Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!npeer.de.kpn-eurorings.net!news.netcologne.de!nhp.netcolog
ne.de!138.199.65.86.MISMATCH!sn-xt-ams-06!sn-xt-ams-04!sn-post-ams-02!sn-post-s
jc-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto na lato
Date: Sat, 29 Jul 2006 09:39:58 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 47
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:274319
Ukryj nagłówki
Pozwole sobie przypomniec moj przepis na tarte owocowa, ktora swietnie
sie nadaje na okres, gdy mozna dostac roznorakie owoce. Najlepiej
wychodzi z mieszanych pestkowych i jagod (czy malin, czy jezyn)
Tarta owocowa "wiejska" (rustique)
Ciasto na 2 tarty okolo 20 cm srednicy po upieczeniu (jedna nigdy nie
wystarcza)
1/2 litra maki
165 gr masla
1 jajko
1 lyzka octu
woda
owoce: brzoskwinie plus jezyny, jablka plus truskawki, rabarbar z
malinami, etc.
3 lyzki cukru
2 lyzki maki pszennej
1 lyzka maki kartoflanej
1 lyzka cukru na wierzch
Blacha wylozona folia aluminiowa lub pergaminem
Rozgrzac piec do 220C.
Owoce pokroic na cwiartki i zmieszac z cukrem i maka. Mozna dodac sok
cytrynowy, albo cynamon, jak kto lubi, albo cukier waniliowy.
Maslo posiekac w mace nozem lub w maszynie az bedzie jak ziarna fasoli.
Roztrzepac jajko widelcem, dodac ocet i tyle wody, zeby bylo 125 ml
plynu. Tym skropic-polac make z maslem, i zarobic palcami, szybko, tylko
tyle, zeby nie bylo widac suchej maki. Ma to byc bardzo kluchowate
ciasto. Schlodzic 20 minut, rozdzielic na 2 polowy i rozwalkowac miedzy
dwoma platami pergaminu, albo podsypujac maka. Na grubosc mniej wiecej
1/3 cm i mniej wiecej okragle, z nierownymi brzegami. Te rozwalkowane
platy w pergaminach schlodzic, az zupelnie sztywne, najlepiej w
zamrazalniku. Zdjac pergamin z platow, kiedy jeszcze sztywne, wtedy
odchodzi latwo i sie nie drze. Kazdy plat ulozyc na blasze, na srodku
plata umiescic owoce i zagiac brzegi plata na owoce, tworzac plaska,
okragla paczuszke z duzym otworem w srodku. To ciasto zagiete nad owoce
ciekawie wyglada przez swoje nierowne brzegi. Calosc posypac cukrem.
Piec godzine, az soki beda wygladac przezroczyste, jak w ugotowanym
kisielu. Soki wyciekaja bokami, wiec przy zaginaniu ciasta nad owoce
trzeba o tym myslec i zakladac faldy tak, zeby tworzyc jak najbardziej
szczelne boki. Soki i tak wyciekna, ale mniej. Stad uzycie folii
aluminiowej ulatwia zycie przy czyszczeniu blachy.
Magdalena Bassett
|