Data: 2002-06-04 09:24:09
Temat: Re: brazowy cukier
Od: PatryCCCja <k...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
v...@w...pl wrote:
> > Czy brazowy cukier to cukier skarmelizowany, ktory mozna dostac w sklepach?
> > Takie polupane bursztynki? magda
>
> Zdecydowanie chodzi o cukier z trzciny cukrowej. Nie wiem dokładnie, gdzie
> można go dostać, ale powinien się kręcić w pobliżu sklepów herbacianych. Być
> może tez w sklepach z kawą i egzotycznymi przyprawami. Ostatecznie można iść do
> sieciowej kawiarni (Tchibo, Coffe Heaven itd) i wziąć trochę w torebkach :-)
cukier moze byc z trzciny a moze byc z burakow cukrowych. niezaleznie od
surowca moze byc brazowy (nierafinowany) lub bialy (rafinowany). ale tak
jak chlopaki juz mowili z burakow smierdzi, dlatego nie radze sie zaciagac
mocno nad torebka jesli ktos chce sprawdzic ;) ale pozniej to co sie nim
slodzi juz na szczescie nie smierdzi :) choc szczerze mowiac jesli o
slodzenie napoi chodzi to nie wiem bo nigdy nie slodze.
na koniec moze jeszcze mala ciekawostka: jesli chodzi o scislosc to brazowy
nie zawsze znaczy nierafinowany. bo technologia jest taka ze z masy plynnej
mozna otrzymac krysztalki cukru nierafinowanego lub poddac rafinacji i
otrzymac melase i mase oczyszczona, z ktorej sie otrzymuje cukier bialy.
nie wiadomo dlaczego, i jake przeslanki ekonomiczne o tym decyduja, nieraz
cukrownie robia tak ze oddzielaja melase, trzymaja ja osobno, a pozniej
lacza ja z powrotem i sprzedaja jako cukier brazowy wlasnie. czyli brazowy
moze byc nierafinowany lub rafinowany i ponownie laczony z melasa.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|