Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: " Zora" <z...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: a może tak kartoflak
Date: Wed, 18 May 2005 14:11:17 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 34
Message-ID: <d6fie5$bah$1@inews.gazeta.pl>
References: <d6fem8$bkn$1@nemesis.news.tpi.pl> <d6ffpk$kqi$1@nemesis.news.tpi.pl>
<d6fgeb$o3d$1@nemesis.news.tpi.pl> <d6fh2s$22u$1@nemesis.news.tpi.pl>
<d6fh4d$25j$1@nemesis.news.tpi.pl> <d6fhec$4v1$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: host-62-141-196-170.swidnica.mm.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1116425477 11601 172.20.26.234 (18 May 2005 14:11:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 18 May 2005 14:11:17 +0000 (UTC)
X-User: zoraz
X-Forwarded-For: 172.20.6.164
X-Remote-IP: host-62-141-196-170.swidnica.mm.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:239781
Ukryj nagłówki
cherokee <c...@n...o2.pl> napisał(a):
> Dobrze zrobione pewnie jest smaczne. Ja raz robiłam babkę ziemniaczaną i w
> smaku wyszła mi jak niedosmazony placek ziemniaczany, taka ciągnąca się
> pyza. Może ktoś opisze, jak powinna smakować babka ziemniaczana, moze
> zaryzykuję jeszcze raz.
>
> cherokee
>
Właśnie zrobiłam swoją 2 babke w życiu, pierwsza wyszła taka jak Twoja i
zraziło mnie to na 20 lat :)
Teraz jest pyyyszna. jej sekret to sporo dodatków/cebula podsmażona z boczkiem
i sporo pieprzu/, a nade wszystko wysoka temperatura pieczenia, i tego zdaje
sie nam obydwu zabrakło. Babka musi być nie za gruba/niewysoka/, bo musi mieć
sporo rumianej skórki. Na taką standardową blaszkę do placka dałam ok 1,5 kg
ziemniaków, 300g boczku surowego, końcówki z wędlin wędzonych i 3 duże cebule.
Teraz właśnie zawieszam kłódkę na kuchni, bo to sie może źle dla mnie
skończyć. Ale nic to, odsmażane plastry też są smaczne, wiem bo jadłam w
gościach.
Fotki ci ne zapodam, bo ślubny aparat do pracy przechwycił, ale linka do
przepisu proszę :
http://www.wrotapodlasia.pl/pl/region/na+podaskim+st
ole/babka.htm
Zwróć uwagę na początkową temperaturę, w piecykach domowych to nie realne, ale
i 250 °C przez pół godziny - starczy. Swoją piekłam 1,5 godz , bo o połowe
mniejsza.
Pozdrawiam
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|