Data: 2000-12-17 16:21:07
Temat: Ciasto na Mikolaja - przepis
Od: "Barbara Olszewska" <b...@f...buy.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Skomplikowanymi kanalami towarzyskimi pokrazylam po swiecie ( dotarlam nawet
do Australi) i znalazlam germanistke ktora przetlumaczyla mi przepis na
Mikolaja. Ilosci na foremke o pojemnosci 1 l.
Orginalnie do formy Mikolaja ale podejrzewam ze mozna stosowac i do innych
foremek. Konradzie wielkie dzieki za inspiracje bo bez tego chyba nie
chcialo by mi sie szukac tlumacza. A na twoje przepisy tez czekam zrobie
sobie caly sztab mikolajow.
Ciasto:
200 g surowej masy marcepanowej
4 jajka
70 g. masla
70g. cukru
1 paczka cukru waniliowego
szczypta soli
5 kropli olejku migdalowego
150 g maki pszennej
30g maki ziemniaczanej
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
Przybranie
175g cukru pudru
1 bialko
kilka kropli olejku migdalowego
farby spozywcze
Mase marcepanowa, maslo, cukier i jajka ukrecic na jednolita mase . Sol,
cukier waniliowy i olejek migadlowy domieszac do masy. Zmieszac proszek do
pieczenia i maczke ziemniaczana dodac do masy.
Obie polowki "mikolajowej formy" dobrze natluscic , zlozyc i napelnic
ciastem. Piec w temp. 175° na najnizszej polce piekarnika przez ok. 40 min.
Upieczone ciasto wyjac z formy i wystudzic na kratce. Zimne ciasto polac
lukrem i ozdobic.
Barbara
|