| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-17 07:36:26
Temat: Chwalę gołąbki SowyCo prawda to nie lato, ale zrobiłam :). Dałam groszek konserwowy, dodałam
też suszone grzyby i nie zapiekałam tylko gotowałam i wyszły przepyszne,
polecam!!
Przepis Sowy:
"Gołąbki na lato w sosie koperkowym.
- kasza 3 rodzai - jaglana, wrocławska, gryczana w równych częściach - ok 1
szklanki w sumie.
- duża cebula, albo i 2
- 1/2 paczki groszku mrożonego (pracowici i nie łakomi mogą sobie świeżego
nałuskać), albo puszka konserwowego
- duża kapusta młoda
- wywar warzywny
Kapustę z wyciętym głąbem "obgotować" na parze (ustawiamy na sicie głąbem do
dołu, żeby para wchodziła między liście - wcześniej warto postarać się
trochę liście poluzować), aż liście dadzą się oddzielać (kapusta obgotowana
na parze ma więcej smaku).
Kasze ugotować w dwukrotności wody +sól i trochę oliwy, bez odlewania.
Cebule posiekać i podsmażyć - bardziej raczej zeszklić.
Cebulę i groszek dodać do gotowej kaszy - doprawić solą, pieprzem, sosem
sojowym.
Zawijać w liście kapusty i układać w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
olejem i podlane wywarem warzywnym (ok 1/2 szklanki). Zapiekać pod
przykryciem w gorącym piekarniku (200-220 stC) aż liście kapusty lekko
zbrązowieją" Sowa
Asieńka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |