Data: 2004-07-02 12:03:45
Temat: Ciasto z jagodami - pytanie
Od: "Ewa" <e...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
Wyszukalam w googlach duzo roznych przepisow na ciasta z jagodami.
Chcialabym zrobic takie na kruchym spodzie z kruszonką, do ktorego wrzuca sie
duzo jagod - tak ze tworza gruba warstwe - mam tylko pytanie - czy te owoce
niebeda suche? A jesli tak, to co zrobic zeby nie byly.
Wklejam przepis, ktory znalazlam :)
Ciasto chyba to
3 szklanki maki
4 zoltka
4 lyzki cukru
1 magaryna KASIA
1 cukier waniliowy
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
Z podanych skladnikow wyrabiamy szybciutko ciasto. Oddzielamy gdzies 1/3
ciasta i wykladamy do zamrazalnika gdzies na 15 minut. Pozostala czescia
wykladamy formę.
Na ciasto dajemy jagody gdzies 1/2 kg. Na jagody scieramy na tarce (grube
oczka) ciasto z zamrazalnika.
Ubijamy piane z 4 bialek z szklanka cukru i wykladamy na ciasto. Wczoraj
mialam wiec czasu wiec te ubite bialka nalozylam szpryca w takie falki.
Piekarnik elekryczny 170 stopni, czas pieczenia: 1 godzina, kiedy beza
sie ladnie przyrumieni trzeba wylaczyc gorna grzalke.
bardzo bym chciala zrobic dobre ciasto takie w stylu amerykanskiego blueberry
pie.
Pomozcie - to dla mamy mojego chlopaka na urodziny wiec sytuacja jest
poważna ... ;)
Dziekuje z gory i czekam
Ewa
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|