Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ani" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleb Fiony - chwale bardzo :)
Date: Mon, 17 Nov 2003 21:48:53 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <bpbbvk$5bm$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bp63si$1kodsa$1@ID-193986.news.uni-berlin.de>
<bp83dk$115$1@news.onet.pl> <bp87sp$cmj$1@news.onet.pl>
<bp8ejm$116$1@news.onet.pl>
<bp8mpi$1l732u$1@ID-193986.news.uni-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: zk230.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1069101881 5494 80.54.156.230 (17 Nov 2003 20:44:41
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Nov 2003 20:44:41 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179706
Ukryj nagłówki
Siedzi w piecu juz 70 minut, odkroilam
> > kawalek (a jakze!), smak pyszny, chleb wilgotny, ale jednak zrobil sie
> > zakalcowaty.
U mnie tez klapa :( Zakalec bedzie jak sie patrzy... Ale chyba wiem, gdzie
popełniłam błąd....
A zrobiłam tak: ciasto wyrobiłam w metalowej miseczce i włozyłam do
piekarnika, zeby sobie podrosło (ustawiłam na 50 st.).
Kiedy urosło, przełozyłam do dwóch foremek... znowu włozyłam je do
piekarnika na 50 st, bo przy przekładaniu ciasto opadło...
Kiedy podrosło w foremkach, ciasto wyjęłam (!!!) z piekarnika i połozyłam na
stole w kuchni, przykrywajac sciereczka, a piekarnik podkręciłam na 250 st
(z właczonym termoobiegiem), zeby sie szybciej rozgrzał... [bardzo długo mi
sie piekarnik nagrzewa - nie wiem czy we wszystkich kuchenkach elektrycznych
tak jest? Mam Mastercooka].
Bałam się, że przez ten termoobieg spiecze mi sie skórka zanim całość
jeszcze podrośnie...
Kiedy piekarnik był nagrzany do 170 st to wstawiłam moje foremki... i w tym
momencie (kiedy juz je wsunęłam na ruszcik) ciasto OPADŁO. :(
Ustawiłam temperaturę na 230, ale zanim mi doszło do 200 st. to juz skórka
"chwyciła", a ciasto ani drgnęło do góry...
W konsekwencji efekt jest do przewidzenia:
1) ciasto jednak podrosnie ale przez to ze skórka chwyciła - pęknie;
2) ciasto nie urosnie i będe miec piekny ZAKALEC.
I w dodatku jeden różek ciasta mi sie spalił prawie na czarno - pomimo tej
"rewelacyjnej" elektrycznej kuchenki z termoobiegiem :(
I tak źle i tak nie dobrze :(
Generalnie klapa... Chyba muszę sie z kims skontatkowac i poprosic o
przeszkolenie z pieczenia ciast w piekarniku elektrycznym Mastercook :(
Zdruzgotana Ani :(
p.s. Mąż stwierdził, ze piekarza to ze mnie nie bedzie. Blah...
|