Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb zytni domowej roboty

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chleb zytni domowej roboty

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-01 17:09:00

Temat: Chleb zytni domowej roboty
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora

Troche bylo ostatnio dyskusji na temat chleba domowej roboty, wiec
zamieszczam ponizej zdjecie mojego wczorajszego chleba i przepis:

http://fotogalerie.pl/fotka/2436891094057050543

Chleb zytni domowej roboty
200 ml cieplej wody
1 paczka suchych drozdzy lub 17 g swiezych
1 lyzeczka cukru
1 lyzka glutenu
2/3 szklanki razowej zytniej maki (w USA Dark Rye Flour by Bob's Red
Mills)
1/3 szklanki maki pszennej razowej
1+ szklanka bialej pszennej maki
1 lyzeczka kminku
1 lyzeczka soli

Wode, drozdze, cukier, gluten i make zytnia wymieszac. Gdy sie spieni,
dodac pszenna make i wyrobic miekkie ciasto. Odstawic do dwukrotnego
wyrosniecia, uformowac bochenek, obtoczyc go w mace i ulozyc na blasze.
Formujac scisnac go, zeby bochenek byl bardzo pionowy, bo podczas
rosniecia troche sie splaszczy. Naciac 3 razy ostrym nozem. Odstawic do
wyrosniecia, piec w bardzo goracym piecu az patyczek wstawiony w srodek
wyjdzie suchy, okolo 25 minut. Jesc tego samego dnia, na drugi dzien
uzyc do tostow lub zupy cebulowej, czego i wam serdecznie zycze:))))
Magdalena Bassett


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-01 20:39:36

Temat: Re: Chleb zytni domowej roboty
Od: "ewa" <e...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:4136022B.FCC6578C@olypen.com...
> Troche bylo ostatnio dyskusji na temat chleba domowej roboty, wiec
> zamieszczam ponizej zdjecie mojego wczorajszego chleba i przepis:

Wygląda rzeczywiście imponująco i na pewno wspaniale smakuje, ale mi
sie jakoś nie chce piec, bo trochę dużo z tym roboty. Kiedyś upiekłam, a
potem stwierdziliśmy, że chleb z naszej piekarni wcale nie jest gorszy. A
poza tym gdzie się kupuje gluten? e.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-01 21:42:43

Temat: Re: Chleb zytni domowej roboty
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "ewa" <e...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ch5cvo$bjq$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> news:4136022B.FCC6578C@olypen.com...
> > Troche bylo ostatnio dyskusji na temat chleba domowej roboty, wiec
> > zamieszczam ponizej zdjecie mojego wczorajszego chleba i przepis:
>
> Wygląda rzeczywiście imponująco i na pewno wspaniale smakuje, ale mi
> sie jakoś nie chce piec, bo trochę dużo z tym roboty. Kiedyś upiekłam, a
> potem stwierdziliśmy, że chleb z naszej piekarni wcale nie jest gorszy. A
> poza tym gdzie się kupuje gluten? e.

Zupełnie niepotrzebny w składzie chleba. Wystarczy dobra mąka :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-01 21:45:05

Temat: Re: Chleb zytni domowej roboty
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Le mercredi 1 septembre 2004 ŕ 22:39:36, ewa a écrit :

> A poza tym gdzie się kupuje gluten? e.

Mozesz znalezc bez problemu np. w moim supersamie, rue Vaugirard


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-01 23:16:11

Temat: Re: Chleb zytni domowej roboty
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Gusiek wrote:

> Użytkownik "ewa" <e...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:ch5cvo$bjq$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> > news:4136022B.FCC6578C@olypen.com...
> > > Troche bylo ostatnio dyskusji na temat chleba domowej roboty, wiec
> > > zamieszczam ponizej zdjecie mojego wczorajszego chleba i przepis:
> >
> > Wygląda rzeczywiście imponująco i na pewno wspaniale smakuje, ale mi
> > sie jakoś nie chce piec, bo trochę dużo z tym roboty. Kiedyś upiekłam, a
> > potem stwierdziliśmy, że chleb z naszej piekarni wcale nie jest gorszy. A
> > poza tym gdzie się kupuje gluten? e.
>
> Zupełnie niepotrzebny w składzie chleba. Wystarczy dobra mąka :)

Gdyby byl zupelnie nie potrzebny, to nikt by go nie uzywal, a o ile wiem, jest
czestym dodatkiem polecanym przy wyrobie chleba. Dodatek glutenu daje chleb
wilgotny, gabczasty, ktory nie zamienia sie w okruchy po paru godzinach. Maka
z duza zawartoscia glutenu, tzw. maka do chleba, jest lepsza, niz zwykla, ale
w dalszym ciagu dodatek glutenu nawet przy uzyciu tej maki ulepsza chleb w
domowych warunkach. Wydaje mi sie, ze w sklepach ze zdrowa zywnoscia mozna
dostac.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-02 16:32:14

Temat: Re: Chleb zytni domowej roboty
Od: "Aneta" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:4136022B.FCC6578C@olypen.com...
> Troche bylo ostatnio dyskusji na temat chleba domowej roboty, wiec
> zamieszczam ponizej zdjecie mojego wczorajszego chleba i przepis:
>
> http://fotogalerie.pl/fotka/2436891094057050543
>
>

tak, wygląda super! Ale czy na drugi dzień będzi ejuż niebardzo zjadliwy?
Jak piekłam to był jadalnytylko siweży, potem stwardniał:(


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-02 16:52:08

Temat: Re: Chleb zytni domowej roboty
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Aneta wrote:

> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> news:4136022B.FCC6578C@olypen.com...
> > Troche bylo ostatnio dyskusji na temat chleba domowej roboty, wiec
> > zamieszczam ponizej zdjecie mojego wczorajszego chleba i przepis:
> >
> > http://fotogalerie.pl/fotka/2436891094057050543
> >
> >
>
> tak, wygląda super! Ale czy na drugi dzień będzi ejuż niebardzo zjadliwy?
> Jak piekłam to był jadalnytylko siweży, potem stwardniał:(

Jak pisalam w przepisie, "Jesc tego samego dnia, na drugi dzien
uzyc do tostow lub zupy cebulowej"
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

suszone grzyby
Jarzębina , aronia...-pytanie
pikle
Polepszacze chlebka
De Volaille - pytanie o technike;

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »