Data: 2011-06-08 13:37:50
Temat: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?
Od: Paulinka <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-06-08 15:33, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 08 Jun 2011 15:16:25 +0200, krys napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Dnia Wed, 08 Jun 2011 14:47:51 +0200, krys napisał(a):
>>>
>>>> Paulinka wrote:
>>>>
>>>>> W dniu 2011-06-08 14:21, krys pisze:
>>>>>> Paulinka wrote:
>>>>>> Niektórym Opatrzność dała
>>>>>>> dobrą przemianę materii i przywilej rozkoszowania się dobrym jedzeniem
>>>>>>> bez patrzenia na tabelę kalorii 3333-)
>>>>>
>>>>>>> Paulinka w 7 miesiącu ciąży rozmiar 38 :-))))))))))
>>>>>>
>>>>>> Nie ma sprawiedliwości na tym świecie...
>>>>>>
>>>>>> U mnie dziś mielone, ziemniaki z koperkiem i mizeria ze szczypiorkiem z
>>>>>> ogródka i prawdziwą śmietaną.
>>>>>
>>>>> Jako że sezon ogórkowy ostatnio nabrał nowego znaczenia, zapomniałam o
>>>>> mizerii :) Dzięki!
>>>>
>>>> Nie za ma co. Dzięki nam trochę mniej zbankrutują hodowcy ogórków;-)
>>>>>
>>>>>> Jutro makaron z brokułem, czosnkiem i serem.
>>>>>
>>>>> O bardzo dobry pomysł. Zanotowane :-)
>>>>
>>>> A i tak najlepszy obiad na lato: młode ziemniaczki z koperkiem i świezymi
>>>> skwarkami + zsiadłe mleko :-)
>>>
>>> ...plus jajo sadzone obowiazkowo.
>>
>> A to dla rodzinki, dla mnie to profanacja :-).
>>>
>>> Kasza gryczana - bez koperku, lecz ze skwarkami, plus jajo sadzone, plus
>>> buraczki.
>>
>> Coraz trudniej kupić dobrą kaszę gryczaną :-(. Ostatnio trafiłam z firmy
>> Janeks, i była pyszna, dobrze upalona, nie zrobiła się z niej breja i nie
>> śmierdziała podczas gotowania. Tyle, że nie mogę tej kaszy już nigdzie
>> upolować. W torebkach nie kupuję.
>> J.
>
> Kaszę gryczaną zagotuj w małej ilości wody (tyle aby kasza była całkiem w
> wodzie) z 2 łyżkami oleju. Po wchłonięciu wody zamieszaj ostrożnie,
> przykryj szczelnie i wstaw do piekarnika (120-130 stopni tak na oko) na
> jakieś pół godziny, można nieco dłużej, jeśli musi poczekac. Będzie sypka i
> nieposklejana. Patent ten (zresztą nie mój) przejął ode mnie i stosował z
> powodzeniem nawet mój teść, swietny kucharz.
O proszę, a myślałam, że to mój patent :)
--
Paulinka
|