| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-12-23 15:08:31
Temat: Ciasto i wielkość blachyWitam jestem początkującym w tej dziedzinie. Czy zakalec moze powstac
jesli damy za duza blache w stosunku do ilosci ciasta ?
Pieke juz drugi raz i za kazdym razem mam zakalec. Tylko to biore juz
pod uwage bo wszystkie czynniki sprawdzilem i wykluczylem. Pieke na dosc
duzej blasze. Wychodzi mi 1/3 ciasta na blache. Ciasto bardzo słabo
rosnie jakies 2cm. Bardzo mocno sie kurczy odchodzac od blachy.
Pieklem uzywając mikasera jak zarowno ucieralem efekt ten sam czyli
zakalec ;(
Jedno ciasto pieklem w 180 a drugie w 200 st. C
Apropo ciasta to Murzynek:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=47
36
pozdrawiam
MAX
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-12-23 15:18:41
Temat: Re: Ciasto i wielkość blachyMax wrote:
> Witam jestem początkującym w tej dziedzinie. Czy zakalec moze powstac
> jesli damy za duza blache w stosunku do ilosci ciasta ?
>
> Pieke juz drugi raz i za kazdym razem mam zakalec. Tylko to biore juz
> pod uwage bo wszystkie czynniki sprawdzilem i wykluczylem. Pieke na dosc
> duzej blasze. Wychodzi mi 1/3 ciasta na blache. Ciasto bardzo słabo
> rosnie jakies 2cm. Bardzo mocno sie kurczy odchodzac od blachy.
> Pieklem uzywając mikasera jak zarowno ucieralem efekt ten sam czyli
> zakalec ;(
> Jedno ciasto pieklem w 180 a drugie w 200 st. C
>
>
> Apropo ciasta to Murzynek:
> http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=47
36
>
> pozdrawiam
>
> MAX
Nie ubijaj piany osobno, raczej wszystkie skladniki razem. To powinno
zmniejszyc zakalec. Rowniez uzyj maslo, zamiast margaryny. A tak na
boku, ciasto nie powinno sie tak bardzo kurczyc. Gdy tylko zacznie
odchodzic od blachy, powinno byc upieczone.
A probowales inne przepisy na murzynek?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-12-23 15:38:01
Temat: Re: Ciasto i wielkość blachyMax napisał(a):
> Witam jestem początkującym w tej dziedzinie. Czy zakalec moze powstac
> jesli damy za duza blache w stosunku do ilosci ciasta ?
>
> Pieke juz drugi raz i za kazdym razem mam zakalec. Tylko to biore juz
> pod uwage bo wszystkie czynniki sprawdzilem i wykluczylem. Pieke na dosc
> duzej blasze. Wychodzi mi 1/3 ciasta na blache. Ciasto bardzo słabo
> rosnie jakies 2cm. Bardzo mocno sie kurczy odchodzac od blachy.
> Pieklem uzywając mikasera jak zarowno ucieralem efekt ten sam czyli
> zakalec ;(
> Jedno ciasto pieklem w 180 a drugie w 200 st. C
>
>
> Apropo ciasta to Murzynek:
> http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=47
36
>
> pozdrawiam
>
> MAX
Może ten przepis jest do d...
Właściwie wielkość blachy nie powinna mieć większego
znaczenia, ale... czasami tak się zdarza, że zmieniając
blachę lepiej wychodzi.
Czy robisz go w podłużnej formie? Murzynki to lubią ;-)
Pozdrawiam
Maggie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-12-23 15:43:33
Temat: Re: Ciasto i wielkość blachy
> Może ten przepis jest do d...
> Właściwie wielkość blachy nie powinna mieć większego znaczenia, ale...
> czasami tak się zdarza, że zmieniając blachę lepiej wychodzi.
> Czy robisz go w podłużnej formie? Murzynki to lubią ;-)
>
1. Przepis chyba nie jest do kitu wiekszosc przepisow muszynka jest
bardzo podobna.
2. Wlasnie nie blacha jest kwadratowa.
pozdrawiam
MAX
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-12-23 15:53:01
Temat: Re: Ciasto i wielkość blachy> Nie ubijaj piany osobno, raczej wszystkie skladniki razem. To powinno
> zmniejszyc zakalec. Rowniez uzyj maslo, zamiast margaryny. A tak na
> boku, ciasto nie powinno sie tak bardzo kurczyc. Gdy tylko zacznie
> odchodzic od blachy, powinno byc upieczone.
> A probowales inne przepisy na murzynek?
1. Ciasto zaczelo juz sie kurczy po niecalej pol godzinie wydaje mi sie
ze po 25 min juz by¸o gotowe.
2. Inne ciasta sa bardzo podobne (przegladalem) wydaje mi sie ze to nie
jest kwestia ciasta. Podam moze wymiary blachy: 33 x 24
pozdrawiam
MAX
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-12-23 16:02:57
Temat: Re: Ciasto i wielkość blachy> 1. Przepis chyba nie jest do kitu wiekszosc przepisow muszynka jest
> bardzo podobna.
Napisałeś "podobna" ale w takim razie nie identyczna... Weź
koniecznie przepis od kogoś kto już robił...
Ja Ci nie pomogę, bo nie dość, że już mnie przy kompie dawno
być nie powinno, to jeszcze i murzynków raczej nie robię...
> 2. Wlasnie nie blacha jest kwadratowa.
Może w tym cały szkopuł...
Kiedyś sąsiadka zaprosiła mnie na kawkę, miała zaraz ciasto
z pieca wyjmować, więc się skusiłam. Wyjęła i opadło.
Wkurzone trochę byłyśmy obie bo nic do tej kawki nie było...
Robiła to ciasto z przepisu z torebki z proszku do
pieczenia, w okrągłej blaszce, a tam było że trzeba w
podłużnej... Raraz poleciałam do siebie, zarobiłam i za
niecałą godzinkę objadałyśmy się podłużnym ciastem, nic
nigdzie nie opadło i wogóle problemów żadnych nie było...
Więc może spróbuj zmienić blachę...
Pozdrawiam
Maggie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-12-23 16:07:32
Temat: Re: Ciasto i wielkość blachy> Może w tym cały szkopuł...
>
> Kiedyś sąsiadka zaprosiła mnie na kawkę, miała zaraz ciasto z pieca
> wyjmować, więc się skusiłam. Wyjęła i opadło. Wkurzone trochę byłyśmy
> obie bo nic do tej kawki nie było... Robiła to ciasto z przepisu z
> torebki z proszku do pieczenia, w okrągłej blaszce, a tam było że trzeba
> w podłużnej... Raraz poleciałam do siebie, zarobiłam i za niecałą
> godzinkę objadałyśmy się podłużnym ciastem, nic nigdzie nie opadło i
> wogóle problemów żadnych nie było...
>
> Więc może spróbuj zmienić blachę...
Wlasnie mam taki zamiar ;)
Moze po swietach ;)
Powiem tak ze serniczek mi wyszedl na tej blaszce rewelacyjny do tego
robilem tez placek z jablkami i tez byl rewelacyjny ;)
pozdrawiam
MAX
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-12-23 16:46:27
Temat: Re: Ciasto i wielkość blachy
"Max" <k...@i...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:emjgpa$rkj$1@news.onet.pl...
> Witam jestem początkującym w tej dziedzinie. Czy zakalec moze powstac
> jesli damy za duza blache w stosunku do ilosci ciasta ?
>
> Pieke juz drugi raz i za kazdym razem mam zakalec. Tylko to biore juz pod
> uwage bo wszystkie czynniki sprawdzilem i wykluczylem. Pieke na dosc duzej
> blasze. Wychodzi mi 1/3 ciasta na blache. Ciasto bardzo słabo rosnie
> jakies 2cm. Bardzo mocno sie kurczy odchodzac od blachy.
> Pieklem uzywając mikasera jak zarowno ucieralem efekt ten sam czyli
> zakalec ;(
> Jedno ciasto pieklem w 180 a drugie w 200 st. C
>
>
> Apropo ciasta to Murzynek:
> http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=47
36
>
> pozdrawiam
>
> MAX
W tym przepisie jest, ze po dodaniu ubitych bialek, wszystko zmiksowac.
To jest blad, po dodaniu piany z ubitych bialek nalezy delikatnie wymieszac
, to ogolna zasada, wtedy ciasto jest pulchne.
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-12-23 17:11:10
Temat: Re: Ciasto i wielkość blachyMagdalena Bassett <i...@b...com> napisał(a):
> Nie ubijaj piany osobno, raczej wszystkie skladniki razem. To powinno
> zmniejszyc zakalec.
Dokładnie na odwrót. Piana przecież jest czynnikiem powodującym rośnięcie i
pulchność ciasta.
> Rowniez uzyj maslo, zamiast margaryny.
Nie ma to większego znaczenia - w każdym razie odnośnie zakalca.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-12-23 17:17:15
Temat: Re: Ciasto i wielkość blachyMax <k...@i...pl> napisał(a):
> Witam jestem początkującym w tej dziedzinie. Czy zakalec moze powstac
> jesli damy za duza blache w stosunku do ilosci ciasta ?
Pewnie, że tak. Tylko jedno wymaga uściślenia - powinien ci wyjść nie tyle
zakalec, co sucharek.
> Pieke juz drugi raz i za kazdym razem mam zakalec. Tylko to biore juz
> pod uwage bo wszystkie czynniki sprawdzilem i wykluczylem. Pieke na dosc
> duzej blasze. Wychodzi mi 1/3 ciasta na blache. Ciasto bardzo słabo
> rosnie jakies 2cm. Bardzo mocno sie kurczy odchodzac od blachy.
Czyli chyba raczej sucharek... Wysusza się, zamiast upiec.
Z braku innej blachy możesz spróbować zmniejszyć blachę "budując" dodatkową
ściankę z folii aluminiowej.Byleby tylko za płytka nie była...
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |