Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Meg" <m...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto z jagodami - pytanie
Date: Fri, 2 Jul 2004 16:28:26 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 68
Message-ID: <cc3red$ma2$1@inews.gazeta.pl>
References: <6...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: agm34.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1088778510 22850 83.16.168.34 (2 Jul 2004 14:28:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 2 Jul 2004 14:28:30 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: magdziedzic
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:206502
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ewa" <e...@v...pl> napisał w wiadomości
news:675b.000001f6.40e54f20@newsgate.onet.pl...
> Witam,
>
> Wyszukalam w googlach duzo roznych przepisow na ciasta z jagodami.
> Chcialabym zrobic takie na kruchym spodzie z kruszonką, do ktorego wrzuca
> sie duzo jagod - tak ze tworza gruba warstwe - mam tylko pytanie - czy te
> owoce niebeda suche? A jesli tak, to co zrobic zeby nie byly.
>
> Wklejam przepis, ktory znalazlam :)
>
> Ciasto chyba to
>
> 3 szklanki maki
> 4 zoltka
> 4 lyzki cukru
> 1 magaryna KASIA
> 1 cukier waniliowy
> 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
>
> Z podanych skladnikow wyrabiamy szybciutko ciasto. Oddzielamy gdzies 1/3
> ciasta i wykladamy do zamrazalnika gdzies na 15 minut. Pozostala czescia
> wykladamy formę.
>
> Na ciasto dajemy jagody gdzies 1/2 kg. Na jagody scieramy na tarce (grube
> oczka) ciasto z zamrazalnika.
>
> Ubijamy piane z 4 bialek z szklanka cukru i wykladamy na ciasto. Wczoraj
> mialam wiec czasu wiec te ubite bialka nalozylam szpryca w takie falki.
>
> Piekarnik elekryczny 170 stopni, czas pieczenia: 1 godzina, kiedy beza
> sie ladnie przyrumieni trzeba wylaczyc gorna grzalke.
>
>
> bardzo bym chciala zrobic dobre ciasto takie w stylu amerykanskiego
> blueberry pie.
> Pomozcie - to dla mamy mojego chlopaka na urodziny wiec sytuacja jest
> poważna ... ;)
>
> Dziekuje z gory i czekam
> Ewa
ja robiłam ostanio właśnie kruche z jagodami i było super , jagody wcale nie
wyschły (chyba że przesadzisz z czasem pieczenia).Podaje przepis na dużą
blache
ciasto :
3 szkl mąki
1 szkl cukru
5 żółtek
3 łyżki śmietany 18%
kostka Kasi
3\4torebki proszku do pieczenia
ciasto zagnieść i wrzucić do lodówki , w tym czasie robie kruszonke według
przepisu podanego mi tu przez Nutinke :
185g mąki
100g cukru
1\2kostki masła
cukier waniliowy
masło podgrzać do wysokiej temp i zalać mąke z cukre i cukrem waniliowym ,
wyrobić krótko i posypać po jagodach ,
Ciasto piec ok 40-50 min w 170 stopniach
smacznego
pozdr Magda
|