« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-31 16:50:33
Temat: Co dzis macie na obiad/kolacje?U nas:
- chile con carne, ryz,
- surowka Anki, zielony groszek, salata oraz
- pieczone jablka z sosem waniliowym (jablka wydrazone , napchane
rodzynkami, cynamonem i posiekanymi suszonymi sliwkami do wypeku.
(mozna wepchnac jakies konfitury) Polane lekko syropem typu
klonowy , odrobina masla na to, upiec.. Jesc z tym sosem do
znudzenia jesli jablka sa giganty
Ide jesc,
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-31 17:48:47
Temat: Odp: Co dzis macie na obiad/kolacje? Musi byc przepyszne !
Tylko czemu nie ma zrazika,steku minuten albo cieleciny
duszonej w papryce ?
Same jarskie potrawy ? Boisz sie Croitzwelda-Jacoba ?
Dodal bym lekka zupe kalafiorowo-koperkowa na odrobinie
maselka
Napisz nam w wolnej chwili o zastosowaniu karczochów w
oliwie ziolowej . Jadlas kiedys orzechy pistacjowe w miodzie
akacjowym ? Pokazaly sie (okolo 30zl) za sloiczek.
Pozdrawiam :
Orion
---------------------------
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:ae2cct8ahe9128369shtd10hhgrifckhmm@4ax.com...
> U nas:
> - chile con carne, ryz,
> - surowka Anki, zielony groszek, salata oraz
> - pieczone jablka z sosem waniliowym (jablka wydrazone , napchane
> rodzynkami, cynamonem i posiekanymi suszonymi sliwkami do wypeku.
> (mozna wepchnac jakies konfitury) Polane lekko syropem typu
> klonowy , odrobina masla na to, upiec.. Jesc z tym sosem do
> znudzenia jesli jablka sa giganty
>
> Ide jesc,
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-31 18:21:50
Temat: Re: Odp: Co dzis macie na obiad/kolacje?On Sat, 31 Mar 2001 19:48:47 +0200, "Orion" <o...@h...pl>
wrote:
> Musi byc przepyszne !
> Tylko czemu nie ma zrazika,steku minuten albo cieleciny
>duszonej w papryce ?
> Same jarskie potrawy ? Boisz sie Croitzwelda-Jacoba ?
>Dodal bym lekka zupe kalafiorowo-koperkowa na odrobinie
>maselka
>
> Napisz nam w wolnej chwili o zastosowaniu karczochów w
>oliwie ziolowej . Jadlas kiedys orzechy pistacjowe w miodzie
>akacjowym ? Pokazaly sie (okolo 30zl) za sloiczek.
> Pozdrawiam :
> Orion
>---------------------------
>
chile con carne BYLO (sagan wylizany..) z wieprzowym mielonym.
Zup w zasadzie nie jadamy ( a jesli, to jako danie glowne -
wielkie z wkladka, do tego chleb z serem albo co)
Creutzwelda Jacoka sie boje, prawda. Ale i tak jemy tylko albo
wieprzowine albo kurczka i juz. I coraz mniej...
zapomnialam o karczochach - nigdy w zyciu nie jadlam - jesli sa w
zalewie oliwno-octowej (albo tylko oliwnej), to stosuj jako czesc
przystaweczki, np patrz wyzej - suszone pomidorki, albo prosto ze
sloika jako tzw jarzynke do roznych dan, takich
francusko-wloskich.
Orzechy w miodzie jadlam (podobno to jest w Jakims sklepie co sie
nazywa Market Europa czy jakos tam. ). Wydaje mi sie, ze cena
przewyzsza smak. Natomiast jadlam tu dzem albo morelowy albo
brzokwiniowy z calymi blanszowanymi migdalami. Wyjadlam cale
migdaly, byl to bowiem moj prywatny dzem, kupiony dla
kwadratowego sloika...:)
rozciagam sie w czasie i przestrzeni, wiec ide
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-31 21:18:49
Temat: Menu obiadowe z ciastem - przegląd spiżarki... ;-))) [Było: Co dzis macie na obiad/kolacje?]
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal...
> U nas:
> - chile con carne, ryz,
> - surowka Anki, zielony groszek, salata oraz
> - pieczone jablka z sosem waniliowym (jablka wydrazone , napchane
> rodzynkami, cynamonem i posiekanymi suszonymi sliwkami do wypeku.
> (mozna wepchnac jakies konfitury) Polane lekko syropem typu
> klonowy , odrobina masla na to, upiec.. Jesc z tym sosem do
> znudzenia jesli jablka sa giganty
A ja dzisiaj robiłam obiadku na jedyne dwanaście osób...
Obiadek był bez zupy ale jakie drugie danie... ;-)))
ziemnaiaczki tradycyjnie z wody...
sałata na trzy sposoby: ze śmietana i cukrem, z winegretem, i z jogurtem
naturalnym.
warzywa gotowane na parze - kalafior, marchew, brokuły - bez omasty...
sałatkę z groszku, kukurydzy, kiełków różnych i pomidorów...
i pieczona pierś z indyka a la Asia... mniamnnieczko...
do tego na deser pyszne ciasto - przegląd spiżarki...
Udało się ciasto pysznie...
a jak robiłam...
Była to pewna wariacja na temat ciasta bananowego Magdaleny Bassett,ale bez
bananów i orzechów włoskich - miałam gości uczulonych na te składniki....
A więc...
2 jajka, 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, łyżkę miodu spadziowego i 1/4
szklanki oleju zmiksowałam dodałam 1/2 szklanki mąki wymieszaną z mocno
czubatą łyżeczką proszku do pieczenia i zmiksowałam dodałam jeszcze 1/2
słoika powideł śliwkowych i szklankę mąki i jeszcze raz zmiksowałam...
dodałam 100g migdałów, 100g papai suszonej, 4 rodzynki (sztuki - tyle było w
szafce :-))) i kilka daktyli... ciach do piekarnika na 40 minut i było
pysznościowe... ;-)))
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-01 09:23:50
Temat: Re: Re: Co dzis macie na obiad/kolacje?Witaj!
Dzisiaj mam tradycyjnego kurczaka pieczonego na grilu- zdrowy, bo nie ma
tluszczu
Pozdrawiam
Wiesia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-02 10:40:24
Temat: Re: Re: Co dzis macie na obiad/kolacje?Użytkownik "Wieslawa Sitarska" <w...@p...ckp.pl> napisał w wiadomości
news:3ac6f312$1@news.vogel.pl...
> Dzisiaj mam tradycyjnego kurczaka pieczonego na grilu- zdrowy, bo nie ma
> tluszczu
A ja mialam (to juz wczoraj) zurek, szaszlyki z grilla a na deser "Fruit
Cobbler" czyli owoce z kruszonka wg przepisu Magdaleny Basset (dalam jablka
i brzoskwinie (te drugie to z puszki) z lodami waniliowymi.
Goscie zachwycali sie zwlaszcza deserem. Mniam mniam...
:-) Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |