| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-15 19:23:12
Temat: Creme brulle-macie przepis?Witam
Kilka dni temu jadłam w warszawskiej rest. Mexican deser o nazwie creme
brulle, czy jakkolwiek się to pisze. Szukałam trochę w archiwum, ale chyba
dawno nikt nic o tym nie pisał. Było przepyszne i oczywiście koniecznie
potrzebuję przepis!! :))
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź :)
pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-15 19:38:44
Temat: Re: Creme brulle-macie przepis?
Użytkownik "Corrina" <c...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bp5uf8$2v5d$1@foka.aster.pl...
> Witam
> Kilka dni temu jadłam w warszawskiej rest. Mexican deser o nazwie creme
> brulle, czy jakkolwiek się to pisze. Szukałam trochę w archiwum, ale chyba
> dawno nikt nic o tym nie pisał. Było przepyszne i oczywiście koniecznie
> potrzebuję przepis!! :))
> Będę wdzięczna za każdą podpowiedź :)
>
> pozdrawiam
> Kasia
Witam
Spróbuj przepisu stąd:
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/deser.html#crembrul
Pozdr
Nell
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-15 20:51:12
Temat: Re: Creme brulle-macie przepis?> Witam
> Spróbuj przepisu stąd:
> http://www.kuchnia.com.pl/DiD/deser.html#crembrul
Dzieki Nell
Wygląda sympatycznie, jednak chętnie poczekam na coś do ewentualnego
porównania. Nie jestem przekonana w 100 % do tego opalacza do lutowania ;-))
pozdro
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-15 21:38:42
Temat: Re: Creme brulle-macie przepis?
"Corrina" <c...@o...pl> a écrit dans le message news:
bp5uf8$2v5d$...@f...aster.pl...
> Witam
> Kilka dni temu jadłam w warszawskiej rest. Mexican deser o nazwie creme
> brulle, czy jakkolwiek się to pisze.
Creme brulee to jeden z moich ulubionych deserow, rzeczywiscie pychota, ale
i bomba
kaloryczna
Crčme brulée:
pol litra smietany gestej, 35%
laska wanilii
lub lyzeczka esencjii waniliowej
4 zoltka
1/3 filizanki cukru
2 lyzki cukru
nagrzac piekarnik do 160C°. Smietane z wanilia( drobinki ze srodka laski lub
esencja) do garnka , podgrzewac na
malym ogniu az sie zacznie "dymic". Zdjac z ognia. Utrzec zoltka z cukrem,
dodawac
smietane stopniowo, ubijajac. Wylac do czterech (najlepiej ceramicznych)
naczynek (do 3/4 wysokosci). Ustawic je w brytfance, do brytfanki wlac wody,
zeby siegala mniej wiecej do polowy naczynek. Piec 40-50 minut, az masa sie
zetnie.Wyjac i poczekac az ostygna. Posypac cukrem i wstawic pod sam grill
(gora piekarnika), moco nagrzany, az zbrazowieje. Trzeba uwazac zeby nie
spalic bo brazowieje szybko.
pozdro
fela
PS. uwieeeeelbiam creme brulee.Chyba sobie jutro zrobie :-) Moze z biala
czekolada..?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-15 22:09:22
Temat: Re: Creme brulle-macie przepis?> PS. uwieeeeelbiam creme brulee.Chyba sobie jutro zrobie :-) Moze z
> biala czekolada..?
Eee, no więc ja chyba teraz też :)
Hmm, z drugiej strony nie wierzę, żeby uwielbiane od lat tiramisu nagle
spadło w rankingu... ;)
pozdro
Kasia
PS Co tam kalorie !! :)))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-15 22:22:51
Temat: Re: Creme brulle-macie przepis?
Użytkownik "Corrina" <c...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bp63ka$31cl$1@foka.aster.pl...
> Nie jestem przekonana w 100 % do tego opalacza do lutowania ;-))
>
> pozdro
> Kasia
>
Nie wiem, czy w Polsce jest to do kupienia, ale wiem, ze istnieja takie
specjalne palniki do stosowania w kuchni. Pojemnik pod cisnieniem jak
dezodorant.
A ponizej przepis wg Magdy Basset:
500 ml smietanki kremowki
1 laska wanilii
5 zoltek
5 lyzek bialego cukru
5 lyzek cukru jasnobrazowego lub bialego na wierzch
Piec rozgrzac do 150C/300F. Przygotowac czajnik z gotujaca woda, 4 male
plaskie szklane miseczki i blache z wysokimi brzegami, w ktorej te
miseczki sie zmieszcza. Blache umiescic w piecu.
W srednim garnku doprowadzic smietanke do wrzenia razem z laska wanilii
i zdjac z ognia. Wyjac wanilie, lekko oplukac, przeciac wzdluz jednego
brzegu, nozem zeskrobac mikroskopijne ciemnobrazowe nasionka wzdluz
wnetrza calego straku i dodac do smietanki. (Reszte wanilii wsadzic do
sloika z cukrem.)
Zoltka ubic z bialym cukrem, polaczyc ze smietanka.
4 miseczki wypelnic mieszanka zoltkowo-smietankowa i ustawic w piecu na
blasze z wysokimi brzegami. Ostroznie wypelnic blache naokolo miseczek
gotujaca woda z czajnika do polowy wysokosci miseczek.
Piec 40 minut. Wyjac, ostudzic 30 minut. Brazowy cukier umiescic w sitku
i przesiac cienka rowna warstwe na wierzchu kremu. Wstawic pod opiekacz
lub przypalic cukier palnikiem.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-15 23:34:24
Temat: Re: Creme brulle-macie przepis?
> PS Co tam kalorie !! :)))))
Kasiu, akurat Tobie to kalorie raczej nie straszne !!!
(chyba, że od naszego spotkania na Centralnym nieco Cie przybyło ;) )
-Ani
p.s. jak tam Lido? ;P
A żeby nie było tak strasznie OT, to ja chyba tez sie skusze na to cudeńko -
mój Mąz straszny łasuch jest....
Juz mi rośnie po maleńku sterta karteczek z różnymi smakowitościami "do
zrobienia" :))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-16 10:32:35
Temat: Re: Creme brulle-macie przepis?Użytkownik "Corrina" <c...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bp63ka$31cl$1@foka.aster.pl...
>, jednak chętnie poczekam na coś do ewentualnego
> porównania. Nie jestem przekonana w 100 % do tego opalacza do lutowania
;-))
bez tego opalenia to nie bedzie brulee:) ja zrobilam to opiekaczem. ten krem
koniecznie musi miec twarda opalona skorke u gory.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |