Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb Fiony - chwale bardzo :)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chleb Fiony - chwale bardzo :)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-15 20:55:44

Temat: Chleb Fiony - chwale bardzo :)
Od: Ewa Dacko <e...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora


Wlasnie zrobilam chleb ("najprostszy przepis - bez wyrabiania"),
zamiast maki z otrebami dalam mieszanki chlebowej (maka zytnia
z pszenna + sol) i kminku. Poniewaz jest nas tylko dwoje,
to zrobilam z polowy skladnikow, jedna blaszke, i juz widze,
ze to byl blad, bo jeszcze dobrze nie wystygl, a juz zostalo mniej
pol ;)

Przepis - rewelacja, nigdy nie mialam odwagi zabrac sie
za pieczenie chleba, bo mi sie wydawalo, ze to mnostwo roboty
i w ogole wyzsza szkola jazdy - a tu prosze :)

Bede eksperymentowac dalej, nastepny bedzie z pelnozairnistej
maki z orkiszu i chyba z orzechami wloskimi (tylko nastepnym
razem sprobuje nie mieszac tego lapkami, tylko lyzka, bo
rzadkie jest, wiec powinno sie dac, a straaaasznie sie lepi...)

Pozdrawiam i dziekuje za przepis :)

Evva

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-15 21:41:00

Temat: Re: Chleb Fiony - chwale bardzo :)
Od: "Ani" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Wlasnie zrobilam chleb ("najprostszy przepis - bez wyrabiania"),
> zamiast maki z otrebami dalam mieszanki chlebowej (maka zytnia
> z pszenna + sol) i kminku. Poniewaz jest nas tylko dwoje,
> to zrobilam z polowy skladnikow, jedna blaszke, i juz widze,
> ze to byl blad, bo jeszcze dobrze nie wystygl, a juz zostalo mniej
> pol ;)

Nie no, teraz to juz na pewno zrobie! :D
nawet maz sie rozochocil, gdyby nie ten brak drozdzy w lodówce to bym
zrobila jeszcze dzisiaj! :)))

Pozdrawiam smakowicie,
Ani


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-15 22:13:56

Temat: Re: Chleb Fiony - chwale bardzo :)
Od: Shrek <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Wlasnie zrobilam chleb ("najprostszy przepis - bez wyrabiania"),
> zamiast maki z otrebami dalam mieszanki chlebowej (maka zytnia
> z pszenna + sol) i kminku. Poniewaz jest nas tylko dwoje,
> to zrobilam z polowy skladnikow, jedna blaszke, i juz widze,
> ze to byl blad, bo jeszcze dobrze nie wystygl, a juz zostalo mniej
> pol ;)

Zawsze tak jest ;) Cieply jest najlepszy.


> Przepis - rewelacja, nigdy nie mialam odwagi zabrac sie
> za pieczenie chleba, bo mi sie wydawalo, ze to mnostwo roboty
> i w ogole wyzsza szkola jazdy - a tu prosze :)

No wlasnie. Nawet mnie wyszlo :D


> Bede eksperymentowac dalej, nastepny bedzie z pelnozairnistej
> maki z orkiszu i chyba z orzechami wloskimi (tylko nastepnym
> razem sprobuje nie mieszac tego lapkami, tylko lyzka, bo
> rzadkie jest, wiec powinno sie dac, a straaaasznie sie lepi...)

Na poczatek sprobuj z ziarnami slonecznika. Mozesz tez z ziarnami dyni.
Oba sprawdzone (rowniez w kombinacji).

Smacznego!

Pozdr.,
Shrek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-16 12:36:57

Temat: Re: Chleb Fiony - chwale bardzo :)
Od: "Fiona" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziękuję, Ewo, za słowa uznania :)

Mysle, ze w tym zapachu, ktory podczas pieczenia rozchodzi sie po domu jest
wspomnienie dzieciństwa, bezpieczeństwo i milosc.

Pieczenie chleba w domu nie ma uzasadnienia ekonomicznego - to pewne.
Sądzę jednak, ze zaciesnia więzi.

Czego wszystkim grupowiczom życze

Kasia Grzybowska
aka Fiona


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-16 14:59:32

Temat: Re: Chleb Fiony - chwale bardzo :)
Od: "Dorota***" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


A ja go wlasnie robie, i pierogi szwedzkie Kruszyny. Nie wiem tylko, czy
chleb mi wyjdzie, bo za nic nie moge rozgrzac piekarnika do 250 stopni...

Wieczorem napisze, czy da sie go upiec tez w nizszej temp...

Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-16 16:08:44

Temat: Re: Chleb Fiony - chwale bardzo :)
Od: Shrek <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> A ja go wlasnie robie, i pierogi szwedzkie Kruszyny. Nie wiem tylko, czy
> chleb mi wyjdzie, bo za nic nie moge rozgrzac piekarnika do 250 stopni...
>
> Wieczorem napisze, czy da sie go upiec tez w nizszej temp...

Ostatnie badania dowodza niezbicie, ze mozna, a nawet trzeba chlebek
Fioni piec w nieco nizszej temperaturze.
Ja zaczynam w ok. 230 st. i ja skorka sie przyrumieni lekko przykrecam
tak powiedzmy do 200-210 st.
Uwaga: caly czas pieke w piekarniku z termoobiegiem. Byc moze, ze w
tradycyjnych piekarnikach tzreba piec o te pare stopni jednak wyzej.

Pozdr.,
Shrek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-16 18:10:48

Temat: Re: Chleb Fiony - chwale bardzo :)
Od: "Dorota***" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Niestety, klapa. Piec po 20 min spadl do 180 stopni, po czym udalo mi sie go
rozgrzac tylko do 200 stopni.
Dalam 1,5 lyzki soli - to efekt jednego z postów - dla nas to jednak za duzo
( w zasadzie wcale nie uzywamy soli w kuchni ).
Pytanie do Fiony i Shreka: po zostawieniu ciasta w garnku - uroslo pieknie.
Nie wiedzialam, czy trzeba to jeszcze raz wymieszac, wiec... wymieszalam,
zrobilo sie male. Przelalam do foremek (jednej dlugiej i dwóch krótkich
wyszlo tak do 1/3 wysokosci- bo balam sie,ze wykipi), ale nie czekalam juz,
az wyrosnie tylko od razu wlozylam do pieca (bo bylo prawie 220 stopni -
trzeba bylo wykorzystac okazje ;-). Siedzi w piecu juz 70 minut, odkroilam
kawalek (a jakze!), smak pyszny, chleb wilgotny, ale jednak zrobil sie
zakalcowaty.
1. Czy po wyrosnieciu zarobic, czy wlewac takie wyrosniete?
2. Czy w foremkach jeszcze zostawic do wyrosniecia, czy nie?
3. Jak myslicie, czemu pekl przez srodek i czy to moze byc przyczyna
zakalca?


Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-16 20:30:41

Temat: Re: Chleb Fiony - chwale bardzo :)
Od: Ewa Dacko <e...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Dorota*** napisał:

> Niestety, klapa. Piec po 20 min spadl do 180 stopni, po czym udalo mi sie go
> rozgrzac tylko do 200 stopni.
> Dalam 1,5 lyzki soli - to efekt jednego z postów - dla nas to jednak za duzo
> ( w zasadzie wcale nie uzywamy soli w kuchni ).
> Pytanie do Fiony i Shreka: po zostawieniu ciasta w garnku - uroslo pieknie.
> Nie wiedzialam, czy trzeba to jeszcze raz wymieszac, wiec... wymieszalam,
> zrobilo sie male. Przelalam do foremek (jednej dlugiej i dwóch krótkich
> wyszlo tak do 1/3 wysokosci- bo balam sie,ze wykipi), ale nie czekalam juz,
> az wyrosnie tylko od razu wlozylam do pieca (bo bylo prawie 220 stopni -
> trzeba bylo wykorzystac okazje ;-). Siedzi w piecu juz 70 minut, odkroilam
> kawalek (a jakze!), smak pyszny, chleb wilgotny, ale jednak zrobil sie
> zakalcowaty.
> 1. Czy po wyrosnieciu zarobic, czy wlewac takie wyrosniete?
> 2. Czy w foremkach jeszcze zostawic do wyrosniecia, czy nie?

Ja nie zarabialam drugi raz.

Ale mysle, ze kluczowe jest drugie rosniecie w foremkach. Zrobilam tak, jak
pisala Magda Bassett: po wlaniu do foremki wsadzilam do piekarnika
nastawionego na ok. 60 stopni, poczekalam az urosnie tak na oko dwa razy
(z polowy skladnikow, w 30 cm keksowce, "dwa razy" oznaczalo, ze zaczal
troche wystawac z formy) i podkrecilam do 250 stopni.

Od momentu podkrecenia pieklam jakies 40, moze 45 min. Do momentu, kiedy
skorka z wierzchu byla bardzo brazowa i wydawala gluchy odglos przy pukaniu.
(wiem, jak sie ma elektryczny piekarnik z termostatem to latwo mowic,
w gazowym chyba trzeba recznie regulowac to wszystko...)

Pozdrawiam,

Evva

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-16 21:27:04

Temat: Re: Chleb Fiony - chwale bardzo :)
Od: "KAsia" <k...@r...net> szukaj wiadomości tego autora

A gdzie moge znalesc ten przepis?
POzdrawiam KAsia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-17 07:12:41

Temat: Re: Chleb Fiony - chwale bardzo :)
Od: "KAsia" <k...@r...net> szukaj wiadomości tego autora

Juz znalazlam :)
KAsia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Creme brulle-macie przepis?
drożdżowe za twarde
ciasto z buraków cukrowych - potrzebuję przepisu
ciasto naleśnikowe
herbata twinnings

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »