Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!newsgate.
news.xs4all.nl!194.109.133.84.MISMATCH!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed5.news.xs4all
.nl!xs4all!feeder3.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!209.197.12.242.MISMATCH!
nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.new
s.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-
mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <4c0f670d$0$19173$65785112@news.neostrada.pl>
<4c107f88$0$2584$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Co do zawijańców?
Date: Thu, 10 Jun 2010 08:58:54 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Lines: 40
Message-ID: <4c108d32$0$2582$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.248.214
X-Trace: 1276153138 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2582 83.6.248.214:1064
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:328333
Ukryj nagłówki
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:4c107f88$0$2584$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "medea" <X...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:4c0f670d$0$19173$65785112@news.neostrada.pl...
>> Co można by podać jako surówkę (ew. jarzynkę) do zrazów wołowych
>> zawijanych? Zależy mi, żeby było prawie tradycyjnie po polsku (nie musi
>> być ortodoksyjnie, ale bez oliwek i takich tam), a do tego elegancko, bo
>> dla ważnych gości z zagranicy.
>> Buraczki raczej odpadają, bo jako zupę podam chłodnik z botwinki, więc
>> byłoby zbyt buraczkowo. Kapusty modrej nie umiem robić, a zresztą teraz
>> chyba nie ma dobrej (nie widziałam). Sałata ze śmietaną wygląda w sumie
>> mało apetycznie. Myślałam o sałatce z brokułów na zimno. Może macie na
>> nią jakiś sposób?
>> A może podsuniecie jakieś inne pomysły?
>>
>> Pozdrawiam
>> Ewa
>
> 1. zasmazana kapusta
> 2. surowka z kiszonej kapusty (z cebua, polane oliwa z oliwek)
> 3. pomidor+cebula, posypane bazylia, polane oliwa lub sosem vinerget
> 4. salata + pomidor + cebula polane sosem smietanowo-majonezowo-jogurtowym
> 5. kiszony ogorek (i wszelakie jego wariacje salatkowe)
> 6. marchewka z groszkem "na slodko" (do gotujacej sie marchewki z
> groszkiem dodajesz odrobine cukru, troszeczke soli, a pod koniec gotowania
> zageszczasz maka)
> 7. sama marchewka (mloda, mala, gotowana w calosci, podsmazona na masle po
> przekrojeniu wzdluz na pol) polana maslem
> 8. sam groszek (robiony podobnie jak marchewka z groszkiem)
> 9. sama marchewka (krojona w kostke, robiona jak marchewka z groszkiem)
Kalarepa pokrojona w słomkę i zrobiona jak marchewka z groszkiem, może
też być z groszkiem. Warunek musi być bez łyka - a więc młoda lub góra
kalarepy (dół wtedy bez krojenia gotujemy w zupie "na smak". Może to być też
rzodkiewka "z wody" polana bułką tartą zrumienioną na masełku. Podobnie może
być przyrządzona brukiew lub rzepa.
|