« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-11 14:08:12
Temat: przyprawione mięso-ile wytrzyma?Kupiłam dzisiaj surowy boczek i szynkę, przyprawiłam to, wstawiłam do
lodówki i dopiero wtedy niestety uświadomiłam sobie, że bedę mogła je upiec
dopiero w poniedziałaek rano. Wytrzyma tyle czy nie? Jeśli nie to co z nim
zrobić?
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-11 14:17:59
Temat: Re: przyprawione mięso-ile wytrzyma?> Kupiłam dzisiaj surowy boczek i szynkę, przyprawiłam to, wstawiłam do
> lodówki i dopiero wtedy niestety uświadomiłam sobie, że bedę mogła je
upiec
> dopiero w poniedziałaek rano. Wytrzyma tyle czy nie? Jeśli nie to co z
nim
> zrobić?
Oj, ja bym nie ryzykowała. Czemu nie możesz upiec, upieczone by pewnie
wytrzymało? A zamrozić nie możesz?
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-11 14:18:02
Temat: Re: przyprawione mięso-ile wytrzyma?On Wed, 11 Feb 2004 15:08:12 +0100, "Anet" <a...@t...net>
wrote:
>Kupi?am dzisiaj surowy boczek i szynk?, przyprawi?am to, wstawi?am do
>lodówki i dopiero wtedy niestety u?wiadomi?am sobie, ?e bed? mog?a je upiec
>dopiero w poniedzia?aek rano. Wytrzyma tyle czy nie? Je?li nie to co z nim
>zrobi??
>
>Aneta
>
ja bym zamrozila. albo upiekla dzis, ale i tak by nie wytrzymalo
nawet upieczone do poniedzialku...jak ma byc na cieplo w ten
poniedzialek to upiecz dzisiaj, zamroz, rozmroz , przykryj i
zapiecz w piekarniku. przykrytko po to, zeby nie wysuszyc tego
wszystkiego
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-11 14:25:23
Temat: Re: przyprawione mięso-ile wytrzyma?
> Oj, ja bym nie ryzykowała. Czemu nie możesz upiec, upieczone by pewnie
> wytrzymało? A zamrozić nie możesz?
>
> Hania
>
Lubię jak mięso dłużej poleży w przyprawach z reguły są to trzy dni. A czy
jak zamrożę takie przyprawione to będzie wszystko z nim w porządku? Tzn. z
tym mięsem.
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-11 14:29:12
Temat: Re: przyprawione mięso-ile wytrzyma?
> Kupiłam dzisiaj surowy boczek i szynkę, przyprawiłam to, wstawiłam do
> lodówki i dopiero wtedy niestety uświadomiłam sobie, że bedę mogła je
upiec
> dopiero w poniedziałaek rano. Wytrzyma tyle czy nie? Jeśli nie to co z nim
> zrobić?
kup sól peklową zrób z wodą i w garnku glinianym mozesz w chłodnym miejscu
trzymac i dwa tygodnie, póżniej upiec
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-11 14:38:17
Temat: Re: przyprawione mięso-ile wytrzyma?
> kup sól peklową zrób z wodą i w garnku glinianym mozesz w chłodnym miejscu
> trzymac i dwa tygodnie, póżniej upiec
>
Czyli nie wytrzyma , szkoda tylko co ja mam zrobić, wyjeżdżam za 2 godziny,
a raczej wątpię abym znalazła tak szybko sól peklową (małe miasteczko, więc
może nie być wcale).
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-11 14:45:32
Temat: Re: przyprawione mięso-ile wytrzyma?Użytkownik "Anet" <a...@t...net>
> > Oj, ja bym nie ryzykowała. Czemu nie możesz upiec, upieczone by
pewnie
> > wytrzymało? A zamrozić nie możesz?
Żadne ryzyko, nawet w temp. pokojowej i jest na to kilka sposobów.
> Lubię jak mięso dłużej poleży w przyprawach z reguły są to trzy dni. A
czy
> jak zamrożę takie przyprawione to będzie wszystko z nim w porządku?
Tzn. z
> tym mięsem.
Mięso - nie umyte przypadkiem woda - nacierasz rozdrobnionym czosnkiem i
smarujesz oliwa (olejem), wkładasz do garnka i obkładasz pokrojoną
cebulą ze wszystkich stron, odstawiasz w chłodne miejsce nawet na 3 dni.
Możesz też zawinąć w ścierkę namoczona 6% octem i włożyć w torbę foliowa
i do lodówki.
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.580 / Virus Database: 367 - Release Date: 04-02-06
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-11 14:54:33
Temat: Re: przyprawione mięso-ile wytrzyma?> cebulą ze wszystkich stron, odstawiasz w chłodne miejsce nawet na 3
dni.
Ale od środy do poniedziałku do chyba jest więcej niż 3 dni, nie? :-)
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-11 15:06:26
Temat: Re: przyprawione mięso-ile wytrzyma?Użytkownik "Hanna Burdon" <h...@n...com> napisał
> > cebulą ze wszystkich stron, odstawiasz w chłodne miejsce nawet na 3
> dni.
> Ale od środy do poniedziałku do chyba jest więcej niż 3 dni, nie? :-)
Jestem "pokojowo" nastawiony i tego dotyczyła odpowiedź, w temp. 3-6
st.C nawet do dwóch tygodni, a w solankach na sucho i mokro to kilka
tyg. do kilku miesięcy.
Tyle, ze sól zmienia smak i (wpływa też na twardość mięsa) trzeba potem
odmaczać.
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.580 / Virus Database: 367 - Release Date: 04-02-06
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-11 15:06:54
Temat: Re: przyprawione mięso-ile wytrzyma?>
> Mięso - nie umyte przypadkiem woda - nacierasz rozdrobnionym czosnkiem i
> smarujesz oliwa (olejem), wkładasz do garnka i obkładasz pokrojoną
> cebulą ze wszystkich stron, odstawiasz w chłodne miejsce nawet na 3 dni.
> Możesz też zawinąć w ścierkę namoczona 6% octem i włożyć w torbę foliowa
> i do lodówki.
> --
> Pozdrawiam, Jerzy
>
To, że wytrzyma trzy dni to ja wiem, nie wiem tylko co zrobic z pozostałymi
dwoma dniami i to jeszcze dzisiaj.
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |