Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb Fiony - chwale bardzo :)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chleb Fiony - chwale bardzo :)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-17 20:48:53

Temat: Re: Chleb Fiony - chwale bardzo :)
Od: "Ani" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Siedzi w piecu juz 70 minut, odkroilam
> > kawalek (a jakze!), smak pyszny, chleb wilgotny, ale jednak zrobil sie
> > zakalcowaty.

U mnie tez klapa :( Zakalec bedzie jak sie patrzy... Ale chyba wiem, gdzie
popełniłam błąd....
A zrobiłam tak: ciasto wyrobiłam w metalowej miseczce i włozyłam do
piekarnika, zeby sobie podrosło (ustawiłam na 50 st.).
Kiedy urosło, przełozyłam do dwóch foremek... znowu włozyłam je do
piekarnika na 50 st, bo przy przekładaniu ciasto opadło...
Kiedy podrosło w foremkach, ciasto wyjęłam (!!!) z piekarnika i połozyłam na
stole w kuchni, przykrywajac sciereczka, a piekarnik podkręciłam na 250 st
(z właczonym termoobiegiem), zeby sie szybciej rozgrzał... [bardzo długo mi
sie piekarnik nagrzewa - nie wiem czy we wszystkich kuchenkach elektrycznych
tak jest? Mam Mastercooka].
Bałam się, że przez ten termoobieg spiecze mi sie skórka zanim całość
jeszcze podrośnie...
Kiedy piekarnik był nagrzany do 170 st to wstawiłam moje foremki... i w tym
momencie (kiedy juz je wsunęłam na ruszcik) ciasto OPADŁO. :(
Ustawiłam temperaturę na 230, ale zanim mi doszło do 200 st. to juz skórka
"chwyciła", a ciasto ani drgnęło do góry...
W konsekwencji efekt jest do przewidzenia:
1) ciasto jednak podrosnie ale przez to ze skórka chwyciła - pęknie;
2) ciasto nie urosnie i będe miec piekny ZAKALEC.

I w dodatku jeden różek ciasta mi sie spalił prawie na czarno - pomimo tej
"rewelacyjnej" elektrycznej kuchenki z termoobiegiem :(

I tak źle i tak nie dobrze :(
Generalnie klapa... Chyba muszę sie z kims skontatkowac i poprosic o
przeszkolenie z pieczenia ciast w piekarniku elektrycznym Mastercook :(

Zdruzgotana Ani :(

p.s. Mąż stwierdził, ze piekarza to ze mnie nie bedzie. Blah...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-21 14:19:28

Temat: Re: Chleb Fiony - chwale bardzo :)
Od: Anna Szczawińska <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 16 Nov 2003 17:08:44 +0100, Shrek wrote:
Wielkie dzięki chlebek wyszedł rewelacja!!!!!!!!!!! Cud malina tyle że
nie sprawdzę jak długo zachowuje świeżość bo niknie w
zastraszającym tempie i już go prawie nie ma. Pozdrawiam i biegnę po
kolejną kromkę póki jeszcze jest
Anka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Creme brulle-macie przepis?
drożdżowe za twarde
ciasto z buraków cukrowych - potrzebuję przepisu
ciasto naleśnikowe
herbata twinnings

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »