Data: 2011-06-08 13:43:52
Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka wrote:
>> Coraz trudniej kupić dobrą kaszę gryczaną :-(. Ostatnio trafiłam z firmy
>> Janeks, i była pyszna, dobrze upalona, nie zrobiła się z niej breja i nie
>> śmierdziała podczas gotowania. Tyle, że nie mogę tej kaszy już nigdzie
>> upolować. W torebkach nie kupuję.
>> J.
>
> Kaszę gryczaną zagotuj w małej ilości wody (tyle aby kasza była całkiem w
> wodzie) z 2 łyżkami oleju. Po wchłonięciu wody zamieszaj ostrożnie,
> przykryj szczelnie i wstaw do piekarnika (120-130 stopni tak na oko) na
> jakieś pół godziny, można nieco dłużej, jeśli musi poczekac. Będzie sypka
> i nieposklejana. Patent ten (zresztą nie mój) przejął ode mnie i stosował
> z powodzeniem nawet mój teść, swietny kucharz.
E tam, ja kaszę "dogotowuję" zawsze w łóżku pod kołdrą. I dobra kasza zawsze
jest sypka, a to byle jakie blade coś, ostatnio sprzedawane, jest do kitu...
Dlatego jak spotkam Janeksa, to zrobię zapas.
J.
|