'
wiec eksperymenty z pieprzem, papryka, sola juz przerobilem. Byc moze sa
jakies panierki do chipsow? Zancie takie?
Jakies doswiadczenia? prosze o rady
Bogumil
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-16 10:44:05
Temat: Re: Chipsy Chrupki Przyprawy
Użytkownik "Pierun" <u...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cfq30t$bq2$1@korweta.task.gda.pl...
> Witam Was
> Szukam dobrego przepisu na domowe Chipsy (czpisy ;-)
> Do tej pory robilem je z ziemniakow krojonych na krajalnicy do chleba
,
> wszystko ok ale nie potrafie ich dobrze przyprawic.
To ja sie zapytam... Jak cienko udaje Ci sie pokroić na tej krajalnicy? I
potem smażysz w głębokim tłuszczu? I chrupące wychodzą?
Bo w sprawie przypraw to raczej nie pomogę...
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-16 11:41:21
Temat: Re: Chipsy Chrupki Przyprawy
Użytkownik "Gusiek" <a...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cfq3bf$94o$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Do tej pory robilem je z ziemniakow krojonych na krajalnicy do
chleba
> ,
> > wszystko ok ale nie potrafie ich dobrze przyprawic.
>
> To ja sie zapytam... Jak cienko udaje Ci sie pokroić na tej krajalnicy? I
> potem smażysz w głębokim tłuszczu? I chrupące wychodzą?
> Bo w sprawie przypraw to raczej nie pomogę...
ustawiam praktycznie na minimum i tylko tyle ile docisne, smarze na b.gor.
oleju w duzej patelni malymi prcjami wrzucajac pojedynczo. Nie wiecej niz
2-3 warstwy.
Jak wrzucisz i pojdziesz zapalic albo wieksze 'siusiu' to juz sa chrupiace
;-)
Biogumil
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-16 11:54:49
Temat: Re: Chipsy Chrupki Przyprawy
Użytkownik "Pierun" <u...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cfq6dr$keo$1@korweta.task.gda.pl...
>
> Użytkownik "Gusiek" <a...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:cfq3bf$94o$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> ustawiam praktycznie na minimum i tylko tyle ile docisne, smarze na b.gor.
> oleju w duzej patelni malymi prcjami wrzucajac pojedynczo. Nie wiecej niz
> 2-3 warstwy.
> Jak wrzucisz i pojdziesz zapalic albo wieksze 'siusiu' to juz sa chrupiace
Dzieki, dzis sprobuje... Ale Ty pewnie masz krajalnice elektryczna... A ja
taka na korbke... A jaka to jest grubosc na oko, moze zatrudnie meza do
krojenia, bo to jest bardzo cierpliwy i precyzyjny czlowiek :)
Dziekuje za praktyczne rady dotyczace czasu smazenia... Poniewaz nie pale,
bede chodzic na wieksze 'siusiu'... Zastanawiam sie tylko jak to zrobic,
kiedy bedzie wiecej porcji do smazenia ;)
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-16 12:13:45
Temat: Re: Chipsy Chrupki Przyprawy
> > ustawiam praktycznie na minimum i tylko tyle ile docisne, smarze na
b.gor.
> > oleju w duzej patelni malymi prcjami wrzucajac pojedynczo. Nie wiecej
niz
> > 2-3 warstwy.
> > Jak wrzucisz i pojdziesz zapalic albo wieksze 'siusiu' to juz sa
chrupiace
>
> Dzieki, dzis sprobuje... Ale Ty pewnie masz krajalnice elektryczna... A ja
> taka na korbke... A jaka to jest grubosc na oko, moze zatrudnie meza do
> krojenia, bo to jest bardzo cierpliwy i precyzyjny czlowiek :)
> Dziekuje za praktyczne rady dotyczace czasu smazenia... Poniewaz nie pale,
> bede chodzic na wieksze 'siusiu'... Zastanawiam sie tylko jak to zrobic,
> kiedy bedzie wiecej porcji do smazenia ;)
> Pozdrawiam, Agata
>
Grubosc to ok ~1-2mm, pamietaj tylko ze masz tylko 10 palcow ;-)
..no i za duzo tluszczu to nie zdrowo wiec przygotuj jakis papier albo
pergamin coby troche 'obsiaklo' przd jedzeniem.
ps. mozna uzyc podravki jako przyprawki
Jesli Ktos czyta ten watek to prosze o podpowiedz w spr. PRZYPRAW
Pozdraewiam
czekam na wynik.
Biogumil
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-16 12:21:12
Temat: Re: Chipsy Chrupki Przyprawy>
> ustawiam praktycznie na minimum i tylko tyle ile docisne, smarze na b.gor.
> oleju w duzej patelni malymi prcjami wrzucajac pojedynczo. Nie wiecej niz
> 2-3 warstwy.
> Jak wrzucisz i pojdziesz zapalic albo wieksze 'siusiu' to juz sa chrupiace
No ok minimum to ile 1mm czy 2 czy 3?
A jak pokroisz to te ziemniaczki nie sklejaja ci sie?
a te 2-3 warstwy to znaczy jakie warstwy?
AJA
> ;-)
>
> Biogumil
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-16 12:28:08
Temat: Re: Chipsy Chrupki Przyprawy
Użytkownik "Pierun" <u...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cfq8aj$on9$1@korweta.task.gda.pl...
> Grubosc to ok ~1-2mm, pamietaj tylko ze masz tylko 10 palcow ;-)
> ..no i za duzo tluszczu to nie zdrowo wiec przygotuj jakis papier albo
> pergamin coby troche 'obsiaklo' przd jedzeniem.
>
> ps. mozna uzyc podravki jako przyprawki
Dzieki :) A wlasnie, tak sobie pomyslalam, sa takie przyprawy - gotowe
mixy - z serii Twist (czy to jest podravka, czy inny cud, to nie pamietam,
ale torebki takie niebieskie, pewnie kojarzysz). Pamietam, ze byly
smakowite, chyba grillowa byla najlepsza, ale innych nie pamietam. Moze
warto wyprobowac?
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-16 13:02:04
Temat: Re: Chipsy Chrupki Przyprawy
>
> No ok minimum to ile 1mm czy 2 czy 3?
> A jak pokroisz to te ziemniaczki nie sklejaja ci sie?
> a te 2-3 warstwy to znaczy jakie warstwy?
>
nodobrze jeszcze cos (tak 1.5mm jak w sklepie)
aby sie nie skleily mozna po pokrojeniu wrzycic do lodowatej (zimnej) wody i
przed samym wrzuceniem delikatne osuszenie i wrzut na olej.
Dawno ich nie robilem alepowoli mam smaka na nie....
Powodzenia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-16 13:04:36
Temat: Re: Chipsy Chrupki PrzyprawyGusiek wrote:
> Dzieki, dzis sprobuje... Ale Ty pewnie masz krajalnice elektryczna... A ja
> taka na korbke... A jaka to jest grubosc na oko, moze zatrudnie meza do
> krojenia, bo to jest bardzo cierpliwy i precyzyjny czlowiek :)
> Dziekuje za praktyczne rady dotyczace czasu smazenia... Poniewaz nie pale,
> bede chodzic na wieksze 'siusiu'... Zastanawiam sie tylko jak to zrobic,
> kiedy bedzie wiecej porcji do smazenia ;)
> Pozdrawiam, Agata
Moze sprobowac obieraczka do jarzyn?
Zamiast siusiu mozna sobie niedaleko polozyc dobra ksiazke (ale nie ZBYT
dobra, bo sie chipsy przypala ;))
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-16 13:09:57
Temat: Re: Chipsy Chrupki PrzyprawyPierun wrote:
> nodobrze jeszcze cos (tak 1.5mm jak w sklepie)
> aby sie nie skleily mozna po pokrojeniu wrzycic do lodowatej (zimnej) wody i
> przed samym wrzuceniem delikatne osuszenie i wrzut na olej.
A nie strzelaja za bardzo po oczach po tej wodzie?
Kot, co jak robi chipsy, to takie preparowane, krewetkowe, od Chinczyka,
wiec zasadniczo to sie nie zna na mokrych kartoflach w oleju...
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |