| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-28 11:54:42
Temat: Re: Ciasto z mandarynkami
> Mandarynki podzielic na kilka czesci nie obierajac skorek i wyjac pestki.
Fajnie brzmi, tylko mam jedno pytanko, czy te mandarynki mają zostać tylko z
tą białą skórką czy z całą tą wierzchnią wrstwą ???
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-28 12:27:49
Temat: Re: Ciasto z mandarynkami> Przelozyc do miski.
> Wymieszac dobrze z jajkami, mielonymi migdalami, cukrem i proszkiem do
> pieczenia.
Wyprobuje koniecznie :) Tylko jedno pytanie... Nie ma w tym ciescie ani
grama maki, czy to pomylka?
Magda (Wroclaw)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-28 12:49:51
Temat: Re: Ciasto z mandarynkami>
> Wyprobuje koniecznie :) Tylko jedno pytanie... Nie ma w tym ciescie ani
> grama maki, czy to pomylka?
Hmmm... mnie się wydawało, że to te migdały mają załatwić całą tą sprawę,
ale z niecierpliwością czekam na wypowiedź autorki...
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-28 13:02:40
Temat: Ciasto z mandarynkamiSprawdzone przez moja mame, od ktorej ten przepis dostalam:
Skladniki:
4 soczyste mandarynki
szklanka wody
5 ubitych jaj
250g mielonych migdalow (almond meal)
1 szklanka drobnego cukru (castor sugar)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki platkow migdalowych (flaked almonds)
maslo i maka do wysmarowania foremki
Mandarynki podzielic na kilka czesci nie obierajac skorek i wyjac pestki.
Wlozyc do rondelka, zalac woda i gotowac pod przykrywka przez godzine.
Schlodzic.
Foremke (tortownice 23cm) wysmarowac maslem i oproszyc maka.
Wrzucic ugotowane mandarynki ze skorkami do blendera, ublenderzyc na
jednolita mase. Przelozyc do miski.
Wymieszac dobrze z jajkami, mielonymi migdalami, cukrem i proszkiem do
pieczenia.
Wlac do tortownicy i piec w 190deg C przez godzine. Ochlodzic w tortownicy,
wyjac, odwrocic, ozdobic platkami migdalowymi i smietana (bita).
Od siebie - ja bym te platki migdalowe przyprazyla na zloto...
Moja mama kupuje cale migdaly i miele w mlynku do kawy.
Ania
--
_______________________________
(delete me before replying)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-28 13:34:07
Temat: Re: Ciasto z mandarynkami> Fajnie brzmi, tylko mam jedno pytanko, czy te mandarynki mają zostać tylko
z
> tą białą skórką czy z całą tą wierzchnią wrstwą ???
Z cala skora, jak prosto z drzewa ;-)
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-29 12:34:45
Temat: Re: Ciasto z mandarynkami> Wyprobuje koniecznie :) Tylko jedno pytanie... Nie ma w tym ciescie ani
> grama maki, czy to pomylka?
Powtarzam, ze sama jeszcze nie pieklam, tylko moja mama, ale o mace nic nie
wspomina. Mysle, ze to jak ten klasyczny tort orzechowy, ktory tez maki w
sobie nie ma, tylko mielone orzechy. Jadlam tez niedawno ciasto czekoladowe
na bazie zmielonych orzechow laskowych (wyobrazcie sobie, z kupnej paczki -
tylko dodac wode albo sok pomaranczowy - co na to Cafe????)
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |