| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-19 17:54:04
Temat: Chleb z piekarnika domowego?Czy ktoś piekł może własnoręcznie chleb w piekarniku domowym (np.
elektrycznym).
Chciałbym spróbować a nie wiem jak.
--
Aluzja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-19 18:18:10
Temat: Re: Chleb z piekarnika domowego?> Czy ktoś piekł może własnoręcznie chleb w piekarniku domowym (np.
> elektrycznym).
> Chciałbym spróbować a nie wiem jak.
Wkładasz do mocno nagrzanego piekarnika ale ręce lepiej wyjmij.
Szkoda ich.
;-)))
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Remember that ignorance is expensive. Own a good set of encyclopedia."
http://www.wiw.pl/biblioteka/encyklopedia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-19 19:51:22
Temat: Re: Chleb z piekarnika domowego?
>> Czy ktoś piekł może własnoręcznie chleb w piekarniku domowym (np.
>> elektrycznym).
>> Chciałbym spróbować a nie wiem jak.
>
>Wkładasz do mocno nagrzanego piekarnika ale ręce lepiej wyjmij.
>Szkoda ich.
>;-)))
no tak, Jerzy, ale ten chleb to tez nie luzem, no nie?
chleb - jak najbardziej. w piekarniku. bardzo goracym
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-22 06:52:23
Temat: Re: Chleb z piekarnika domowego? (przepis)
"Aluzja" <a...@h...pl> wrote in message
news:a9plf1$4om$1@aquarius.webcorp.pl...
> Czy ktoś piekł może własnoręcznie chleb w piekarniku domowym (np.
> elektrycznym).
> Chciałbym spróbować a nie wiem jak.
Czesc, sprobuj tak:
575 g maki pszennej 500
100 g maki pszennej razowej
425 g zimnej wody
poltora lyzeczki soli
15 g drozdzy (1/6 kostki 10 dag)
Make wsym do naczynia o okraglym dnie. Drozdze wymieszaj dokladnie w zimnej
wodzie (6 lyzek) dodaj maki tak aby byly konsystencji smietany. Wlej to w
zaglebienie w mace, przysyp troche, zeby powstal kozuch. Kiedy urosnie (15 -
20 min) dodaj sol wymieszaj dokladnie i wyrabiaj na blacie 10 - 15 minut. Na
poczatku ciasto bedzie sie wydawalo kleiste, ale w miare wyrabiania zrobi
sie ok (nie bedzie przylepiacsie do blatu i dloni).
Wyzej wymienione naczynie wysmaruj maslem, wrzuc ciasto, wyjmij i wrzuc
jeszcze raz do gory nogami, tak, aby cale bylo pokryte maselkiem. Zostaw do
wrosniecia w temp. pokojowej na okolo 2 godzin. Ciasto przez ten czas podwoi
objetosc. Odpowiedni czas poznasz po tym, ze jak zrobisz palem dolek to nie
zasklepi sie on.
Po tym pierwszym wyrosnieciu, ciasto trzeba "przebic" piescia - udezyc tak,
aby "bombelki" ulecialy... Wyrobic jeszcze raz chwilke i wrzucic do foremki
(takiej aby zajmowalo jej polowe). Odczekac az ciasto podwoi objetosc (w
temp. pokojowej) okolo 1 godz.
Nastepnie natnij ciasto ostrym nozem i wloz do piekarnika okolo 230 stopni
na 15 minut, po tym czasie przykrec do 200 stopni i piecz przez 40 min.
Poniewaz takie ciasto jest dosc wysokie, pierwsze 15 minut pieke na 3 (od
dolu) poziomie) nastepnie przekladam na 2.
Upieczony chleb poznasz po tym, ze opukiwany wydaje gluchy odglos.
Powodzenia i smacznego.
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-22 07:50:58
Temat: Re: Chleb z piekarnika domowego?"Aluzja" <a...@h...pl> mówi:
> Czy ktoś piekł może własnoręcznie chleb w piekarniku domowym (np.
> elektrycznym).
> Chciałbym spróbować a nie wiem jak.
regularnie w miarę ostatnio. przepis 'za chwilę' w puszCCCe.
--
powietrze mailto:w...@o...pl l i v e
e v i l
v i l e
v e i l
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |