| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-11 17:56:09
Temat: Chlebek -focaccia PWiecie co, podzielę się z Wami moim przepisem na pyszny chlebek - focaccię -
podpłomyk. Jak to zwał, tak to zwał - moja rodzina za nim szaleje :) Że to
focaccia, dowiedziałam się przypadkiem, jak zobaczyłam ksiażeczkę z
przepisami na focaccie w księgarni i zaczęłam ją przeglądać... :) Przepis
wziął mi się z modyfikowanego przepisu na ciasto do pizzy.
Składniki:
450 ml mąki razowej (ja akurat biorę pół na pół pszenną i żytnią, można
robić z samej pszennej, albo nawet pomieszać pszenną razową z pszenną
białą - jak kto lubi)
150 ml letniej wody
35-40 g drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta cukru
szczypta soli kamiennej lub morskiej
"opcjonalnie": ulubione zioła, ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane,
otręby pszenne - też co kto lubi
Wrzucić mąkę do ulubionego naczynia do wyrabiania ciasta, zrobić w niej
dołek, wkruszyć drożdże, posypać ciutką cukru i zalać połową wody. Odstawić
na 10 min. w ciepłe miejsce, żeby drożdże ruszyły. Następnie rozpuścić sól w
reszcie wody, dolać do mąki z drożdżami, dodać oliwę i ewentualne dodatki,
wymieszać porządnie i zagniatać aż powstanie ciasto - im dłuzej wyrabiane
tym lepiej, ale ja zwykle daję spokój po 2-3 minutach. Można walnąć nim parę
razy o blat kuchenny - wtedy coś tam się uwalnia i ciasto jest lepsze. Na
koniec włożyć z powrotem do miski, naciąć na krzyż, jak na dobrą gospodynię
(lub gospodarza) przystało, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe
spokojne miejsce, żeby podrosło (na około 30 - 60 min, zależy od fantazji
drożdży i temperatury otoczenia, ja wkładam do piekarnika podgrzanego na 50
stopni). Wyłożyć na formę do pieczenia pizzy (najlepsza taka okrągła z
dziurkami) wysmarowaną oliwą. Rozpłaszczyć na placek o grubości około 1,5 -
2 cm. Można posypać po wierzchu gruboziarnistą solą. Jeśli mamy czas, niech
ciasto postoi i podrośnie jeszcze raz, jeśli nie, też dobrze. Nagrzewamy
piekarnik do 225 stopni, wkładamy chlebek i pieczemy około 20 minut, jeśli
mamy termoobieg, jak nie, to pewnie chwilkę dłużej, zresztą pierwszy raz i
tak się zawsze robi na oko, bo każdy piekarnik inaczej piecze :)
I już. Wspaniale smakuje maczany w oliwie z oliwek z ziołami (bazylia,
oregano, przyprawa włoska z Krakowa) albo i czosnkiem. Pyszny też z
klasycznymi włoskimi pomidorami z mozarellą, bazylią i oliwą. Z czym
chcecie...
Polecam gorąco, Agata.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |