| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-12 15:35:21
Temat: Co ja robię z bakłażanem :-)(Odpowiadam Dance, ale podaję w nowym wątku do ogólnej wiadomości, bo już od
dawna noszę się z tym zamiarem.)
A ja mu robię tak :
Na grill go rzucam.
A przedtem:
Pokroić w plastry ok. 1 cm. Zasypać porządnie solą, odstawić na pół godziny,
żeby puścił sok i stracił goryczkę (może to oczywiste, a może nie dla
wszystkich, dlatego piszę). Spłukać nadmiar soli.
W misce przygotować sosik do taplania:
Oliwy z oliwek wlać tyle, żeby spokojnie można było utopić plaster
bakłażana.
Dosypać hojnie suszonej bazylii, oregano i tymianku, wetrzeć ząbek
(przynajmniej) czosnku.
Taplać plastry bakłażana w tej kąpieli i zawijać w folię aluminiową (jak
zabraknie sosu, dorobić).
I na grill z nimi. Po jakimś czasie obrócić, podglądać, zanim się nabierze
wprawy - powinien się trochę zrumienić.
Mówię Wam, oszaleć można (no dobrze, to nie ja wymyśliłam, tylko Andzia H.
psiapsiółka.) ! A dla tych, co bakłażana do paszczy nie biorą, polecam
cukinię na ten sam sposób.
Ojej, chyba będzie bakłażan z grilla w ten weekend :-))) Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |