Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: Paulinka <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?
Date: Wed, 08 Jun 2011 15:37:50 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 59
Message-ID: <isntvn$68c$26@node2.news.atman.pl>
References: <isnki1$68c$3@node2.news.atman.pl> <isnlnc$n1r$1@speranza.aioe.org>
<isnlrk$68c$5@node2.news.atman.pl> <isnmks$pi5$1@speranza.aioe.org>
<isnmtb$68c$7@node2.news.atman.pl> <isno0j$t2h$1@speranza.aioe.org>
<isnom4$68c$9@node2.news.atman.pl>
<4def6955$0$2453$65785112@news.neostrada.pl>
<isnq0p$68c$13@node2.news.atman.pl>
<4def6f77$0$2438$65785112@news.neostrada.pl>
<1ay3u22as0zjy.4sj93l81nbp6$.dlg@40tude.net>
<4def7629$0$2457$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
NNTP-Posting-Host: nat3.finemedia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1307540279 6412 188.122.20.27 (8 Jun 2011 13:37:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 8 Jun 2011 13:37:59 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.17) Gecko/20110414
Thunderbird/3.1.10
In-Reply-To: <1...@4...net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:336374
Ukryj nagłówki
W dniu 2011-06-08 15:33, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 08 Jun 2011 15:16:25 +0200, krys napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Dnia Wed, 08 Jun 2011 14:47:51 +0200, krys napisał(a):
>>>
>>>> Paulinka wrote:
>>>>
>>>>> W dniu 2011-06-08 14:21, krys pisze:
>>>>>> Paulinka wrote:
>>>>>> Niektórym Opatrzność dała
>>>>>>> dobrą przemianę materii i przywilej rozkoszowania się dobrym jedzeniem
>>>>>>> bez patrzenia na tabelę kalorii 3333-)
>>>>>
>>>>>>> Paulinka w 7 miesiącu ciąży rozmiar 38 :-))))))))))
>>>>>>
>>>>>> Nie ma sprawiedliwości na tym świecie...
>>>>>>
>>>>>> U mnie dziś mielone, ziemniaki z koperkiem i mizeria ze szczypiorkiem z
>>>>>> ogródka i prawdziwą śmietaną.
>>>>>
>>>>> Jako że sezon ogórkowy ostatnio nabrał nowego znaczenia, zapomniałam o
>>>>> mizerii :) Dzięki!
>>>>
>>>> Nie za ma co. Dzięki nam trochę mniej zbankrutują hodowcy ogórków;-)
>>>>>
>>>>>> Jutro makaron z brokułem, czosnkiem i serem.
>>>>>
>>>>> O bardzo dobry pomysł. Zanotowane :-)
>>>>
>>>> A i tak najlepszy obiad na lato: młode ziemniaczki z koperkiem i świezymi
>>>> skwarkami + zsiadłe mleko :-)
>>>
>>> ...plus jajo sadzone obowiazkowo.
>>
>> A to dla rodzinki, dla mnie to profanacja :-).
>>>
>>> Kasza gryczana - bez koperku, lecz ze skwarkami, plus jajo sadzone, plus
>>> buraczki.
>>
>> Coraz trudniej kupić dobrą kaszę gryczaną :-(. Ostatnio trafiłam z firmy
>> Janeks, i była pyszna, dobrze upalona, nie zrobiła się z niej breja i nie
>> śmierdziała podczas gotowania. Tyle, że nie mogę tej kaszy już nigdzie
>> upolować. W torebkach nie kupuję.
>> J.
>
> Kaszę gryczaną zagotuj w małej ilości wody (tyle aby kasza była całkiem w
> wodzie) z 2 łyżkami oleju. Po wchłonięciu wody zamieszaj ostrożnie,
> przykryj szczelnie i wstaw do piekarnika (120-130 stopni tak na oko) na
> jakieś pół godziny, można nieco dłużej, jeśli musi poczekac. Będzie sypka i
> nieposklejana. Patent ten (zresztą nie mój) przejął ode mnie i stosował z
> powodzeniem nawet mój teść, swietny kucharz.
O proszę, a myślałam, że to mój patent :)
--
Paulinka
|