Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Asienka P" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Chwalę gołąbki Sowy
Date: Sun, 17 Oct 2004 09:36:26 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 33
Sender: j...@p...onet.pl@chello062179034033.chello.pl
Message-ID: <ckt72p$8gs$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: chello062179034033.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1097998233 8732 62.179.34.33 (17 Oct 2004 07:30:33 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Oct 2004 07:30:33 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:218711
Ukryj nagłówki
Co prawda to nie lato, ale zrobiłam :). Dałam groszek konserwowy, dodałam
też suszone grzyby i nie zapiekałam tylko gotowałam i wyszły przepyszne,
polecam!!
Przepis Sowy:
"Gołąbki na lato w sosie koperkowym.
- kasza 3 rodzai - jaglana, wrocławska, gryczana w równych częściach - ok 1
szklanki w sumie.
- duża cebula, albo i 2
- 1/2 paczki groszku mrożonego (pracowici i nie łakomi mogą sobie świeżego
nałuskać), albo puszka konserwowego
- duża kapusta młoda
- wywar warzywny
Kapustę z wyciętym głąbem "obgotować" na parze (ustawiamy na sicie głąbem do
dołu, żeby para wchodziła między liście - wcześniej warto postarać się
trochę liście poluzować), aż liście dadzą się oddzielać (kapusta obgotowana
na parze ma więcej smaku).
Kasze ugotować w dwukrotności wody +sól i trochę oliwy, bez odlewania.
Cebule posiekać i podsmażyć - bardziej raczej zeszklić.
Cebulę i groszek dodać do gotowej kaszy - doprawić solą, pieprzem, sosem
sojowym.
Zawijać w liście kapusty i układać w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
olejem i podlane wywarem warzywnym (ok 1/2 szklanki). Zapiekać pod
przykryciem w gorącym piekarniku (200-220 stC) aż liście kapusty lekko
zbrązowieją" Sowa
Asieńka P.
|