« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-01 17:09:00
Temat: Chleb zytni domowej robotyTroche bylo ostatnio dyskusji na temat chleba domowej roboty, wiec
zamieszczam ponizej zdjecie mojego wczorajszego chleba i przepis:
http://fotogalerie.pl/fotka/2436891094057050543
Chleb zytni domowej roboty
200 ml cieplej wody
1 paczka suchych drozdzy lub 17 g swiezych
1 lyzeczka cukru
1 lyzka glutenu
2/3 szklanki razowej zytniej maki (w USA Dark Rye Flour by Bob's Red
Mills)
1/3 szklanki maki pszennej razowej
1+ szklanka bialej pszennej maki
1 lyzeczka kminku
1 lyzeczka soli
Wode, drozdze, cukier, gluten i make zytnia wymieszac. Gdy sie spieni,
dodac pszenna make i wyrobic miekkie ciasto. Odstawic do dwukrotnego
wyrosniecia, uformowac bochenek, obtoczyc go w mace i ulozyc na blasze.
Formujac scisnac go, zeby bochenek byl bardzo pionowy, bo podczas
rosniecia troche sie splaszczy. Naciac 3 razy ostrym nozem. Odstawic do
wyrosniecia, piec w bardzo goracym piecu az patyczek wstawiony w srodek
wyjdzie suchy, okolo 25 minut. Jesc tego samego dnia, na drugi dzien
uzyc do tostow lub zupy cebulowej, czego i wam serdecznie zycze:))))
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-01 20:39:36
Temat: Re: Chleb zytni domowej roboty
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:4136022B.FCC6578C@olypen.com...
> Troche bylo ostatnio dyskusji na temat chleba domowej roboty, wiec
> zamieszczam ponizej zdjecie mojego wczorajszego chleba i przepis:
Wygląda rzeczywiście imponująco i na pewno wspaniale smakuje, ale mi
sie jakoś nie chce piec, bo trochę dużo z tym roboty. Kiedyś upiekłam, a
potem stwierdziliśmy, że chleb z naszej piekarni wcale nie jest gorszy. A
poza tym gdzie się kupuje gluten? e.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-01 21:42:43
Temat: Re: Chleb zytni domowej roboty
Użytkownik "ewa" <e...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ch5cvo$bjq$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> news:4136022B.FCC6578C@olypen.com...
> > Troche bylo ostatnio dyskusji na temat chleba domowej roboty, wiec
> > zamieszczam ponizej zdjecie mojego wczorajszego chleba i przepis:
>
> Wygląda rzeczywiście imponująco i na pewno wspaniale smakuje, ale mi
> sie jakoś nie chce piec, bo trochę dużo z tym roboty. Kiedyś upiekłam, a
> potem stwierdziliśmy, że chleb z naszej piekarni wcale nie jest gorszy. A
> poza tym gdzie się kupuje gluten? e.
Zupełnie niepotrzebny w składzie chleba. Wystarczy dobra mąka :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-01 21:45:05
Temat: Re: Chleb zytni domowej robotyLe mercredi 1 septembre 2004 ŕ 22:39:36, ewa a écrit :
> A poza tym gdzie się kupuje gluten? e.
Mozesz znalezc bez problemu np. w moim supersamie, rue Vaugirard
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-01 23:16:11
Temat: Re: Chleb zytni domowej roboty
Gusiek wrote:
> Użytkownik "ewa" <e...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:ch5cvo$bjq$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> > news:4136022B.FCC6578C@olypen.com...
> > > Troche bylo ostatnio dyskusji na temat chleba domowej roboty, wiec
> > > zamieszczam ponizej zdjecie mojego wczorajszego chleba i przepis:
> >
> > Wygląda rzeczywiście imponująco i na pewno wspaniale smakuje, ale mi
> > sie jakoś nie chce piec, bo trochę dużo z tym roboty. Kiedyś upiekłam, a
> > potem stwierdziliśmy, że chleb z naszej piekarni wcale nie jest gorszy. A
> > poza tym gdzie się kupuje gluten? e.
>
> Zupełnie niepotrzebny w składzie chleba. Wystarczy dobra mąka :)
Gdyby byl zupelnie nie potrzebny, to nikt by go nie uzywal, a o ile wiem, jest
czestym dodatkiem polecanym przy wyrobie chleba. Dodatek glutenu daje chleb
wilgotny, gabczasty, ktory nie zamienia sie w okruchy po paru godzinach. Maka
z duza zawartoscia glutenu, tzw. maka do chleba, jest lepsza, niz zwykla, ale
w dalszym ciagu dodatek glutenu nawet przy uzyciu tej maki ulepsza chleb w
domowych warunkach. Wydaje mi sie, ze w sklepach ze zdrowa zywnoscia mozna
dostac.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-02 16:32:14
Temat: Re: Chleb zytni domowej roboty
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:4136022B.FCC6578C@olypen.com...
> Troche bylo ostatnio dyskusji na temat chleba domowej roboty, wiec
> zamieszczam ponizej zdjecie mojego wczorajszego chleba i przepis:
>
> http://fotogalerie.pl/fotka/2436891094057050543
>
>
tak, wygląda super! Ale czy na drugi dzień będzi ejuż niebardzo zjadliwy?
Jak piekłam to był jadalnytylko siweży, potem stwardniał:(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-02 16:52:08
Temat: Re: Chleb zytni domowej roboty
Aneta wrote:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> news:4136022B.FCC6578C@olypen.com...
> > Troche bylo ostatnio dyskusji na temat chleba domowej roboty, wiec
> > zamieszczam ponizej zdjecie mojego wczorajszego chleba i przepis:
> >
> > http://fotogalerie.pl/fotka/2436891094057050543
> >
> >
>
> tak, wygląda super! Ale czy na drugi dzień będzi ejuż niebardzo zjadliwy?
> Jak piekłam to był jadalnytylko siweży, potem stwardniał:(
Jak pisalam w przepisie, "Jesc tego samego dnia, na drugi dzien
uzyc do tostow lub zupy cebulowej"
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |