| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2011-06-08 13:24:12
Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?Paulinka wrote:
> W dniu 2011-06-08 14:58, Ikselka pisze:
>> O bardzo dobry pomysł. Zanotowane :-)
>>>
>>> A i tak najlepszy obiad na lato: młode ziemniaczki z koperkiem i
>>> świezymi skwarkami + zsiadłe mleko :-)
>>
>> ...plus jajo sadzone obowiazkowo.
>>
>> Kasza gryczana - bez koperku, lecz ze skwarkami, plus jajo sadzone, plus
>> buraczki.
>
> Nie próbowałam nigdy takiego połączenia. Spróbuję.
Ja jadam, ale nie z buraczkami. Raczej sałata ze śmietaną, albo pomidor z
cebulką, ogórek kiszony, ostatecznie.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2011-06-08 13:25:04
Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?Paulinka wrote:
> W dniu 2011-06-08 15:12, Aicha pisze:
>> W dniu 2011-06-08 15:07, Paulinka pisze:
>>
>>>> Bez zupy,bo za gorąco jest.
>>>
>>> Za mną chodzi krupnik na młodej marchewce i ziemniakach, posypany
>>> sowicie natką pietruszki.
>>
>> O, właśnie, właśnie... rozmrażam udko (ale z koperkiem, natka fuj;).
>
> Rosjanie odkryli ostatnio nowe możliwości niepozornej natki, ja bym nie
> rezygnowała ;)
Chyba jendak nie natki, tylko pietruszki, z naciskiem na nasiona;-)
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2011-06-08 13:26:15
Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?W dniu 2011-06-08 15:19, krys pisze:
> Paulinka wrote:
>
>> W dniu 2011-06-08 14:47, krys pisze:
>>> Paulinka wrote:
>>>
>>>> W dniu 2011-06-08 14:21, krys pisze:
>>>>> Paulinka wrote:
>>>>> Niektórym Opatrzność dała
>>>>>> dobrą przemianę materii i przywilej rozkoszowania się dobrym jedzeniem
>>>>>> bez patrzenia na tabelę kalorii 3333-)
>>>>
>>>>>> Paulinka w 7 miesiącu ciąży rozmiar 38 :-))))))))))
>>>>>
>>>>> Nie ma sprawiedliwości na tym świecie...
>>>>>
>>>>> U mnie dziś mielone, ziemniaki z koperkiem i mizeria ze szczypiorkiem z
>>>>> ogródka i prawdziwą śmietaną.
>>>>
>>>> Jako że sezon ogórkowy ostatnio nabrał nowego znaczenia, zapomniałam o
>>>> mizerii :) Dzięki!
>>>
>>> Nie za ma co. Dzięki nam trochę mniej zbankrutują hodowcy ogórków;-)
>>
>> Przed epidemią E.coli szła fama, że mają klęską urodzaju przez pogodę.
>> Taki żywot rolnika.
>
> Podziękowania powinni wysłać mediom.
>>
>>>>> Jutro makaron z brokułem, czosnkiem i serem.
>>>>
>>>> O bardzo dobry pomysł. Zanotowane :-)
>>>
>>> A i tak najlepszy obiad na lato: młode ziemniaczki z koperkiem i świezymi
>>> skwarkami + zsiadłe mleko :-)
>>
>> Otóż to :)
>
> Ja mam jeszcze jeden patent, z dzieciństwa na Podlasiu, ale tego oprócz mnie
> to chyba nikt tu nie je;-)
> Ziemniaki z barszczem z wiśni, zwanym wiśnianką.
To już ekstremalne klimaty mojej mamy, chociaż ona barszcz z wiśni je z
lanymi kluskami :)
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2011-06-08 13:27:42
Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?W dniu 2011-06-08 15:14, Paulinka pisze:
>>> Za mną chodzi krupnik na młodej marchewce i ziemniakach, posypany
>>> sowicie natką pietruszki.
>>
>> O, właśnie, właśnie... rozmrażam udko (ale z koperkiem, natka fuj;).
>
> Rosjanie odkryli ostatnio nowe możliwości niepozornej natki, ja bym nie
rezygnowała ;)
Czy one mają coś wspólnego z paragwajską pietruszką pięciopalczastą? ;)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2011-06-08 13:29:01
Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?W dniu 2011-06-08 15:25, krys pisze:
> Paulinka wrote:
>
>> W dniu 2011-06-08 15:12, Aicha pisze:
>>> W dniu 2011-06-08 15:07, Paulinka pisze:
>>>
>>>>> Bez zupy,bo za gorąco jest.
>>>>
>>>> Za mną chodzi krupnik na młodej marchewce i ziemniakach, posypany
>>>> sowicie natką pietruszki.
>>>
>>> O, właśnie, właśnie... rozmrażam udko (ale z koperkiem, natka fuj;).
>>
>> Rosjanie odkryli ostatnio nowe możliwości niepozornej natki, ja bym nie
>> rezygnowała ;)
>
> Chyba jendak nie natki, tylko pietruszki, z naciskiem na nasiona;-)
No to jednak fazy nie będzie. Siew pietruchy odbywa się tylko raz do
roku późną wiosną ;)
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2011-06-08 13:29:38
Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?Dnia Wed, 08 Jun 2011 15:07:28 +0200, Paulinka napisał(a):
> W dniu 2011-06-08 14:56, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 08 Jun 2011 12:56:56 +0200, Paulinka napisał(a):
>>
>> Pieczony królik (wcześniej 24 h w marynacie), ziemniaki, fasolka mamut
>> gotowana.
>
> A co ona za jedna ta fasolka mamut? Swojej zwykłej szparagowej jeszcze
> nie mamy.
To taka fasola TEŻ szparagowa, o wielkich (dł. nawet do niemal 40 cm),
delikatnych, zielonych (są inne kolory, ale lubię tylko zieloną), płaskich
i szerokich na 2-3 cm strąkach, pnąca. Mam w tunelu, ale tę kupiłam w
Tesco, bo w tunelu dopiero kwitnie. Pyszności fasola!
http://tiny.pl/hf5pj
>
>> Bez zupy,bo za gorąco jest.
>
> Za mną chodzi krupnik na młodej marchewce i ziemniakach, posypany
> sowicie natką pietruszki.
O, tak, tak - krupnik to ja mogę non stop...
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2011-06-08 13:30:38
Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?Dnia Wed, 08 Jun 2011 15:15:09 +0200, Paulinka napisał(a):
> W dniu 2011-06-08 14:58, Ikselka pisze:
>> O bardzo dobry pomysł. Zanotowane :-)
>>>
>>> A i tak najlepszy obiad na lato: młode ziemniaczki z koperkiem i świezymi
>>> skwarkami + zsiadłe mleko :-)
>>
>> ...plus jajo sadzone obowiazkowo.
>>
>> Kasza gryczana - bez koperku, lecz ze skwarkami, plus jajo sadzone, plus
>> buraczki.
>
> Nie próbowałam nigdy takiego połączenia. Spróbuję.
W sezonie zamiast buraczków wg mnie najlepsza jest fasola szparagowa do
tego zestawu, ale nie mam jeszcze własnej.
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2011-06-08 13:32:23
Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?Paulinka wrote:
>> Ziemniaki z barszczem z wiśni, zwanym wiśnianką.
>
>
> To już ekstremalne klimaty mojej mamy, chociaż ona barszcz z wiśni je z
> lanymi kluskami :)
Czy Twoja mama nie pochodzi czasem ze wschodu Polski? To może jeszcze jada
pierogi z kaszą jaglaną, serem i miętą (no, to oprócz mnie próbowały dwie
osoby, i nie zrobiły Fuj!;-))?
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2011-06-08 13:33:54
Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?Dnia Wed, 08 Jun 2011 15:16:25 +0200, krys napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Wed, 08 Jun 2011 14:47:51 +0200, krys napisał(a):
>>
>>> Paulinka wrote:
>>>
>>>> W dniu 2011-06-08 14:21, krys pisze:
>>>>> Paulinka wrote:
>>>>> Niektórym Opatrzność dała
>>>>>> dobrą przemianę materii i przywilej rozkoszowania się dobrym jedzeniem
>>>>>> bez patrzenia na tabelę kalorii 3333-)
>>>>
>>>>>> Paulinka w 7 miesiącu ciąży rozmiar 38 :-))))))))))
>>>>>
>>>>> Nie ma sprawiedliwości na tym świecie...
>>>>>
>>>>> U mnie dziś mielone, ziemniaki z koperkiem i mizeria ze szczypiorkiem z
>>>>> ogródka i prawdziwą śmietaną.
>>>>
>>>> Jako że sezon ogórkowy ostatnio nabrał nowego znaczenia, zapomniałam o
>>>> mizerii :) Dzięki!
>>>
>>> Nie za ma co. Dzięki nam trochę mniej zbankrutują hodowcy ogórków;-)
>>>>
>>>>> Jutro makaron z brokułem, czosnkiem i serem.
>>>>
>>>> O bardzo dobry pomysł. Zanotowane :-)
>>>
>>> A i tak najlepszy obiad na lato: młode ziemniaczki z koperkiem i świezymi
>>> skwarkami + zsiadłe mleko :-)
>>
>> ...plus jajo sadzone obowiazkowo.
>
> A to dla rodzinki, dla mnie to profanacja :-).
>>
>> Kasza gryczana - bez koperku, lecz ze skwarkami, plus jajo sadzone, plus
>> buraczki.
>
> Coraz trudniej kupić dobrą kaszę gryczaną :-(. Ostatnio trafiłam z firmy
> Janeks, i była pyszna, dobrze upalona, nie zrobiła się z niej breja i nie
> śmierdziała podczas gotowania. Tyle, że nie mogę tej kaszy już nigdzie
> upolować. W torebkach nie kupuję.
> J.
Kaszę gryczaną zagotuj w małej ilości wody (tyle aby kasza była całkiem w
wodzie) z 2 łyżkami oleju. Po wchłonięciu wody zamieszaj ostrożnie,
przykryj szczelnie i wstaw do piekarnika (120-130 stopni tak na oko) na
jakieś pół godziny, można nieco dłużej, jeśli musi poczekac. Będzie sypka i
nieposklejana. Patent ten (zresztą nie mój) przejął ode mnie i stosował z
powodzeniem nawet mój teść, swietny kucharz.
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2011-06-08 13:37:50
Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?W dniu 2011-06-08 15:33, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 08 Jun 2011 15:16:25 +0200, krys napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Dnia Wed, 08 Jun 2011 14:47:51 +0200, krys napisał(a):
>>>
>>>> Paulinka wrote:
>>>>
>>>>> W dniu 2011-06-08 14:21, krys pisze:
>>>>>> Paulinka wrote:
>>>>>> Niektórym Opatrzność dała
>>>>>>> dobrą przemianę materii i przywilej rozkoszowania się dobrym jedzeniem
>>>>>>> bez patrzenia na tabelę kalorii 3333-)
>>>>>
>>>>>>> Paulinka w 7 miesiącu ciąży rozmiar 38 :-))))))))))
>>>>>>
>>>>>> Nie ma sprawiedliwości na tym świecie...
>>>>>>
>>>>>> U mnie dziś mielone, ziemniaki z koperkiem i mizeria ze szczypiorkiem z
>>>>>> ogródka i prawdziwą śmietaną.
>>>>>
>>>>> Jako że sezon ogórkowy ostatnio nabrał nowego znaczenia, zapomniałam o
>>>>> mizerii :) Dzięki!
>>>>
>>>> Nie za ma co. Dzięki nam trochę mniej zbankrutują hodowcy ogórków;-)
>>>>>
>>>>>> Jutro makaron z brokułem, czosnkiem i serem.
>>>>>
>>>>> O bardzo dobry pomysł. Zanotowane :-)
>>>>
>>>> A i tak najlepszy obiad na lato: młode ziemniaczki z koperkiem i świezymi
>>>> skwarkami + zsiadłe mleko :-)
>>>
>>> ...plus jajo sadzone obowiazkowo.
>>
>> A to dla rodzinki, dla mnie to profanacja :-).
>>>
>>> Kasza gryczana - bez koperku, lecz ze skwarkami, plus jajo sadzone, plus
>>> buraczki.
>>
>> Coraz trudniej kupić dobrą kaszę gryczaną :-(. Ostatnio trafiłam z firmy
>> Janeks, i była pyszna, dobrze upalona, nie zrobiła się z niej breja i nie
>> śmierdziała podczas gotowania. Tyle, że nie mogę tej kaszy już nigdzie
>> upolować. W torebkach nie kupuję.
>> J.
>
> Kaszę gryczaną zagotuj w małej ilości wody (tyle aby kasza była całkiem w
> wodzie) z 2 łyżkami oleju. Po wchłonięciu wody zamieszaj ostrożnie,
> przykryj szczelnie i wstaw do piekarnika (120-130 stopni tak na oko) na
> jakieś pół godziny, można nieco dłużej, jeśli musi poczekac. Będzie sypka i
> nieposklejana. Patent ten (zresztą nie mój) przejął ode mnie i stosował z
> powodzeniem nawet mój teść, swietny kucharz.
O proszę, a myślałam, że to mój patent :)
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |