Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Creme brulle-macie przepis?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Creme brulle-macie przepis?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-15 19:23:12

Temat: Creme brulle-macie przepis?
Od: "Corrina" <c...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Kilka dni temu jadłam w warszawskiej rest. Mexican deser o nazwie creme
brulle, czy jakkolwiek się to pisze. Szukałam trochę w archiwum, ale chyba
dawno nikt nic o tym nie pisał. Było przepyszne i oczywiście koniecznie
potrzebuję przepis!! :))
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź :)

pozdrawiam
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-15 19:38:44

Temat: Re: Creme brulle-macie przepis?
Od: "Nell" <n...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Corrina" <c...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bp5uf8$2v5d$1@foka.aster.pl...
> Witam
> Kilka dni temu jadłam w warszawskiej rest. Mexican deser o nazwie creme
> brulle, czy jakkolwiek się to pisze. Szukałam trochę w archiwum, ale chyba
> dawno nikt nic o tym nie pisał. Było przepyszne i oczywiście koniecznie
> potrzebuję przepis!! :))
> Będę wdzięczna za każdą podpowiedź :)
>
> pozdrawiam
> Kasia


Witam
Spróbuj przepisu stąd:
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/deser.html#crembrul

Pozdr
Nell


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-15 20:51:12

Temat: Re: Creme brulle-macie przepis?
Od: "Corrina" <c...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam
> Spróbuj przepisu stąd:
> http://www.kuchnia.com.pl/DiD/deser.html#crembrul

Dzieki Nell
Wygląda sympatycznie, jednak chętnie poczekam na coś do ewentualnego
porównania. Nie jestem przekonana w 100 % do tego opalacza do lutowania ;-))

pozdro
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-15 21:38:42

Temat: Re: Creme brulle-macie przepis?
Od: "f." <...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Corrina" <c...@o...pl> a écrit dans le message news:
bp5uf8$2v5d$...@f...aster.pl...
> Witam
> Kilka dni temu jadłam w warszawskiej rest. Mexican deser o nazwie creme
> brulle, czy jakkolwiek się to pisze.

Creme brulee to jeden z moich ulubionych deserow, rzeczywiscie pychota, ale
i bomba
kaloryczna

Crčme brulée:
pol litra smietany gestej, 35%
laska wanilii
lub lyzeczka esencjii waniliowej
4 zoltka
1/3 filizanki cukru
2 lyzki cukru

nagrzac piekarnik do 160C°. Smietane z wanilia( drobinki ze srodka laski lub
esencja) do garnka , podgrzewac na
malym ogniu az sie zacznie "dymic". Zdjac z ognia. Utrzec zoltka z cukrem,
dodawac
smietane stopniowo, ubijajac. Wylac do czterech (najlepiej ceramicznych)
naczynek (do 3/4 wysokosci). Ustawic je w brytfance, do brytfanki wlac wody,
zeby siegala mniej wiecej do polowy naczynek. Piec 40-50 minut, az masa sie
zetnie.Wyjac i poczekac az ostygna. Posypac cukrem i wstawic pod sam grill
(gora piekarnika), moco nagrzany, az zbrazowieje. Trzeba uwazac zeby nie
spalic bo brazowieje szybko.

pozdro
fela
PS. uwieeeeelbiam creme brulee.Chyba sobie jutro zrobie :-) Moze z biala
czekolada..?





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-15 22:09:22

Temat: Re: Creme brulle-macie przepis?
Od: "Corrina" <c...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> PS. uwieeeeelbiam creme brulee.Chyba sobie jutro zrobie :-) Moze z
> biala czekolada..?

Eee, no więc ja chyba teraz też :)
Hmm, z drugiej strony nie wierzę, żeby uwielbiane od lat tiramisu nagle
spadło w rankingu... ;)

pozdro
Kasia

PS Co tam kalorie !! :)))))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-15 22:22:51

Temat: Re: Creme brulle-macie przepis?
Od: "Agata Solon" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Corrina" <c...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bp63ka$31cl$1@foka.aster.pl...



> Nie jestem przekonana w 100 % do tego opalacza do lutowania ;-))
>
> pozdro
> Kasia
>

Nie wiem, czy w Polsce jest to do kupienia, ale wiem, ze istnieja takie
specjalne palniki do stosowania w kuchni. Pojemnik pod cisnieniem jak
dezodorant.
A ponizej przepis wg Magdy Basset:

500 ml smietanki kremowki
1 laska wanilii
5 zoltek
5 lyzek bialego cukru
5 lyzek cukru jasnobrazowego lub bialego na wierzch

Piec rozgrzac do 150C/300F. Przygotowac czajnik z gotujaca woda, 4 male
plaskie szklane miseczki i blache z wysokimi brzegami, w ktorej te
miseczki sie zmieszcza. Blache umiescic w piecu.
W srednim garnku doprowadzic smietanke do wrzenia razem z laska wanilii
i zdjac z ognia. Wyjac wanilie, lekko oplukac, przeciac wzdluz jednego
brzegu, nozem zeskrobac mikroskopijne ciemnobrazowe nasionka wzdluz
wnetrza calego straku i dodac do smietanki. (Reszte wanilii wsadzic do
sloika z cukrem.)
Zoltka ubic z bialym cukrem, polaczyc ze smietanka.
4 miseczki wypelnic mieszanka zoltkowo-smietankowa i ustawic w piecu na
blasze z wysokimi brzegami. Ostroznie wypelnic blache naokolo miseczek
gotujaca woda z czajnika do polowy wysokosci miseczek.
Piec 40 minut. Wyjac, ostudzic 30 minut. Brazowy cukier umiescic w sitku
i przesiac cienka rowna warstwe na wierzchu kremu. Wstawic pod opiekacz
lub przypalic cukier palnikiem.

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-15 23:34:24

Temat: Re: Creme brulle-macie przepis?
Od: "Ani" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> PS Co tam kalorie !! :)))))

Kasiu, akurat Tobie to kalorie raczej nie straszne !!!
(chyba, że od naszego spotkania na Centralnym nieco Cie przybyło ;) )

-Ani

p.s. jak tam Lido? ;P

A żeby nie było tak strasznie OT, to ja chyba tez sie skusze na to cudeńko -
mój Mąz straszny łasuch jest....
Juz mi rośnie po maleńku sterta karteczek z różnymi smakowitościami "do
zrobienia" :))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-16 10:32:35

Temat: Re: Creme brulle-macie przepis?
Od: "rena" <r...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Corrina" <c...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bp63ka$31cl$1@foka.aster.pl...

>, jednak chętnie poczekam na coś do ewentualnego
> porównania. Nie jestem przekonana w 100 % do tego opalacza do lutowania
;-))

bez tego opalenia to nie bedzie brulee:) ja zrobilam to opiekaczem. ten krem
koniecznie musi miec twarda opalona skorke u gory.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

drożdżowe za twarde
ciasto z buraków cukrowych - potrzebuję przepisu
ciasto naleśnikowe
herbata twinnings
Kulebiak i jego zdjecie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »