| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-02 12:03:45
Temat: Ciasto z jagodami - pytanieWitam,
Wyszukalam w googlach duzo roznych przepisow na ciasta z jagodami.
Chcialabym zrobic takie na kruchym spodzie z kruszonką, do ktorego wrzuca sie
duzo jagod - tak ze tworza gruba warstwe - mam tylko pytanie - czy te owoce
niebeda suche? A jesli tak, to co zrobic zeby nie byly.
Wklejam przepis, ktory znalazlam :)
Ciasto chyba to
3 szklanki maki
4 zoltka
4 lyzki cukru
1 magaryna KASIA
1 cukier waniliowy
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
Z podanych skladnikow wyrabiamy szybciutko ciasto. Oddzielamy gdzies 1/3
ciasta i wykladamy do zamrazalnika gdzies na 15 minut. Pozostala czescia
wykladamy formę.
Na ciasto dajemy jagody gdzies 1/2 kg. Na jagody scieramy na tarce (grube
oczka) ciasto z zamrazalnika.
Ubijamy piane z 4 bialek z szklanka cukru i wykladamy na ciasto. Wczoraj
mialam wiec czasu wiec te ubite bialka nalozylam szpryca w takie falki.
Piekarnik elekryczny 170 stopni, czas pieczenia: 1 godzina, kiedy beza
sie ladnie przyrumieni trzeba wylaczyc gorna grzalke.
bardzo bym chciala zrobic dobre ciasto takie w stylu amerykanskiego blueberry
pie.
Pomozcie - to dla mamy mojego chlopaka na urodziny wiec sytuacja jest
poważna ... ;)
Dziekuje z gory i czekam
Ewa
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-02 14:28:26
Temat: Re: Ciasto z jagodami - pytanieUżytkownik "Ewa" <e...@v...pl> napisał w wiadomości
news:675b.000001f6.40e54f20@newsgate.onet.pl...
> Witam,
>
> Wyszukalam w googlach duzo roznych przepisow na ciasta z jagodami.
> Chcialabym zrobic takie na kruchym spodzie z kruszonką, do ktorego wrzuca
> sie duzo jagod - tak ze tworza gruba warstwe - mam tylko pytanie - czy te
> owoce niebeda suche? A jesli tak, to co zrobic zeby nie byly.
>
> Wklejam przepis, ktory znalazlam :)
>
> Ciasto chyba to
>
> 3 szklanki maki
> 4 zoltka
> 4 lyzki cukru
> 1 magaryna KASIA
> 1 cukier waniliowy
> 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
>
> Z podanych skladnikow wyrabiamy szybciutko ciasto. Oddzielamy gdzies 1/3
> ciasta i wykladamy do zamrazalnika gdzies na 15 minut. Pozostala czescia
> wykladamy formę.
>
> Na ciasto dajemy jagody gdzies 1/2 kg. Na jagody scieramy na tarce (grube
> oczka) ciasto z zamrazalnika.
>
> Ubijamy piane z 4 bialek z szklanka cukru i wykladamy na ciasto. Wczoraj
> mialam wiec czasu wiec te ubite bialka nalozylam szpryca w takie falki.
>
> Piekarnik elekryczny 170 stopni, czas pieczenia: 1 godzina, kiedy beza
> sie ladnie przyrumieni trzeba wylaczyc gorna grzalke.
>
>
> bardzo bym chciala zrobic dobre ciasto takie w stylu amerykanskiego
> blueberry pie.
> Pomozcie - to dla mamy mojego chlopaka na urodziny wiec sytuacja jest
> poważna ... ;)
>
> Dziekuje z gory i czekam
> Ewa
ja robiłam ostanio właśnie kruche z jagodami i było super , jagody wcale nie
wyschły (chyba że przesadzisz z czasem pieczenia).Podaje przepis na dużą
blache
ciasto :
3 szkl mąki
1 szkl cukru
5 żółtek
3 łyżki śmietany 18%
kostka Kasi
3\4torebki proszku do pieczenia
ciasto zagnieść i wrzucić do lodówki , w tym czasie robie kruszonke według
przepisu podanego mi tu przez Nutinke :
185g mąki
100g cukru
1\2kostki masła
cukier waniliowy
masło podgrzać do wysokiej temp i zalać mąke z cukre i cukrem waniliowym ,
wyrobić krótko i posypać po jagodach ,
Ciasto piec ok 40-50 min w 170 stopniach
smacznego
pozdr Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |