Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Barbara Olszewska" <b...@f...buy.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto na Mikolaja - przepis
Date: Sun, 17 Dec 2000 17:21:07 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 39
Message-ID: <91ip3c$st0$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa137.jeleniag.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 977069996 29600 213.25.229.137 (17 Dec 2000 16:19:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Dec 2000 16:19:56 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:39240
Ukryj nagłówki
Skomplikowanymi kanalami towarzyskimi pokrazylam po swiecie ( dotarlam nawet
do Australi) i znalazlam germanistke ktora przetlumaczyla mi przepis na
Mikolaja. Ilosci na foremke o pojemnosci 1 l.
Orginalnie do formy Mikolaja ale podejrzewam ze mozna stosowac i do innych
foremek. Konradzie wielkie dzieki za inspiracje bo bez tego chyba nie
chcialo by mi sie szukac tlumacza. A na twoje przepisy tez czekam zrobie
sobie caly sztab mikolajow.
Ciasto:
200 g surowej masy marcepanowej
4 jajka
70 g. masla
70g. cukru
1 paczka cukru waniliowego
szczypta soli
5 kropli olejku migdalowego
150 g maki pszennej
30g maki ziemniaczanej
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
Przybranie
175g cukru pudru
1 bialko
kilka kropli olejku migdalowego
farby spozywcze
Mase marcepanowa, maslo, cukier i jajka ukrecic na jednolita mase . Sol,
cukier waniliowy i olejek migadlowy domieszac do masy. Zmieszac proszek do
pieczenia i maczke ziemniaczana dodac do masy.
Obie polowki "mikolajowej formy" dobrze natluscic , zlozyc i napelnic
ciastem. Piec w temp. 175° na najnizszej polce piekarnika przez ok. 40 min.
Upieczone ciasto wyjac z formy i wystudzic na kratce. Zimne ciasto polac
lukrem i ozdobic.
Barbara
|