Message-ID: <3...@s...pl>
Date: Tue, 04 Jun 2002 11:24:09 +0200
From: PatryCCCja <k...@s...pl>
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: brazowy cukier
References: <acvqlq$cff$1@info.cyf-kr.edu.pl>
<7...@n...onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: nat.mikrus.pw.edu.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.117.184.19
X-Trace: news.vogel.pl 1023182545 nat.mikrus.pw.edu.pl (4 Jun 2002 11:22:25 +0200)
Lines: 30
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.117.184.19
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!news.cyf-kr.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!ne
ws.onet.pl!news.vogel.pl!nnrp!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:110907
Ukryj nagłówki
v...@w...pl wrote:
> > Czy brazowy cukier to cukier skarmelizowany, ktory mozna dostac w sklepach?
> > Takie polupane bursztynki? magda
>
> Zdecydowanie chodzi o cukier z trzciny cukrowej. Nie wiem dokładnie, gdzie
> można go dostać, ale powinien się kręcić w pobliżu sklepów herbacianych. Być
> może tez w sklepach z kawą i egzotycznymi przyprawami. Ostatecznie można iść do
> sieciowej kawiarni (Tchibo, Coffe Heaven itd) i wziąć trochę w torebkach :-)
cukier moze byc z trzciny a moze byc z burakow cukrowych. niezaleznie od
surowca moze byc brazowy (nierafinowany) lub bialy (rafinowany). ale tak
jak chlopaki juz mowili z burakow smierdzi, dlatego nie radze sie zaciagac
mocno nad torebka jesli ktos chce sprawdzic ;) ale pozniej to co sie nim
slodzi juz na szczescie nie smierdzi :) choc szczerze mowiac jesli o
slodzenie napoi chodzi to nie wiem bo nigdy nie slodze.
na koniec moze jeszcze mala ciekawostka: jesli chodzi o scislosc to brazowy
nie zawsze znaczy nierafinowany. bo technologia jest taka ze z masy plynnej
mozna otrzymac krysztalki cukru nierafinowanego lub poddac rafinacji i
otrzymac melase i mase oczyszczona, z ktorej sie otrzymuje cukier bialy.
nie wiadomo dlaczego, i jake przeslanki ekonomiczne o tym decyduja, nieraz
cukrownie robia tak ze oddzielaja melase, trzymaja ja osobno, a pozniej
lacza ja z powrotem i sprzedaja jako cukier brazowy wlasnie. czyli brazowy
moze byc nierafinowany lub rafinowany i ponownie laczony z melasa.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|