Data: 2004-09-01 23:16:11
Temat: Re: Chleb zytni domowej roboty
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gusiek wrote:
> Użytkownik "ewa" <e...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:ch5cvo$bjq$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> > news:4136022B.FCC6578C@olypen.com...
> > > Troche bylo ostatnio dyskusji na temat chleba domowej roboty, wiec
> > > zamieszczam ponizej zdjecie mojego wczorajszego chleba i przepis:
> >
> > Wygląda rzeczywiście imponująco i na pewno wspaniale smakuje, ale mi
> > sie jakoś nie chce piec, bo trochę dużo z tym roboty. Kiedyś upiekłam, a
> > potem stwierdziliśmy, że chleb z naszej piekarni wcale nie jest gorszy. A
> > poza tym gdzie się kupuje gluten? e.
>
> Zupełnie niepotrzebny w składzie chleba. Wystarczy dobra mąka :)
Gdyby byl zupelnie nie potrzebny, to nikt by go nie uzywal, a o ile wiem, jest
czestym dodatkiem polecanym przy wyrobie chleba. Dodatek glutenu daje chleb
wilgotny, gabczasty, ktory nie zamienia sie w okruchy po paru godzinach. Maka
z duza zawartoscia glutenu, tzw. maka do chleba, jest lepsza, niz zwykla, ale
w dalszym ciagu dodatek glutenu nawet przy uzyciu tej maki ulepsza chleb w
domowych warunkach. Wydaje mi sie, ze w sklepach ze zdrowa zywnoscia mozna
dostac.
Magdalena Bassett
|