Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto z mandarynkami

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto z mandarynkami

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-28 11:54:42

Temat: Re: Ciasto z mandarynkami
Od: "Agusiek" <A...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Mandarynki podzielic na kilka czesci nie obierajac skorek i wyjac pestki.


Fajnie brzmi, tylko mam jedno pytanko, czy te mandarynki mają zostać tylko z
tą białą skórką czy z całą tą wierzchnią wrstwą ???

Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-05-28 12:27:49

Temat: Re: Ciasto z mandarynkami
Od: "slonko" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Przelozyc do miski.
> Wymieszac dobrze z jajkami, mielonymi migdalami, cukrem i proszkiem do
> pieczenia.

Wyprobuje koniecznie :) Tylko jedno pytanie... Nie ma w tym ciescie ani
grama maki, czy to pomylka?

Magda (Wroclaw)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-28 12:49:51

Temat: Re: Ciasto z mandarynkami
Od: "Agusiek" <A...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Wyprobuje koniecznie :) Tylko jedno pytanie... Nie ma w tym ciescie ani
> grama maki, czy to pomylka?


Hmmm... mnie się wydawało, że to te migdały mają załatwić całą tą sprawę,
ale z niecierpliwością czekam na wypowiedź autorki...

Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-28 13:02:40

Temat: Ciasto z mandarynkami
Od: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au> szukaj wiadomości tego autora

Sprawdzone przez moja mame, od ktorej ten przepis dostalam:
Skladniki:
4 soczyste mandarynki
szklanka wody
5 ubitych jaj
250g mielonych migdalow (almond meal)
1 szklanka drobnego cukru (castor sugar)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki platkow migdalowych (flaked almonds)
maslo i maka do wysmarowania foremki

Mandarynki podzielic na kilka czesci nie obierajac skorek i wyjac pestki.
Wlozyc do rondelka, zalac woda i gotowac pod przykrywka przez godzine.
Schlodzic.
Foremke (tortownice 23cm) wysmarowac maslem i oproszyc maka.
Wrzucic ugotowane mandarynki ze skorkami do blendera, ublenderzyc na
jednolita mase. Przelozyc do miski.
Wymieszac dobrze z jajkami, mielonymi migdalami, cukrem i proszkiem do
pieczenia.
Wlac do tortownicy i piec w 190deg C przez godzine. Ochlodzic w tortownicy,
wyjac, odwrocic, ozdobic platkami migdalowymi i smietana (bita).
Od siebie - ja bym te platki migdalowe przyprazyla na zloto...
Moja mama kupuje cale migdaly i miele w mlynku do kawy.
Ania




--
_______________________________
(delete me before replying)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-28 13:34:07

Temat: Re: Ciasto z mandarynkami
Od: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au> szukaj wiadomości tego autora

> Fajnie brzmi, tylko mam jedno pytanko, czy te mandarynki mają zostać tylko
z
> tą białą skórką czy z całą tą wierzchnią wrstwą ???

Z cala skora, jak prosto z drzewa ;-)
Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-29 12:34:45

Temat: Re: Ciasto z mandarynkami
Od: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au> szukaj wiadomości tego autora

> Wyprobuje koniecznie :) Tylko jedno pytanie... Nie ma w tym ciescie ani
> grama maki, czy to pomylka?
Powtarzam, ze sama jeszcze nie pieklam, tylko moja mama, ale o mace nic nie
wspomina. Mysle, ze to jak ten klasyczny tort orzechowy, ktory tez maki w
sobie nie ma, tylko mielone orzechy. Jadlam tez niedawno ciasto czekoladowe
na bazie zmielonych orzechow laskowych (wyobrazcie sobie, z kupnej paczki -
tylko dodac wode albo sok pomaranczowy - co na to Cafe????)
Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Marynata do miesa
ratunku, archiwum
OT do Grzesia
pytanie do Asi Slockiej
drinki - czy to temat kuchenny?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »