| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-05-18 13:26:02
Temat: CiabattaDostałem przepis od znajomej z Włoch
Ciabatta
500 g bialej maki
375 ml wody
30 g drozdzy
1 lyzka soli
30 ml oliwy z oliwek
W misce wymieszac razem 300 g maki, 200 ml wody i 30 g drozdzy.Ciasto moze
wyjsc dosc lepkie i przyklejajace sie do miski ale nie nalezy sie tym
przejmowac bo tak ma byc. Po dobrym ugniataniu nalezy zostawic ciasto na 4
godziny, zeby sobie uroslo. Pozniej nalezy dodac pozostala wode, sol i olej
z oliwek. Nie nalezy miec duzej nadziei ze ciasto odklei sie od rak.
Ugniatac razem przez 5 minut i odlozyc, zeby ciasto sobie odpoczelo na 2
godziny. Mozna dodac troche maki ale nie na tyle, zeby go nie popsuc.
Pozniej nalezy podzielic ciasto na dwie czesci o dlugosci 20 cm i znowu
zostawic zeby sobie odpoczelo na godzinke. Po tych wszystkich godzinach
odpoczywania kazda z czesci nalezy jeszcze raz podzielic na dwie czesci i
wydluzyc na 20 cm. Polozyc na formie wczesniej przygotowanej i znowu dac mu
odpoczac godzinke.W miedzyczasie rozgrzac piecyk do 200 C. Przed wlozeniem
mozna znowu podsypac troche maka i wreszcie wlozyc je do piekarnika i piec
ok.25-30 min.
Te 200 g mąki, których nie dajemy na początku wykorzystujemy do podsypywania
podczas kolejnych ugniatań.
Przepis nie jest jeszcze sprawdzony - więcej czasu znajdę w weekend i
upiekę.
--
___________________________________________
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafał
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |