Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chleb

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-12 09:24:51

Temat: Chleb
Od: "Dorunia" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam ogromną prośbę. Proszę o przepis na smaczniutki chlebek z dokładnym
opisem wykonania. Ostatnio piekłam, ale wyszedł taki nadmuchany, ciężko było
posmarować go czymkolwiek, był to pszenny chlebek. A może ktoś ma przepis na
pszenno - żytni, lub razowy. Właściwie każdy sprawdzony przepis mnie bardzo
ucieszy.
Pozdrawiam Dorunia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-12 11:24:55

Temat: Re: Chleb
Od: "Monisiatko" <M...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja robilam chleb ze strony Ostrego gotowanie to sztuka:
www.mniammniam.pl
Bardzo smaczny.
I nie puchaty,
polecam.
Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-15 10:55:36

Temat: Re: Chleb
Od: w...@p...com.pl szukaj wiadomości tego autora

Spójrzmy, co tam nam "Dorunia" <d...@w...pl> napisał/a:

> Mam ogromną prośbę. Proszę o przepis na smaczniutki chlebek z
> dokładnym opisem wykonania.

razowiec na zakwasie

dla dzieci:
po 12

kategoria:
wypieki

rodzaj diety:
wegańska

czas przygotowania:
chleb: do 8 godzin, zakwas dodatkowo 3-5 dni

skala trudnoœci:
œrednio trudne

składniki:
zakwas: mška żytnia razowa, ewentualnie pszenna razowa lub owsiana - 2
szklanki, woda 1 litr, szczypta soli
chleb: mški razowej pszennej około 1,75 kg, woda letnia około 1,5 litra,
2 łyżki płaskie soli, olej do wysmarowania formy, dodatki jak:
słonecznik, siemię lniane, sezam, mak i inne

przepis:
zakwas: do wyparzonego słoika litrowego lub większego wsypać szklankę
mški i szczyptę soli, zalać ciepłš (nie goršcš) wodš i dokładnie
wymieszać drewnianš łyżkš(bez użycia metalowych przedmiotów!). przykryć
gazš lub podziurkowanym papierem i odstawić w ciepłe, bez przecišgów
miejsce. mieszać co najmniej raz dziennie. noc (kilkanaœcie godzin) przed
pieczeniem chleba dosypać drugš szklankę mški, wymieszać i odstawić w
ciepłe miejsce. zakwas ma mieć bšbelki, specyficzny zapach i mocno kwaœny
smak.
chleb: do dużej miski wsypać mškę i sól. dodać zakwas i trochę wody.
dolewajšc wodę zagniatać ciasto co najmniej kwadrans dodajšc tyle wody
żeby ciasto miało konsystencję rzadkš, i raczej nie dało się formować w
kształty a bardziej spływało wolno z ręki. wyrobione ciasto przykryć
czystš (dobrze jak wilgotnš) œciereczkš i odstawić na godzinę do
półtorej. w tym czasie wysmarować foremki olejem. foremek ma być tyle aby
starczyło na wypełnienie do połowy (ewentualnie niżej) foremek.
podroœnięte ciasto przegnieœć jeszcze raz krótko ale intensywnie. w tym
momencie można dodać dodatki do chleba jak ziarna czy nasiona. nałożyć do
foremek do połowy wysokoœci. nierównoœci wyrównać drewnianš łyżkš maczanš
w wodzie. można też posypać ziarnami po wierzchu. odstawić na 4-8 godzin
w ciepłe miejsce aby co najmniej podwoiło swojš objętoœć. rozgrzać piecyk
do 220-250 st. włożyć delikatnie (aby nie opadł) chleb i piec kwadrans w
tej temperaturze a potem zmniejszyć do około 160 st. i piec razem około
godziny lub trochę dłużej (do zarumienienia i stwardnienia skórki).
wyłšczyć piecyk i dać ostygnšć w ciepłym jeszcze co najmniej godzinę.


wskazówki i uwagi:
1. zakwas soli się nieznacznie żeby uniemożliwić niekorzystnš fermentację
2. jeœli jest w domu zimno (zima) warto zakwas robić przy kaloryferze
albo blisko Ÿródła ciepła ( 20 stopni). latem nie ma większych kłopotów
3. mieszać koniecznie żeby zakwas nie zapleœniał ani nie pachniał octem
(niekorzystna fermentacja).
4. można częœć mški zastšpić zaparzonymi wrzštkiem płatkami owsianymi
5. jeœli okaże się, że zakwas jest za młody lub za stary (chleb nie
wyrósł) ratujemy chleb przez dodanie paczki drożdży (na iloœć z przepisu)
rozpuszczonych w niewielkiej iloœci ciepłej wody , 3/4 szklanki oleju i
przegniecenie jeszcze raz z ciastem z foremek. po wyroœnięciu w foremkach
ponownie wysmarowanych pieczemy tak jak w przepisie.
6. upieczony chleb przechowujemy w czystej œciereczce. jeœli na dłużej to
można zamrozić.
7. chleb na zakwasie roœnie wolno. trzeba być cierpliwym. zimowym
sposobem jest zagniecenie ciasta wieczorem, pozostawienie w ciepłym
miejscu (obok kaloryfera lub na zapiecku jak ktoœ dysponuje) na noc i
upieczenie (jeœli wyrósł...)rano.

pochodzenie:
na podstawie przepisu z "Kuchni makrobiotycznej" z dużymi modyfikacjami
w...@v...pl

--
wojmat
[jak kerownik nam powiedział
swędział jego w lutym przedział] ["plastik" 2(23)/99]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Moje nowe naczynka do mikrofalówki... ;-) i ksiązka o gotowaniu w mikrofalówce...
Chleb
Krokiety
Re: problem z wagą
Trzeba sobie dogadzac.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »