Data: 2000-12-21 08:36:15
Temat: Re: Ciasto na Mikolaja - przepis
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Barbara Olszewska" <b...@f...buy.pl> napisał w wiadomości
news:91ip3c$st0$1@news.tpi.pl...
| Skomplikowanymi kanalami towarzyskimi pokrazylam po swiecie ( dotarlam nawet
| do Australi) i znalazlam germanistke ktora przetlumaczyla mi przepis na
| Mikolaja. Ilosci na foremke o pojemnosci 1 l.
Chyba ta sama firma, co mój baranek. Przepis identyczny. :-)
Za to w foremce królika był taki (na 0,5 l):
40g masła lub margaryny
40g cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego (a propos, wreszcie pojawił
się prawdziwy w sklepach)
szczypta soli
1 jajko
dokładnie 1 łyżka rumu
40g zmielonych orezchów laskowych
40g mąki kukurydzianej
40g mąki (pszennej)
1/2 łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
Dodając składniki pojedynczo, wyrobić lekką masę. Wysmarować
formę tłuszczem, opruszyć mąką (ja raczej używam bułki tartej),
wypełnić masą. Piec na dole nagrzanego piekarnika (180 st. C,
ok. 35 min - przypominam, że na 0,5 l). Wyjąć z formy i opruszyć
cukrem pudrem lub polukrować.
--
K o n r a d J. B r y w c z y ń s k i
private velvet animal empty t. v.
they're fishing in the kitchen
but they haven't caught to me
|