Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tele.
dk!newsfeed.icl.net!newsfeed.fjserv.net!newsfeed00.sul.t-online.de!newsfeed01.s
ul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi
.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Creme brulle-macie przepis?
Date: Sat, 15 Nov 2003 23:22:51 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <bp68kb$smt$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bp5uf8$2v5d$1@foka.aster.pl> <bp5vm9$8v9$1@nemesis.news.tpi.pl>
<bp63ka$31cl$1@foka.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: pa23.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1068934605 29405 213.76.96.23 (15 Nov 2003 22:16:45
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 15 Nov 2003 22:16:45 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179429
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Corrina" <c...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bp63ka$31cl$1@foka.aster.pl...
> Nie jestem przekonana w 100 % do tego opalacza do lutowania ;-))
>
> pozdro
> Kasia
>
Nie wiem, czy w Polsce jest to do kupienia, ale wiem, ze istnieja takie
specjalne palniki do stosowania w kuchni. Pojemnik pod cisnieniem jak
dezodorant.
A ponizej przepis wg Magdy Basset:
500 ml smietanki kremowki
1 laska wanilii
5 zoltek
5 lyzek bialego cukru
5 lyzek cukru jasnobrazowego lub bialego na wierzch
Piec rozgrzac do 150C/300F. Przygotowac czajnik z gotujaca woda, 4 male
plaskie szklane miseczki i blache z wysokimi brzegami, w ktorej te
miseczki sie zmieszcza. Blache umiescic w piecu.
W srednim garnku doprowadzic smietanke do wrzenia razem z laska wanilii
i zdjac z ognia. Wyjac wanilie, lekko oplukac, przeciac wzdluz jednego
brzegu, nozem zeskrobac mikroskopijne ciemnobrazowe nasionka wzdluz
wnetrza calego straku i dodac do smietanki. (Reszte wanilii wsadzic do
sloika z cukrem.)
Zoltka ubic z bialym cukrem, polaczyc ze smietanka.
4 miseczki wypelnic mieszanka zoltkowo-smietankowa i ustawic w piecu na
blasze z wysokimi brzegami. Ostroznie wypelnic blache naokolo miseczek
gotujaca woda z czajnika do polowy wysokosci miseczek.
Piec 40 minut. Wyjac, ostudzic 30 minut. Brazowy cukier umiescic w sitku
i przesiac cienka rowna warstwe na wierzchu kremu. Wstawic pod opiekacz
lub przypalic cukier palnikiem.
Agata Solon, naturalna
|