Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co do zawijańców?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co do zawijańców?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 113


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2010-06-09 21:55:00

Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: "Bożena" <n...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

"E." <> wrote in message news:huoq10$a8t$4@news.net.icm.edu.pl...
> Do zrazów wołowych IMO najlepsze są owoce marynowane - agrest. śliwki lub
> gruszki w occie.
> Ale jak nie zrobilaś jesienią, to raczej nie kupisz - to wybitnie domowe
> przetwory.

Z tym "nie kupisz" to bym nie przesadzała np. "Rolnik" ma w swojej ofercie,
a i u innych producentów widziałam. Smak pewno nie ten co przy "domowych",
ale na bezrybiu i rak może się nadać, jak ktoś się zaprze... ;)

Bożena.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


32. Data: 2010-06-10 02:26:21

Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"E." <e...@o...pl> wrote in message
news:huopt8$a8t$3@news.net.icm.edu.pl...
> medea pisze:
>
>> Pomidor z kiszonym ogórkiem jakoś mi nie współgra. Ale może kiedyś
>> wypróbuję.
>
> Pomidor nie gra ze świeżym ogórkiem. Z malosolnym jest ok.
>
> E.

Coś ci się... Podstawowa sałatka to pomidory i świeże ogórki (gruntowe),
cebula - wszystko pokrojone w talarki, odrobina soli i pieprzu, śmietana.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


33. Data: 2010-06-10 05:53:49

Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: "E." <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista pisze:
> "E." <e...@o...pl> wrote in message
> news:huopt8$a8t$3@news.net.icm.edu.pl...
>> medea pisze:
>>
>>> Pomidor z kiszonym ogórkiem jakoś mi nie współgra. Ale może kiedyś
>>> wypróbuję.
>> Pomidor nie gra ze świeżym ogórkiem. Z malosolnym jest ok.
>>
>> E.
>
> Coś ci się...

Kwestia gustu. Ja takiego połaczenia nie trawię.
E.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


34. Data: 2010-06-10 06:00:44

Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <X...@p...fm> napisał w wiadomości
news:4c0f670d$0$19173$65785112@news.neostrada.pl...
> Co można by podać jako surówkę (ew. jarzynkę) do zrazów wołowych
> zawijanych? Zależy mi, żeby było prawie tradycyjnie po polsku (nie musi
> być ortodoksyjnie, ale bez oliwek i takich tam), a do tego elegancko, bo
> dla ważnych gości z zagranicy.
> Buraczki raczej odpadają, bo jako zupę podam chłodnik z botwinki, więc
> byłoby zbyt buraczkowo. Kapusty modrej nie umiem robić, a zresztą teraz
> chyba nie ma dobrej (nie widziałam). Sałata ze śmietaną wygląda w sumie
> mało apetycznie. Myślałam o sałatce z brokułów na zimno. Może macie na nią
> jakiś sposób?
> A może podsuniecie jakieś inne pomysły?
>
> Pozdrawiam
> Ewa

1. zasmazana kapusta
2. surowka z kiszonej kapusty (z cebua, polane oliwa z oliwek)
3. pomidor+cebula, posypane bazylia, polane oliwa lub sosem vinerget
4. salata + pomidor + cebula polane sosem smietanowo-majonezowo-jogurtowym
5. kiszony ogorek (i wszelakie jego wariacje salatkowe)
6. marchewka z groszkem "na slodko" (do gotujacej sie marchewki z groszkiem
dodajesz odrobine cukru, troszeczke soli, a pod koniec gotowania zageszczasz
maka)
7. sama marchewka (mloda, mala, gotowana w calosci, podsmazona na masle po
przekrojeniu wzdluz na pol) polana maslem
8. sam groszek (robiony podobnie jak marchewka z groszkiem)
9. sama marchewka (krojona w kostke, robiona jak marchewka z groszkiem)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


35. Data: 2010-06-10 06:01:29

Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4c104d54$0$2605$65785112@news.neostrada.pl...
> "E." <e...@o...pl> wrote in message
> news:huopt8$a8t$3@news.net.icm.edu.pl...
>> medea pisze:
>>
>>> Pomidor z kiszonym ogórkiem jakoś mi nie współgra. Ale może kiedyś
>>> wypróbuję.
>>
>> Pomidor nie gra ze świeżym ogórkiem. Z malosolnym jest ok.
>>
>> E.
>
> Coś ci się... Podstawowa sałatka to pomidory i świeże ogórki (gruntowe),
> cebula - wszystko pokrojone w talarki, odrobina soli i pieprzu, śmietana.

Zgadza sie. takie sa przepisy. Z jednym malym ale - takie polaczenie zabija
witamine C niestety...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


36. Data: 2010-06-10 06:03:30

Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: Qrczak <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2010-06-09 17:59, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> Qrczak pisze:
>> Do tego cebula i duuuużo świeżo zmielonego pieprzu.
>
> To, jak rozumiem, dla zabicia dysonansu smakowego. ;)

Generalnie lubię pieprzyć.

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


37. Data: 2010-06-10 06:27:54

Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: "E." <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Bożena pisze:
> "E." <> wrote in message news:huoq10$a8t$4@news.net.icm.edu.pl...
>> Do zrazów wołowych IMO najlepsze są owoce marynowane - agrest. śliwki lub
>> gruszki w occie.
>> Ale jak nie zrobilaś jesienią, to raczej nie kupisz - to wybitnie domowe
>> przetwory.
>
> Z tym "nie kupisz" to bym nie przesadzała np. "Rolnik" ma w swojej ofercie,
> a i u innych producentów widziałam. Smak pewno nie ten co przy "domowych",
> ale na bezrybiu i rak może się nadać, jak ktoś się zaprze... ;)
>

A to zwracam honor :) Przetworów nie kupuję, więc nawet nie wiem co tam
w markecie na półkach stoi :(

E.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


38. Data: 2010-06-10 06:28:51

Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: "E." <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:

> Nosz, mam dosyć tego Twojego ciągłego wywyższania się ponad innych!
> ;-PPP
>
Sio durna na psp o swoich upławach dyskutować.
Tu kuchnia jest a nie sklep z rybami.

E.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


39. Data: 2010-06-10 06:54:37

Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"E." <e...@o...pl> wrote in message
news:hupuld$7do$1@news.net.icm.edu.pl...
> Panslavista pisze:
>> "E." <e...@o...pl> wrote in message
>> news:huopt8$a8t$3@news.net.icm.edu.pl...
>>> medea pisze:
>>>
>>>> Pomidor z kiszonym ogórkiem jakoś mi nie współgra. Ale może kiedyś
>>>> wypróbuję.
>>> Pomidor nie gra ze świeżym ogórkiem. Z malosolnym jest ok.
>>>
>>> E.
>>
>> Coś ci się...
>
> Kwestia gustu. Ja takiego połaczenia nie trawię.
> E.

Pewnie nawet nie wiesz, że to była najczęściej jadana surówka sezonowa,
dopóki nie wmówiono ludziom, że kwas z ogórków zabija witaminę "C". I ciągle
się o tym zapomina, ze łyżeczka siekanej zielonej pietruszki zaspokaja
dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, więc jeżeli zjesz tę pietruszke rano
to spokojnie możesz zjeść w trakcie objadu michę tej przesmacznej surówki.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


40. Data: 2010-06-10 06:58:54

Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:4c107f88$0$2584$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "medea" <X...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:4c0f670d$0$19173$65785112@news.neostrada.pl...
>> Co można by podać jako surówkę (ew. jarzynkę) do zrazów wołowych
>> zawijanych? Zależy mi, żeby było prawie tradycyjnie po polsku (nie musi
>> być ortodoksyjnie, ale bez oliwek i takich tam), a do tego elegancko, bo
>> dla ważnych gości z zagranicy.
>> Buraczki raczej odpadają, bo jako zupę podam chłodnik z botwinki, więc
>> byłoby zbyt buraczkowo. Kapusty modrej nie umiem robić, a zresztą teraz
>> chyba nie ma dobrej (nie widziałam). Sałata ze śmietaną wygląda w sumie
>> mało apetycznie. Myślałam o sałatce z brokułów na zimno. Może macie na
>> nią jakiś sposób?
>> A może podsuniecie jakieś inne pomysły?
>>
>> Pozdrawiam
>> Ewa
>
> 1. zasmazana kapusta
> 2. surowka z kiszonej kapusty (z cebua, polane oliwa z oliwek)
> 3. pomidor+cebula, posypane bazylia, polane oliwa lub sosem vinerget
> 4. salata + pomidor + cebula polane sosem smietanowo-majonezowo-jogurtowym
> 5. kiszony ogorek (i wszelakie jego wariacje salatkowe)
> 6. marchewka z groszkem "na slodko" (do gotujacej sie marchewki z
> groszkiem dodajesz odrobine cukru, troszeczke soli, a pod koniec gotowania
> zageszczasz maka)
> 7. sama marchewka (mloda, mala, gotowana w calosci, podsmazona na masle po
> przekrojeniu wzdluz na pol) polana maslem
> 8. sam groszek (robiony podobnie jak marchewka z groszkiem)
> 9. sama marchewka (krojona w kostke, robiona jak marchewka z groszkiem)

Kalarepa pokrojona w słomkę i zrobiona jak marchewka z groszkiem, może
też być z groszkiem. Warunek musi być bez łyka - a więc młoda lub góra
kalarepy (dół wtedy bez krojenia gotujemy w zupie "na smak". Może to być też
rzodkiewka "z wody" polana bułką tartą zrumienioną na masełku. Podobnie może
być przyrządzona brukiew lub rzepa.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5 ... 10 ... 12


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Bazylia do mrożenia?
Kawa
pisklęta skowronka
Re: CRUISE PORT
PRACE

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »