Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!skynet.be!new
sgate.cistron.nl!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tele.dk!sn-xit-02!sn-xit-
01!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleb zytni domowej roboty
Date: Wed, 01 Sep 2004 16:16:11 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <4...@o...com> <ch5cvo$bjq$1@atlantis.news.tpi.pl>
<ch5fv7$mpk$1@nemesis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 28
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:213091
Ukryj nagłówki
Gusiek wrote:
> Użytkownik "ewa" <e...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:ch5cvo$bjq$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> > news:4136022B.FCC6578C@olypen.com...
> > > Troche bylo ostatnio dyskusji na temat chleba domowej roboty, wiec
> > > zamieszczam ponizej zdjecie mojego wczorajszego chleba i przepis:
> >
> > Wygląda rzeczywiście imponująco i na pewno wspaniale smakuje, ale mi
> > sie jakoś nie chce piec, bo trochę dużo z tym roboty. Kiedyś upiekłam, a
> > potem stwierdziliśmy, że chleb z naszej piekarni wcale nie jest gorszy. A
> > poza tym gdzie się kupuje gluten? e.
>
> Zupełnie niepotrzebny w składzie chleba. Wystarczy dobra mąka :)
Gdyby byl zupelnie nie potrzebny, to nikt by go nie uzywal, a o ile wiem, jest
czestym dodatkiem polecanym przy wyrobie chleba. Dodatek glutenu daje chleb
wilgotny, gabczasty, ktory nie zamienia sie w okruchy po paru godzinach. Maka
z duza zawartoscia glutenu, tzw. maka do chleba, jest lepsza, niz zwykla, ale
w dalszym ciagu dodatek glutenu nawet przy uzyciu tej maki ulepsza chleb w
domowych warunkach. Wydaje mi sie, ze w sklepach ze zdrowa zywnoscia mozna
dostac.
Magdalena Bassett
|