Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciabatta

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciabatta

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-05-18 13:26:02

Temat: Ciabatta
Od: "Rafał Wylociński" <w...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dostałem przepis od znajomej z Włoch

Ciabatta

500 g bialej maki
375 ml wody
30 g drozdzy
1 lyzka soli
30 ml oliwy z oliwek

W misce wymieszac razem 300 g maki, 200 ml wody i 30 g drozdzy.Ciasto moze
wyjsc dosc lepkie i przyklejajace sie do miski ale nie nalezy sie tym
przejmowac bo tak ma byc. Po dobrym ugniataniu nalezy zostawic ciasto na 4
godziny, zeby sobie uroslo. Pozniej nalezy dodac pozostala wode, sol i olej
z oliwek. Nie nalezy miec duzej nadziei ze ciasto odklei sie od rak.
Ugniatac razem przez 5 minut i odlozyc, zeby ciasto sobie odpoczelo na 2
godziny. Mozna dodac troche maki ale nie na tyle, zeby go nie popsuc.
Pozniej nalezy podzielic ciasto na dwie czesci o dlugosci 20 cm i znowu
zostawic zeby sobie odpoczelo na godzinke. Po tych wszystkich godzinach
odpoczywania kazda z czesci nalezy jeszcze raz podzielic na dwie czesci i
wydluzyc na 20 cm. Polozyc na formie wczesniej przygotowanej i znowu dac mu
odpoczac godzinke.W miedzyczasie rozgrzac piecyk do 200 C. Przed wlozeniem
mozna znowu podsypac troche maka i wreszcie wlozyc je do piekarnika i piec
ok.25-30 min.

Te 200 g mąki, których nie dajemy na początku wykorzystujemy do podsypywania
podczas kolejnych ugniatań.

Przepis nie jest jeszcze sprawdzony - więcej czasu znajdę w weekend i
upiekę.

--
___________________________________________
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafał


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

a może tak kartoflak
Szukam gosposi
Pierś z indyka pieczona jako wędlina do kanapek - ktoś robił?
[prosba] co wg Was najlepiej przyrzadzic
witam ciasto francuskie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »