Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.media.k
yoto-u.ac.jp!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-0
8!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Chleb zytni domowej roboty
Date: Wed, 01 Sep 2004 10:09:00 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 28
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:213067
Ukryj nagłówki
Troche bylo ostatnio dyskusji na temat chleba domowej roboty, wiec
zamieszczam ponizej zdjecie mojego wczorajszego chleba i przepis:
http://fotogalerie.pl/fotka/2436891094057050543
Chleb zytni domowej roboty
200 ml cieplej wody
1 paczka suchych drozdzy lub 17 g swiezych
1 lyzeczka cukru
1 lyzka glutenu
2/3 szklanki razowej zytniej maki (w USA Dark Rye Flour by Bob's Red
Mills)
1/3 szklanki maki pszennej razowej
1+ szklanka bialej pszennej maki
1 lyzeczka kminku
1 lyzeczka soli
Wode, drozdze, cukier, gluten i make zytnia wymieszac. Gdy sie spieni,
dodac pszenna make i wyrobic miekkie ciasto. Odstawic do dwukrotnego
wyrosniecia, uformowac bochenek, obtoczyc go w mace i ulozyc na blasze.
Formujac scisnac go, zeby bochenek byl bardzo pionowy, bo podczas
rosniecia troche sie splaszczy. Naciac 3 razy ostrym nozem. Odstawic do
wyrosniecia, piec w bardzo goracym piecu az patyczek wstawiony w srodek
wyjdzie suchy, okolo 25 minut. Jesc tego samego dnia, na drugi dzien
uzyc do tostow lub zupy cebulowej, czego i wam serdecznie zycze:))))
Magdalena Bassett
|