« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-19 18:53:49
Temat: ciasta nie slodkie a wytrawne?czy macie moze przepisy na jakies ciekawostki typu ciasto drozdzowe, ale z
np. serem zoltym czy pieczarkami?
--
Rena lub Gregor*
ZAJRZYJ DO MOICH AUKCJI:
http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=86312
*) niepotrzebne skreślić :)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-20 08:48:24
Temat: Re: ciasta nie slodkie a wytrawne?rena <r...@a...net.pl> wrote:
> czy macie moze przepisy na jakies ciekawostki typu ciasto drozdzowe, ale z
> np. serem zoltym czy pieczarkami?
Uwaga a propos tematu -- ciasto nie moze byc wytrawne. Wino jest
wytrawne, bo sie wytrawia, czyli fermentuje powoli, az do zuzycia przez
drozdze calego cukru. Gdyby zostawic tak ciast drozdzowe, nie
nadawaloby sie do upieczenia.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-20 09:16:23
Temat: Re: ciasta nie slodkie a wytrawne?> Uwaga a propos tematu -- ciasto nie moze byc wytrawne.
chodzilo mi o smak nieslodki, masz jakies inne okreslenie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-20 17:38:51
Temat: Re: ciasta nie slodkie a wytrawne?
rena wrote:
>
> > Uwaga a propos tematu -- ciasto nie moze byc wytrawne.
>
> chodzilo mi o smak nieslodki, masz jakies inne okreslenie?
Czy chodzi ci o paszteciki w ciescie, chleb serowy, paluszki serowe,
brie pieczone w ciescie, itd?
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-20 22:15:58
Temat: Re: ciasta nie slodkie a wytrawne?> Czy chodzi ci o paszteciki w ciescie, chleb serowy, paluszki serowe,
> brie pieczone w ciescie, itd?
> Magdalena Bassett
taaaak! moze mniej paszteciki, ale chleb serowy jak najbardziej - cos w tym
stylu i zeby to nie byla pizza. takie ciasto bez cukru, a w srodku np.
papryka, pieczarki itp....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-20 23:12:35
Temat: Re: ciasta nie slodkie a wytrawne?cos w tym
> stylu i zeby to nie byla pizza. takie ciasto bez cukru, a w srodku np.
> papryka, pieczarki itp....
>
a probowauas kulebiak z ciasta drozdzowego z kapusta i pieczarkami? przepis
powinien byc w Kuchni Polskiej
pozdry Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-20 23:52:39
Temat: Re: ciasta nie slodkie/Chleb serowy
rena wrote:
>
> > Czy chodzi ci o paszteciki w ciescie, chleb serowy, paluszki serowe,
> > brie pieczone w ciescie, itd?
> > Magdalena Bassett
>
> taaaak! moze mniej paszteciki, ale chleb serowy jak najbardziej - cos w tym
> stylu i zeby to nie byla pizza. takie ciasto bez cukru, a w srodku np.
> papryka, pieczarki itp....
Chleb serowy
pol szklanki cieplej wody lub piwa
50 gr drozdzy
pol lyzeczki cukru
2 szklanki maki albo ile wejdzie
pol lyzeczki soli
1 lyzeczka kminku
2/3 szklanki startego sera, ostrego
Zalac drozdze ciepla woda, dodac troche maki i cukier i poczekac, az sie
spienia. Dodac reszte maki i wyrobic tak, zeby bylo bardzo miekkie,
prawie klejace ciasto. Dodac kminek i sol w czasie wyrabiania, a na
koniec rozplaszczyc ciasto, posypac grubo i nierowno startym serem i
zarobic szybko i z grubsza tak, zeby gdzie niegdzie pozostaly "gniazda"
sera, a reszta bedzie zarobiona. Obtoczyc w mace, wlozyc do suchej
foremki, zrobic 3 naciecia. Gdy wyrosnie co najmniej podwojnie, piec w
goracym piecu okolo 35 minut. Ten chleb jest najlepszy jedzony na cieplo
i tego samego dnia. Swietny do gulaszu miesnego czy rybnego.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-21 08:35:14
Temat: Re: ciasta nie slodkie/Chleb serowy
> Chleb serowy
bardzo ci dziekuje - to bylo dokladnie to, czego szukalam ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-28 18:30:36
Temat: Chleb serowynapisz mi jeszcze raz przepis na chleb serowy, bo mi twoj post zniknal :((((
Użytkownik "rena" <r...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:3a6a9ec1$1@news.vogel.pl...
>
> > Chleb serowy
>
>
> bardzo ci dziekuje - to bylo dokladnie to, czego szukalam ;)
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-28 19:07:11
Temat: Re: Chleb serowy
rena wrote:
>
> napisz mi jeszcze raz przepis na chleb serowy, bo mi twoj post zniknal :((((
Prosze bardzo:
Chleb serowy
pol szklanki cieplej wody lub piwa
50 gr drozdzy
pol lyzeczki cukru
2 szklanki maki albo ile wejdzie
pol lyzeczki soli
1 lyzeczka kminku
2/3 szklanki startego sera, ostrego
Zalac drozdze ciepla woda, dodac troche maki i cukier i poczekac, az sie
spienia. Dodac reszte maki i wyrobic tak, zeby bylo bardzo miekkie,
prawie klejace ciasto. Dodac kminek i sol w czasie wyrabiania, a na
koniec rozplaszczyc ciasto, posypac grubo i nierowno startym serem i
zarobic szybko i z grubsza tak, zeby gdzie niegdzie pozostaly "gniazda"
sera, a reszta bedzie zarobiona. Obtoczyc w mace, wlozyc do suchej
foremki, zrobic 3 naciecia. Gdy wyrosnie co najmniej podwojnie, piec w
goracym piecu okolo 35 minut. Ten chleb jest najlepszy jedzony na cieplo
i tego samego dnia. Swietny do gulaszu miesnego czy rybnego.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |