Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia a może tak kartoflak

Grupy

Szukaj w grupach

 

a może tak kartoflak

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-05-18 13:07:47

Temat: a może tak kartoflak
Od: "Aśka" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

No własnie. Może ktoś z Was ma dobry patent na kartoflaczka :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-05-18 13:21:16

Temat: Re: a może tak kartoflak
Od: "cherokee" <c...@n...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Aśka" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d6fem8$bkn$1@nemesis.news.tpi.pl...
> No własnie. Może ktoś z Was ma dobry patent na kartoflaczka :-)

A co to?

cher.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-05-18 13:43:16

Temat: Re: a może tak kartoflak
Od: "cherokee" <c...@n...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "bella" <b...@a...pl.usunto> napisał w wiadomości
news:d6fgeb$o3d$1@nemesis.news.tpi.pl...
> chyba cos jak placki ziemniaczane
> http://www.ping.de/schule/kleestrasse/index.htm?reze
pte2.htm~mainFrame

Mi to wygląda na babkę ziemniaczaną.

pozdr

cherokee


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-05-18 13:47:42

Temat: Re: a może tak kartoflak
Od: bella <b...@a...pl.usunto> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik cherokee napisał:

> Użytkownik "Aśka" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:d6fem8$bkn$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>>No własnie. Może ktoś z Was ma dobry patent na kartoflaczka :-)
>
>
> A co to?
chyba cos jak placki ziemniaczane
http://www.ping.de/schule/kleestrasse/index.htm?reze
pte2.htm~mainFrame

--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń "usunto" z mojego adresu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-05-18 13:49:24

Temat: Re: a może tak kartoflak
Od: "cherokee" <c...@n...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "bella" <b...@a...pl.usunto> napisał w wiadomości
news:d6fh4d$25j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> moze być fajne :)

Dobrze zrobione pewnie jest smaczne. Ja raz robiłam babkę ziemniaczaną i w
smaku wyszła mi jak niedosmazony placek ziemniaczany, taka ciągnąca się
pyza. Może ktoś opisze, jak powinna smakować babka ziemniaczana, moze
zaryzykuję jeszcze raz.

pozdr

cherokee


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-05-18 13:59:27

Temat: Re: a może tak kartoflak
Od: bella <b...@a...pl.usunto> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik cherokee napisał:

> Użytkownik "bella" <b...@a...pl.usunto> napisał w wiadomości
> news:d6fgeb$o3d$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>>chyba cos jak placki ziemniaczane
>>http://www.ping.de/schule/kleestrasse/index.htm?re
zepte2.htm~mainFrame
>
>
> Mi to wygląda na babkę ziemniaczaną.

moze być fajne :)


--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń "usunto" z mojego adresu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-05-18 14:11:17

Temat: Re: a może tak kartoflak
Od: " Zora" <z...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

cherokee <c...@n...o2.pl> napisał(a):


> Dobrze zrobione pewnie jest smaczne. Ja raz robiłam babkę ziemniaczaną i w
> smaku wyszła mi jak niedosmazony placek ziemniaczany, taka ciągnąca się
> pyza. Może ktoś opisze, jak powinna smakować babka ziemniaczana, moze
> zaryzykuję jeszcze raz.

>
> cherokee
>

Właśnie zrobiłam swoją 2 babke w życiu, pierwsza wyszła taka jak Twoja i
zraziło mnie to na 20 lat :)
Teraz jest pyyyszna. jej sekret to sporo dodatków/cebula podsmażona z boczkiem
i sporo pieprzu/, a nade wszystko wysoka temperatura pieczenia, i tego zdaje
sie nam obydwu zabrakło. Babka musi być nie za gruba/niewysoka/, bo musi mieć
sporo rumianej skórki. Na taką standardową blaszkę do placka dałam ok 1,5 kg
ziemniaków, 300g boczku surowego, końcówki z wędlin wędzonych i 3 duże cebule.
Teraz właśnie zawieszam kłódkę na kuchni, bo to sie może źle dla mnie
skończyć. Ale nic to, odsmażane plastry też są smaczne, wiem bo jadłam w
gościach.
Fotki ci ne zapodam, bo ślubny aparat do pracy przechwycił, ale linka do
przepisu proszę :
http://www.wrotapodlasia.pl/pl/region/na+podaskim+st
ole/babka.htm

Zwróć uwagę na początkową temperaturę, w piecykach domowych to nie realne, ale
i 250 °C przez pół godziny - starczy. Swoją piekłam 1,5 godz , bo o połowe
mniejsza.

Pozdrawiam

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-05-18 14:14:13

Temat: Re: a może tak kartoflak
Od: " " <z...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zora <z...@N...gazeta.pl> napisał(a):

Acha, i naprawdę sporo tłuszczu, to ma prawie skwierczeć na blasze :). Z
wierzchu skropić oliwą.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-05-18 14:22:03

Temat: Re: a może tak kartoflak
Od: "cherokee" <c...@n...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <z...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:d6fijk$c5o$1@inews.gazeta.pl...
> Zora <z...@N...gazeta.pl> napisał(a):
>
> Acha, i naprawdę sporo tłuszczu, to ma prawie skwierczeć na blasze :). Z
> wierzchu skropić oliwą.

Dobra, dzięki, będę testować.

pozdr

cherokee


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-05-19 09:54:34

Temat: Re: a może tak kartoflak
Od: "Aśka" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Brzmi smakowicie i napewno tak smakuje. Szukam przepisu takiego
wypróbowanego własnie żeby nie wyszedł mi tzw. "gugiel" ale ten wygląda
wyjątkowo smakowicie :-)







› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Szukam gosposi
Pierś z indyka pieczona jako wędlina do kanapek - ktoś robił?
[prosba] co wg Was najlepiej przyrzadzic
witam ciasto francuskie
Komunistyczne lody budyniowe

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »