Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia brazowy cukier

Grupy

Szukaj w grupach

 

brazowy cukier

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-28 11:46:05

Temat: brazowy cukier
Od: "Magda " <m...@j...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy brazowy cukier to cukier skarmelizowany, ktory mozna dostac w sklepach?
Takie polupane bursztynki? magda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-05-28 11:57:39

Temat: Re: brazowy cukier
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


>
> Czy brazowy cukier to cukier skarmelizowany, ktory mozna dostac w sklepach?
> Takie polupane bursztynki? magda

niekoniecznie. Cukier brązowy to cukier nierafinowany, najczęściej z
trzciny cukrowej.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-28 12:13:47

Temat: Re: brazowy cukier
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magda napisala:

> Czy brazowy cukier to cukier skarmelizowany, ktory mozna dostac w sklepach?
> Takie polupane bursztynki? magda

Myślę, ze chodzi o cukier trzcinowy.

Krycha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-28 20:57:57

Temat: Re: brazowy cukier
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 28 May 2002 13:57:39 +0200, Waldemar Krzok
<w...@u...fu-berlin.de> wrote:

>
>>
>> Czy brazowy cukier to cukier skarmelizowany, ktory mozna dostac w sklepach?
>> Takie polupane bursztynki? magda
>
>niekoniecznie. Cukier brązowy to cukier nierafinowany, najczęściej z
>trzciny cukrowej.

Raczej nie z burakow bo nierafinowany buraczany smierdzi karbidem az
nos skreca...

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-29 11:07:08

Temat: Re: brazowy cukier
Od: <v...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czy brazowy cukier to cukier skarmelizowany, ktory mozna dostac w sklepach?
> Takie polupane bursztynki? magda

Zdecydowanie chodzi o cukier z trzciny cukrowej. Nie wiem dokładnie, gdzie
można go dostać, ale powinien się kręcić w pobliżu sklepów herbacianych. Być
może tez w sklepach z kawą i egzotycznymi przyprawami. Ostatecznie można iść do
sieciowej kawiarni (Tchibo, Coffe Heaven itd) i wziąć trochę w torebkach :-)

Coleman


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-29 19:49:12

Temat: Re: brazowy cukier
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


>>> Czy brazowy cukier to cukier skarmelizowany, ktory mozna dostac w
>>> sklepach? Takie polupane bursztynki? magda
>>
>>niekoniecznie. Cukier brązowy to cukier nierafinowany, najczęściej z
>>trzciny cukrowej.
>
> Raczej nie z burakow bo nierafinowany buraczany smierdzi karbidem az
> nos skreca...
>

zadza się. Dlatego napisałem najczęściej. W 1991 roku w Moskwie dostałem
brązowy z buraków :-(

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-04 09:24:09

Temat: Re: brazowy cukier
Od: PatryCCCja <k...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

v...@w...pl wrote:
> > Czy brazowy cukier to cukier skarmelizowany, ktory mozna dostac w sklepach?
> > Takie polupane bursztynki? magda
>
> Zdecydowanie chodzi o cukier z trzciny cukrowej. Nie wiem dokładnie, gdzie
> można go dostać, ale powinien się kręcić w pobliżu sklepów herbacianych. Być
> może tez w sklepach z kawą i egzotycznymi przyprawami. Ostatecznie można iść do
> sieciowej kawiarni (Tchibo, Coffe Heaven itd) i wziąć trochę w torebkach :-)

cukier moze byc z trzciny a moze byc z burakow cukrowych. niezaleznie od
surowca moze byc brazowy (nierafinowany) lub bialy (rafinowany). ale tak
jak chlopaki juz mowili z burakow smierdzi, dlatego nie radze sie zaciagac
mocno nad torebka jesli ktos chce sprawdzic ;) ale pozniej to co sie nim
slodzi juz na szczescie nie smierdzi :) choc szczerze mowiac jesli o
slodzenie napoi chodzi to nie wiem bo nigdy nie slodze.

na koniec moze jeszcze mala ciekawostka: jesli chodzi o scislosc to brazowy
nie zawsze znaczy nierafinowany. bo technologia jest taka ze z masy plynnej
mozna otrzymac krysztalki cukru nierafinowanego lub poddac rafinacji i
otrzymac melase i mase oczyszczona, z ktorej sie otrzymuje cukier bialy.
nie wiadomo dlaczego, i jake przeslanki ekonomiczne o tym decyduja, nieraz
cukrownie robia tak ze oddzielaja melase, trzymaja ja osobno, a pozniej
lacza ja z powrotem i sprzedaja jako cukier brazowy wlasnie. czyli brazowy
moze byc nierafinowany lub rafinowany i ponownie laczony z melasa.

pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-20 08:18:20

Temat: Re: brazowy cukier
Od: <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Czy brazowy cukier to cukier skarmelizowany, ktory mozna dostac w sklepach?
> > Takie polupane bursztynki? magda
>
> Zdecydowanie chodzi o cukier z trzciny cukrowej. Nie wiem dokładnie, gdzie
> można go dostać, ale powinien się kręcić w pobliżu sklepów herbacianych. Być
> może tez w sklepach z kawą i egzotycznymi przyprawami. Ostatecznie można iść
do
> sieciowej kawiarni (Tchibo, Coffe Heaven itd) i wziąć trochę w torebkach :-)
>
> Ten cukier można też dostać w supermarketach, w półkilowych, brązowych
pudełkach z napisem: Cukier królewski Cukier brązowy.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ciasto z mandarynkami
Marynata do miesa
ratunku, archiwum
OT do Grzesia
pytanie do Asi Slockiej

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »