Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chwalę gołąbki Sowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chwalę gołąbki Sowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-10-17 07:36:26

Temat: Chwalę gołąbki Sowy
Od: "Asienka P" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Co prawda to nie lato, ale zrobiłam :). Dałam groszek konserwowy, dodałam
też suszone grzyby i nie zapiekałam tylko gotowałam i wyszły przepyszne,
polecam!!

Przepis Sowy:

"Gołąbki na lato w sosie koperkowym.

- kasza 3 rodzai - jaglana, wrocławska, gryczana w równych częściach - ok 1
szklanki w sumie.
- duża cebula, albo i 2
- 1/2 paczki groszku mrożonego (pracowici i nie łakomi mogą sobie świeżego
nałuskać), albo puszka konserwowego
- duża kapusta młoda
- wywar warzywny

Kapustę z wyciętym głąbem "obgotować" na parze (ustawiamy na sicie głąbem do
dołu, żeby para wchodziła między liście - wcześniej warto postarać się
trochę liście poluzować), aż liście dadzą się oddzielać (kapusta obgotowana
na parze ma więcej smaku).
Kasze ugotować w dwukrotności wody +sól i trochę oliwy, bez odlewania.
Cebule posiekać i podsmażyć - bardziej raczej zeszklić.
Cebulę i groszek dodać do gotowej kaszy - doprawić solą, pieprzem, sosem
sojowym.
Zawijać w liście kapusty i układać w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
olejem i podlane wywarem warzywnym (ok 1/2 szklanki). Zapiekać pod
przykryciem w gorącym piekarniku (200-220 stC) aż liście kapusty lekko
zbrązowieją" Sowa



Asieńka P.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ekspres cisinieniowy saeco sin 007
s
wyroby wedliniarskie
Obiad weselny
Wyroby wędliniarskie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »