Data: 2010-06-10 06:58:54
Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:4c107f88$0$2584$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "medea" <X...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:4c0f670d$0$19173$65785112@news.neostrada.pl...
>> Co można by podać jako surówkę (ew. jarzynkę) do zrazów wołowych
>> zawijanych? Zależy mi, żeby było prawie tradycyjnie po polsku (nie musi
>> być ortodoksyjnie, ale bez oliwek i takich tam), a do tego elegancko, bo
>> dla ważnych gości z zagranicy.
>> Buraczki raczej odpadają, bo jako zupę podam chłodnik z botwinki, więc
>> byłoby zbyt buraczkowo. Kapusty modrej nie umiem robić, a zresztą teraz
>> chyba nie ma dobrej (nie widziałam). Sałata ze śmietaną wygląda w sumie
>> mało apetycznie. Myślałam o sałatce z brokułów na zimno. Może macie na
>> nią jakiś sposób?
>> A może podsuniecie jakieś inne pomysły?
>>
>> Pozdrawiam
>> Ewa
>
> 1. zasmazana kapusta
> 2. surowka z kiszonej kapusty (z cebua, polane oliwa z oliwek)
> 3. pomidor+cebula, posypane bazylia, polane oliwa lub sosem vinerget
> 4. salata + pomidor + cebula polane sosem smietanowo-majonezowo-jogurtowym
> 5. kiszony ogorek (i wszelakie jego wariacje salatkowe)
> 6. marchewka z groszkem "na slodko" (do gotujacej sie marchewki z
> groszkiem dodajesz odrobine cukru, troszeczke soli, a pod koniec gotowania
> zageszczasz maka)
> 7. sama marchewka (mloda, mala, gotowana w calosci, podsmazona na masle po
> przekrojeniu wzdluz na pol) polana maslem
> 8. sam groszek (robiony podobnie jak marchewka z groszkiem)
> 9. sama marchewka (krojona w kostke, robiona jak marchewka z groszkiem)
Kalarepa pokrojona w słomkę i zrobiona jak marchewka z groszkiem, może
też być z groszkiem. Warunek musi być bez łyka - a więc młoda lub góra
kalarepy (dół wtedy bez krojenia gotujemy w zupie "na smak". Może to być też
rzodkiewka "z wody" polana bułką tartą zrumienioną na masełku. Podobnie może
być przyrządzona brukiew lub rzepa.
|