| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-17 16:21:07
Temat: Ciasto na Mikolaja - przepisSkomplikowanymi kanalami towarzyskimi pokrazylam po swiecie ( dotarlam nawet
do Australi) i znalazlam germanistke ktora przetlumaczyla mi przepis na
Mikolaja. Ilosci na foremke o pojemnosci 1 l.
Orginalnie do formy Mikolaja ale podejrzewam ze mozna stosowac i do innych
foremek. Konradzie wielkie dzieki za inspiracje bo bez tego chyba nie
chcialo by mi sie szukac tlumacza. A na twoje przepisy tez czekam zrobie
sobie caly sztab mikolajow.
Ciasto:
200 g surowej masy marcepanowej
4 jajka
70 g. masla
70g. cukru
1 paczka cukru waniliowego
szczypta soli
5 kropli olejku migdalowego
150 g maki pszennej
30g maki ziemniaczanej
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
Przybranie
175g cukru pudru
1 bialko
kilka kropli olejku migdalowego
farby spozywcze
Mase marcepanowa, maslo, cukier i jajka ukrecic na jednolita mase . Sol,
cukier waniliowy i olejek migadlowy domieszac do masy. Zmieszac proszek do
pieczenia i maczke ziemniaczana dodac do masy.
Obie polowki "mikolajowej formy" dobrze natluscic , zlozyc i napelnic
ciastem. Piec w temp. 175° na najnizszej polce piekarnika przez ok. 40 min.
Upieczone ciasto wyjac z formy i wystudzic na kratce. Zimne ciasto polac
lukrem i ozdobic.
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-12-21 08:36:15
Temat: Re: Ciasto na Mikolaja - przepisUżytkownik "Barbara Olszewska" <b...@f...buy.pl> napisał w wiadomości
news:91ip3c$st0$1@news.tpi.pl...
| Skomplikowanymi kanalami towarzyskimi pokrazylam po swiecie ( dotarlam nawet
| do Australi) i znalazlam germanistke ktora przetlumaczyla mi przepis na
| Mikolaja. Ilosci na foremke o pojemnosci 1 l.
Chyba ta sama firma, co mój baranek. Przepis identyczny. :-)
Za to w foremce królika był taki (na 0,5 l):
40g masła lub margaryny
40g cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego (a propos, wreszcie pojawił
się prawdziwy w sklepach)
szczypta soli
1 jajko
dokładnie 1 łyżka rumu
40g zmielonych orezchów laskowych
40g mąki kukurydzianej
40g mąki (pszennej)
1/2 łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
Dodając składniki pojedynczo, wyrobić lekką masę. Wysmarować
formę tłuszczem, opruszyć mąką (ja raczej używam bułki tartej),
wypełnić masą. Piec na dole nagrzanego piekarnika (180 st. C,
ok. 35 min - przypominam, że na 0,5 l). Wyjąć z formy i opruszyć
cukrem pudrem lub polukrować.
--
K o n r a d J. B r y w c z y ń s k i
private velvet animal empty t. v.
they're fishing in the kitchen
but they haven't caught to me
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-21 08:48:03
Temat: Re: Ciasto na Mikolaja - przepis
Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> wrote in message
news:91sj0n.3vv92v9.1@Konrad.Brywczynski...
> Za to w foremce królika był taki (na 0,5 l):
>
> 40g masła lub margaryny
.....
Mam takiego samego krolika! I pieke go zawsze na Wielkanoc, ciasto wychodzi
pyszne, tyle, ze pieke go znacznie dluzej niz w przepisie-okolo godziny.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-21 23:50:52
Temat: Re: Ciasto na Mikolaja - przepisUżytkownik "asia" <j...@h...com.pl> napisał w wiadomości
news:3a41c350$1@news.vogel.pl...
|
| > Za to w foremce królika był taki (na 0,5 l):
| >
| > 40g masła lub margaryny
| .....
| Mam takiego samego krolika! I pieke go zawsze na Wielkanoc, ciasto wychodzi
| pyszne, tyle, ze pieke go znacznie dluzej niz w przepisie-okolo godziny.
Ja zawsze piekę razem z 2x większym barankiem, więc ciężko mi powiedzieć,
jak to w sumie wychodzi. Ale chyba faktycznie dłużej jakoś to wychodziło.
--
Konrad J. Brywczyński No use to complain
b...@w...pdi.net If you're caught out in the rain
www.kjb.w.pl Your mother's quite insane
UIN:27412398 Cat food cat food cat food again
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |