Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia PRAWDZIWE HAMBURGERY - przepis

Grupy

Szukaj w grupach

 

PRAWDZIWE HAMBURGERY - przepis

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-06-17 12:07:19

Temat: PRAWDZIWE HAMBURGERY - przepis
Od: "ramsey" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie,
Myśle, ze opanowalem juz prawie do perfekcji przyrzadzenie hamburgera, wiec
podziele sie przepisem. Efekt: smakuje jak prawdziwy hamburger w Jeff's.

- 400 gramów bardzo dobrej wolowiny bez błon (ja używam ligawy)
- srednia cebula
- przyprawa do grilla Prymat (z ta smakuje najlepiej, dodam ze nie jestem
pracownikiem, ani wspolwlascicielem tej firmy), 3-4 płaskie łyżeczki
- czosnek granulowany, 1 płaska łyżeczka.

Mięso mielimy (1 raz!!!) lub siekamy (ale to sporo roboty). Bardzo drobno
posiekana cebulke przesmażamy na oleju i dodajemy do mięsa. Dodajemy
przyprawy (bez soli bo mieso stwardnieje) i ugniatamy ręka przez 10 minut,
az wolowina pusci taki kleisty sok. Dzięki temu nie musimy stosowac jajek,
zeby mieso sie nie rozpadalo i hamburger nie smakuje jak mielony.

NAJWAŻNIEJSZE SMAŻENIE.
Ta ilosc miesa wystarcza na uformowanie 3 hamburgerow. średnica 10-12
centrymetrow i grubosc ok 2 centrymetry. Wyrabiamy mokrymi dłońmi, tak żeby
nie było zadnych pekniec.
Smazymy na malej ilosci tluszczu. Ja smaze na grillu elektrycznym, przy
okazji hamburger ma ladna "fakturę" :) Przy tej wielkosci wystarcza 2-3
minuty z każdej strony (rozgrzany tłuszcz). Usmażona strone solimy (jesli
posolicie strone przed smażeniem bedzie twarda). NAJWAŻNIEJSZE - sok z miesa
musi pozostac wewnatrz hamburgera. Nie przygniatajcie zeby wypłynął,
zapewniam w ciemno 2-3 minuty wystarczy, żeby mieso było usmażone i smaczne.
Nie polecam też robienia zbyt cienkiego hamburgera. Sok wyparuje i mieso
bedzie suche i o marnym smaku.

Myśle, ze z podsmazanej cebulki mozna zrezygnowac. Przyprawa dodaje fajnego
zapachu i raczej bym przy niej pozostał. Pamietajcie, ze sekret tkwi w
dobrej jakosci miesie, odpowiedniej gruposci hamburgera i smazeniu.

Smacznego
Paweł


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-06-18 18:10:57

Temat: Chwale hamburgery
Od: "nightmen" <nightmen(wytnij to)@poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wyszły super ,naprawde ekstra przepis
Pozdrawiam Juliusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-19 06:26:29

Temat: Re: PRAWDZIWE HAMBURGERY - przepis
Od: "Paul Urstein" <p...@b...ch> szukaj wiadomości tego autora


> Nie polecam też robienia zbyt cienkiego hamburgera. Sok wyparuje i mieso
> bedzie suche i o marnym smaku.

Cenna uwaga!

Osobiscie nie uzywam czosnku, tylko cebule, pieprze i pieprz z cayenne,
Natomiast mieso ugniatam z dodatkiem ostrej musztardy. Sok ktory zostanie w
srodku bedzie jeszcze lepszy!
Robilem specjalny talerz dla mojej corki kiedy byla malutka (ponad 20 lat
temu....)
pod tytulem "couronne royale" czyli korona krolewska. Wygladalo to
nastepujaca :
katofle purée na okolo talerza, w srodku hamburger, a na okolo hamburgera na
kartoflach groszek i marchewka w kulkach.

--
anti spam : ABC
--
Amicalement
Paul Urstein


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Puchatek
Sałata
zirbadza - co to za potrawa
Żelatyna -pomocy!
Coś z kolendrą?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »