Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "f." <...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Creme brulle-macie przepis?
Date: Sat, 15 Nov 2003 22:38:42 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 39
Sender: f...@p...onet.pl@acbd239e.ipt.aol.com
Message-ID: <bp66b8$831$1@news.onet.pl>
References: <bp5uf8$2v5d$1@foka.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: acbd239e.ipt.aol.com
X-Trace: news.onet.pl 1068932264 8289 172.189.35.158 (15 Nov 2003 21:37:44 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Nov 2003 21:37:44 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179427
Ukryj nagłówki
"Corrina" <c...@o...pl> a écrit dans le message news:
bp5uf8$2v5d$...@f...aster.pl...
> Witam
> Kilka dni temu jadłam w warszawskiej rest. Mexican deser o nazwie creme
> brulle, czy jakkolwiek się to pisze.
Creme brulee to jeden z moich ulubionych deserow, rzeczywiscie pychota, ale
i bomba
kaloryczna
Crčme brulée:
pol litra smietany gestej, 35%
laska wanilii
lub lyzeczka esencjii waniliowej
4 zoltka
1/3 filizanki cukru
2 lyzki cukru
nagrzac piekarnik do 160C°. Smietane z wanilia( drobinki ze srodka laski lub
esencja) do garnka , podgrzewac na
malym ogniu az sie zacznie "dymic". Zdjac z ognia. Utrzec zoltka z cukrem,
dodawac
smietane stopniowo, ubijajac. Wylac do czterech (najlepiej ceramicznych)
naczynek (do 3/4 wysokosci). Ustawic je w brytfance, do brytfanki wlac wody,
zeby siegala mniej wiecej do polowy naczynek. Piec 40-50 minut, az masa sie
zetnie.Wyjac i poczekac az ostygna. Posypac cukrem i wstawic pod sam grill
(gora piekarnika), moco nagrzany, az zbrazowieje. Trzeba uwazac zeby nie
spalic bo brazowieje szybko.
pozdro
fela
PS. uwieeeeelbiam creme brulee.Chyba sobie jutro zrobie :-) Moze z biala
czekolada..?
|