Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto na lato

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto na lato

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-07-29 16:39:58

Temat: Ciasto na lato
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Pozwole sobie przypomniec moj przepis na tarte owocowa, ktora swietnie
sie nadaje na okres, gdy mozna dostac roznorakie owoce. Najlepiej
wychodzi z mieszanych pestkowych i jagod (czy malin, czy jezyn)

Tarta owocowa "wiejska" (rustique)
Ciasto na 2 tarty okolo 20 cm srednicy po upieczeniu (jedna nigdy nie
wystarcza)

1/2 litra maki
165 gr masla
1 jajko
1 lyzka octu
woda

owoce: brzoskwinie plus jezyny, jablka plus truskawki, rabarbar z
malinami, etc.
3 lyzki cukru
2 lyzki maki pszennej
1 lyzka maki kartoflanej

1 lyzka cukru na wierzch
Blacha wylozona folia aluminiowa lub pergaminem

Rozgrzac piec do 220C.

Owoce pokroic na cwiartki i zmieszac z cukrem i maka. Mozna dodac sok
cytrynowy, albo cynamon, jak kto lubi, albo cukier waniliowy.

Maslo posiekac w mace nozem lub w maszynie az bedzie jak ziarna fasoli.
Roztrzepac jajko widelcem, dodac ocet i tyle wody, zeby bylo 125 ml
plynu. Tym skropic-polac make z maslem, i zarobic palcami, szybko, tylko
tyle, zeby nie bylo widac suchej maki. Ma to byc bardzo kluchowate
ciasto. Schlodzic 20 minut, rozdzielic na 2 polowy i rozwalkowac miedzy
dwoma platami pergaminu, albo podsypujac maka. Na grubosc mniej wiecej
1/3 cm i mniej wiecej okragle, z nierownymi brzegami. Te rozwalkowane
platy w pergaminach schlodzic, az zupelnie sztywne, najlepiej w
zamrazalniku. Zdjac pergamin z platow, kiedy jeszcze sztywne, wtedy
odchodzi latwo i sie nie drze. Kazdy plat ulozyc na blasze, na srodku
plata umiescic owoce i zagiac brzegi plata na owoce, tworzac plaska,
okragla paczuszke z duzym otworem w srodku. To ciasto zagiete nad owoce
ciekawie wyglada przez swoje nierowne brzegi. Calosc posypac cukrem.
Piec godzine, az soki beda wygladac przezroczyste, jak w ugotowanym
kisielu. Soki wyciekaja bokami, wiec przy zaginaniu ciasta nad owoce
trzeba o tym myslec i zakladac faldy tak, zeby tworzyc jak najbardziej
szczelne boki. Soki i tak wyciekna, ale mniej. Stad uzycie folii
aluminiowej ulatwia zycie przy czyszczeniu blachy.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Problem z płytą gazową
Przyłap Giertycha w niedzielę na zakupach
co to za ryba: lucjan (snapper)?
Coś z ziemniakami
W temacie golonki... :)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »