Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto i wielkość blachy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto i wielkość blachy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 41


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-12-23 15:08:31

Temat: Ciasto i wielkość blachy
Od: Max <k...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam jestem początkującym w tej dziedzinie. Czy zakalec moze powstac
jesli damy za duza blache w stosunku do ilosci ciasta ?

Pieke juz drugi raz i za kazdym razem mam zakalec. Tylko to biore juz
pod uwage bo wszystkie czynniki sprawdzilem i wykluczylem. Pieke na dosc
duzej blasze. Wychodzi mi 1/3 ciasta na blache. Ciasto bardzo słabo
rosnie jakies 2cm. Bardzo mocno sie kurczy odchodzac od blachy.
Pieklem uzywając mikasera jak zarowno ucieralem efekt ten sam czyli
zakalec ;(
Jedno ciasto pieklem w 180 a drugie w 200 st. C


Apropo ciasta to Murzynek:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=47
36

pozdrawiam

MAX

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-12-23 15:18:41

Temat: Re: Ciasto i wielkość blachy
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Max wrote:

> Witam jestem początkującym w tej dziedzinie. Czy zakalec moze powstac
> jesli damy za duza blache w stosunku do ilosci ciasta ?
>
> Pieke juz drugi raz i za kazdym razem mam zakalec. Tylko to biore juz
> pod uwage bo wszystkie czynniki sprawdzilem i wykluczylem. Pieke na dosc
> duzej blasze. Wychodzi mi 1/3 ciasta na blache. Ciasto bardzo słabo
> rosnie jakies 2cm. Bardzo mocno sie kurczy odchodzac od blachy.
> Pieklem uzywając mikasera jak zarowno ucieralem efekt ten sam czyli
> zakalec ;(
> Jedno ciasto pieklem w 180 a drugie w 200 st. C
>
>
> Apropo ciasta to Murzynek:
> http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=47
36
>
> pozdrawiam
>
> MAX

Nie ubijaj piany osobno, raczej wszystkie skladniki razem. To powinno
zmniejszyc zakalec. Rowniez uzyj maslo, zamiast margaryny. A tak na
boku, ciasto nie powinno sie tak bardzo kurczyc. Gdy tylko zacznie
odchodzic od blachy, powinno byc upieczone.
A probowales inne przepisy na murzynek?
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-12-23 15:38:01

Temat: Re: Ciasto i wielkość blachy
Od: Maggie <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Max napisał(a):
> Witam jestem początkującym w tej dziedzinie. Czy zakalec moze powstac
> jesli damy za duza blache w stosunku do ilosci ciasta ?
>
> Pieke juz drugi raz i za kazdym razem mam zakalec. Tylko to biore juz
> pod uwage bo wszystkie czynniki sprawdzilem i wykluczylem. Pieke na dosc
> duzej blasze. Wychodzi mi 1/3 ciasta na blache. Ciasto bardzo słabo
> rosnie jakies 2cm. Bardzo mocno sie kurczy odchodzac od blachy.
> Pieklem uzywając mikasera jak zarowno ucieralem efekt ten sam czyli
> zakalec ;(
> Jedno ciasto pieklem w 180 a drugie w 200 st. C
>
>
> Apropo ciasta to Murzynek:
> http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=47
36
>
> pozdrawiam
>
> MAX

Może ten przepis jest do d...
Właściwie wielkość blachy nie powinna mieć większego
znaczenia, ale... czasami tak się zdarza, że zmieniając
blachę lepiej wychodzi.
Czy robisz go w podłużnej formie? Murzynki to lubią ;-)

Pozdrawiam
Maggie

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-12-23 15:43:33

Temat: Re: Ciasto i wielkość blachy
Od: Max <k...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Może ten przepis jest do d...
> Właściwie wielkość blachy nie powinna mieć większego znaczenia, ale...
> czasami tak się zdarza, że zmieniając blachę lepiej wychodzi.
> Czy robisz go w podłużnej formie? Murzynki to lubią ;-)
>

1. Przepis chyba nie jest do kitu wiekszosc przepisow muszynka jest
bardzo podobna.

2. Wlasnie nie blacha jest kwadratowa.

pozdrawiam

MAX

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-12-23 15:53:01

Temat: Re: Ciasto i wielkość blachy
Od: Max <k...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Nie ubijaj piany osobno, raczej wszystkie skladniki razem. To powinno
> zmniejszyc zakalec. Rowniez uzyj maslo, zamiast margaryny. A tak na
> boku, ciasto nie powinno sie tak bardzo kurczyc. Gdy tylko zacznie
> odchodzic od blachy, powinno byc upieczone.
> A probowales inne przepisy na murzynek?

1. Ciasto zaczelo juz sie kurczy po niecalej pol godzinie wydaje mi sie
ze po 25 min juz by¸o gotowe.

2. Inne ciasta sa bardzo podobne (przegladalem) wydaje mi sie ze to nie
jest kwestia ciasta. Podam moze wymiary blachy: 33 x 24

pozdrawiam

MAX

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-12-23 16:02:57

Temat: Re: Ciasto i wielkość blachy
Od: Maggie <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> 1. Przepis chyba nie jest do kitu wiekszosc przepisow muszynka jest
> bardzo podobna.

Napisałeś "podobna" ale w takim razie nie identyczna... Weź
koniecznie przepis od kogoś kto już robił...
Ja Ci nie pomogę, bo nie dość, że już mnie przy kompie dawno
być nie powinno, to jeszcze i murzynków raczej nie robię...

> 2. Wlasnie nie blacha jest kwadratowa.

Może w tym cały szkopuł...

Kiedyś sąsiadka zaprosiła mnie na kawkę, miała zaraz ciasto
z pieca wyjmować, więc się skusiłam. Wyjęła i opadło.
Wkurzone trochę byłyśmy obie bo nic do tej kawki nie było...
Robiła to ciasto z przepisu z torebki z proszku do
pieczenia, w okrągłej blaszce, a tam było że trzeba w
podłużnej... Raraz poleciałam do siebie, zarobiłam i za
niecałą godzinkę objadałyśmy się podłużnym ciastem, nic
nigdzie nie opadło i wogóle problemów żadnych nie było...

Więc może spróbuj zmienić blachę...

Pozdrawiam
Maggie

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-12-23 16:07:32

Temat: Re: Ciasto i wielkość blachy
Od: Max <k...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Może w tym cały szkopuł...
>
> Kiedyś sąsiadka zaprosiła mnie na kawkę, miała zaraz ciasto z pieca
> wyjmować, więc się skusiłam. Wyjęła i opadło. Wkurzone trochę byłyśmy
> obie bo nic do tej kawki nie było... Robiła to ciasto z przepisu z
> torebki z proszku do pieczenia, w okrągłej blaszce, a tam było że trzeba
> w podłużnej... Raraz poleciałam do siebie, zarobiłam i za niecałą
> godzinkę objadałyśmy się podłużnym ciastem, nic nigdzie nie opadło i
> wogóle problemów żadnych nie było...
>
> Więc może spróbuj zmienić blachę...

Wlasnie mam taki zamiar ;)

Moze po swietach ;)

Powiem tak ze serniczek mi wyszedl na tej blaszce rewelacyjny do tego
robilem tez placek z jablkami i tez byl rewelacyjny ;)

pozdrawiam

MAX

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-12-23 16:46:27

Temat: Re: Ciasto i wielkość blachy
Od: "IP" <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"Max" <k...@i...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:emjgpa$rkj$1@news.onet.pl...
> Witam jestem początkującym w tej dziedzinie. Czy zakalec moze powstac
> jesli damy za duza blache w stosunku do ilosci ciasta ?
>
> Pieke juz drugi raz i za kazdym razem mam zakalec. Tylko to biore juz pod
> uwage bo wszystkie czynniki sprawdzilem i wykluczylem. Pieke na dosc duzej
> blasze. Wychodzi mi 1/3 ciasta na blache. Ciasto bardzo słabo rosnie
> jakies 2cm. Bardzo mocno sie kurczy odchodzac od blachy.
> Pieklem uzywając mikasera jak zarowno ucieralem efekt ten sam czyli
> zakalec ;(
> Jedno ciasto pieklem w 180 a drugie w 200 st. C
>
>
> Apropo ciasta to Murzynek:
> http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=47
36
>
> pozdrawiam
>
> MAX
W tym przepisie jest, ze po dodaniu ubitych bialek, wszystko zmiksowac.
To jest blad, po dodaniu piany z ubitych bialek nalezy delikatnie wymieszac
, to ogolna zasada, wtedy ciasto jest pulchne.
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-12-23 17:11:10

Temat: Re: Ciasto i wielkość blachy
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett <i...@b...com> napisał(a):

> Nie ubijaj piany osobno, raczej wszystkie skladniki razem. To powinno
> zmniejszyc zakalec.

Dokładnie na odwrót. Piana przecież jest czynnikiem powodującym rośnięcie i
pulchność ciasta.

> Rowniez uzyj maslo, zamiast margaryny.

Nie ma to większego znaczenia - w każdym razie odnośnie zakalca.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-12-23 17:17:15

Temat: Re: Ciasto i wielkość blachy
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Max <k...@i...pl> napisał(a):

> Witam jestem początkującym w tej dziedzinie. Czy zakalec moze powstac
> jesli damy za duza blache w stosunku do ilosci ciasta ?

Pewnie, że tak. Tylko jedno wymaga uściślenia - powinien ci wyjść nie tyle
zakalec, co sucharek.

> Pieke juz drugi raz i za kazdym razem mam zakalec. Tylko to biore juz
> pod uwage bo wszystkie czynniki sprawdzilem i wykluczylem. Pieke na dosc
> duzej blasze. Wychodzi mi 1/3 ciasta na blache. Ciasto bardzo słabo
> rosnie jakies 2cm. Bardzo mocno sie kurczy odchodzac od blachy.

Czyli chyba raczej sucharek... Wysusza się, zamiast upiec.

Z braku innej blachy możesz spróbować zmniejszyć blachę "budując" dodatkową
ściankę z folii aluminiowej.Byleby tylko za płytka nie była...

Ania



--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kobieta płacze nad ciastem
szukam
nadzienie serowe - pomocy! :-)
Wesołych Świąt :)
OTWORZYLEM...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »